Teknoloji

Çin Mars görevinden ilk fotoğrafı paylaştı

çin mars

Çin, gezegenler arası keşif çalışmalarında önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. The Guardian’ın haberine göre; Çin, Tianwen-1 isimli uzay aracı tarafından gönderilen ilk Mars fotoğrafını paylaştı.

Siyah-beyaz Mars fotoğrafı, gezegenden 2.25 milyon kilometre mesafeden çekildi. Daha önce başka uzay araçları, Mars’ın çok daha detaylı fotoğraflarını çekmişti. Dolayısıyla bu fotoğraf yeni bir şey sunmuyor. Ancak Çin’in Mars’a bir uzay aracı gönderebileceğini göstermesi, bu fotoğrafa ekstra bir önem kazandırıyor.

Uzay aracının 10 Şubat itibarıyla Mars’ın yörüngesine girmesi planlanıyor. Hesaplamalara göre; Tianwen-1, Mars’ın Ütopya havzasına 2021’in mayıs ayı itibarıyla iniş yapacak.

Çin ilk olarak 2011’de Rusya’nın yardımıyla bir Mars görevi planlamış, ancak bu görev başlatılamamıştı. ABD, Rusya ve Avrupa Uzay Ajansı da Mars yolculuğu için çalışsa da, kızıl gezegene özellikle insanlı yolculuk yapmanın bir hayli zor olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Tianwen-1 Mars’a başarılı şekilde iniş yaptığı takdirde Çin’in diğer uzay projeleri konusundaki iddiasını da artıracak gibi görünüyor. 2022 itibarıyla yörüngeye yeni bir uzay istasyonu yerleştirmek bu projeler arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER