Teknoloji

TSMC’nin 5nm üretiminde aslan payı Apple’a gidecek

apple tsmc

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), dünyanın en büyük sözleşmeli işlemci üreticisi niteliğini taşıyor. Apple, Qualcomm, MediaTek ve Huawei de dahil olmak üzere birçok teknoloji devi işlemci üretmek için gerekli tesislere sahip değil. Bu şirketler çip tasarımlarını alıyor ve bu entegre devrelerin üretimini TSMC ve Samsung gibi şirketlere devrediyor. Örneğin, geçen yıl Qualcomm Snapdragon 865, 7nm işlem mimarisi kullanılarak TSMC tarafından üretildi. Bu yılki Snapdragon 888, Samsung Foundry tarafından, bu şirketin 5nm işlem mimarisi kullanılarak üretiliyor. TSMC’den sonra Samsung Foundry, gezegenin en büyük ikinci sözleşmeli işlemci üreticisi niteliğini taşıyor.

Counterpoint Research geçtiğimiz cuma günü, 2021 Döküm endüstrisi tahminlerine dayanarak bazı veriler yayınladı. İşlemci döküm endüstrisinde gelirler, geçen yıl yüzde 23 artarak 82 milyar dolara ulaştı. Counterpoint, bu yıla yönelik tahminlerini de verdi. Yüzde  12’lik bir büyüme bekliyor ve öngörülere göre gelir 92 milyar dolara çıkıyor. TSMC, sektörün genel büyüme oranıyla hemen hemen aynı çizgide kalarak bu yıl yüzde 13 ila 16 büyüme göstereceğini belirtiyor. Diğer Samsung projeleri için sipariş edilen, Qualcomm ve Nvidia gibi şirketlere gönderilen çipler de dahil olmak üzere Samsung Foundry’nin 2021 gelirinde yüzde 20’lik bir artış kaydetmesi bekleniyor. Bu yıl sektördeki büyümeyi yönlendiren yonga plakaları sevkiyatlarındaki kazançlarda ve benzeri yonga plaka fiyatlarında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış olacak.

TSMC ve Samsung Foundry, 5nm ve 7nm işlem mimarisi kullanılarak üretilen son teknoloji çipler sunuyor. Transistör yoğunluğuna (mm kare içindeki transistör sayısı) bağlı olarak, işlem sayısı ne kadar düşükse, çip o kadar güçlü ve enerji açısından verimli olur. 2020 yılı içinde bir akıllı telefonda ilk 5nm entegre devreleri Apple A14 Bionic sayesinde görmeye başlamıştık. Daha sonra başka üreticilerde de bu eğilim takip edildi.

Apple bu yıl TSMC’nin en büyük 5nm müşterisi olacak

Counterpoint Research, Apple’ın bu yıl TSMC’nin en büyük 5nm müşterisi olmasını bekliyor. A14 ve A15 Bionic çipler ve M1 tesis üretiminin yüzde 53’ünü oluşturacak. 5nm üretimi, geçen yıl kaydedilen yüzde 1’den az oranın hatırı sayılır miktarda üzerine çıkacak. 5nm üretimi bu yıl gerçekleştirilecek 12 inç yonga plaka üretiminin yüzde 5’ini oluşturacak. Counterpoint, Qualcomm’un TSMC’nin 5nm yonga üretiminin yüzde 24’ünü oluşturacağını öngörüyor. Apple’ın iPhone 13’te Qualcomm’un 5nm tabanlı Snapdragon 5G X60 modemini kullanması bekleniyor. Hem TSMC hem de Samsung, 5nm ekipmanlarının yüzde 90’ının 2021 için rezerve edileceğini tahmin ediyor. Ayrıca TSMC bu yıl 5nm işinden 10 milyar dolar hasılat elde etmeyi bekliyor.

Yüzde 80’i akıllı telefonlar için kullanılan 5nm’lik yonga plakalarının aksine, 7nm çipler daha yaygın olarak kullanılıyor ve üretimin sadece yüzde 35’i akıllı telefonlar için kullanılıyor. 7nm, Counterpoint tahminlerine göre bu yıl 12 inçlik yonga plakası kullanımının yüzde 11’ini oluşturacak. Hem TSMC hem de Samsung, EUV yöntemi kullanılarak yapılanlar da dahil olmak üzere çeşitli 7nm yongalar üretiyor. Ekstrem Ultraviyole litografi, mühendislerin devreler oluşturmasına yardımcı olmak amacıyla yonga plakaları üzerindeki son derece ince desenleri kazımak için UV ışınlarını kullanır. EUV kullanımı, dökümhanelerin işlem noktalarını önümüzdeki yıldan başlayarak 3nm hacimli üretimle mevcut 5nm’ye indirmelerine yardımcı oldu.

7nm mimarisi için üretimlerde aslan payı AMD’de

Bu yıl, TSMC’nin 7nm mimarisi tarafında en büyük müşterisi AMD olacak. AMD, bu tür üretimin yüzde 27’sini oluşturacak. NVIDIA yüzde 21 ile ikinci sırada, onu yüzde 10 ile MediaTek ve yüzde 7 ile Intel izliyor. Intel’in kendi fabrikası olsa da, işlem düğümü söz konusu olduğunda yetenekleri TSMC ve Samsung Foundry’nin gerisinde kalıyor. Araştırma şirketi, Intel’in uzun vadede hayatta kalmayı sağlamak amacıyla dış kaynak kullanma kararının gerekli olduğunu söylüyor. Apple, bazı eski telefonlarında 7nm yonga setlerine ihtiyaç duyduğu için bu yıl TSMC’nin 7nm çıktısının yüzde 6’sını alacak.

Counterpoint, şu anda 2016’dan bu yana 70 günden 79 güne kadar yükselen çip envanterinin salgın, küresel ticaret savaşları ve diğer sorunlardan kaynaklandığını belirtiyor. Sonuç olarak, yonga endüstrisi yıl boyunca daha yüksek envanter seviyelerine alışacaktır. Counterpoint, sektördeki yıllık gelirin 2022-2023 yılına kadar 100 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER