Teknoloji

TSMC fabrikalarında virüs saldırısı yüzünden üretim durdu

apple tsmc

tsmcTaiwan Semiconductor Manufacturing Co. veya daha çok bilinen kısaltmasıyla TSMC, hafta sonunda yaşadığı bir bilgisayar virüsü saldırısı nedeniyle çok sayıda tesisinde üretimi durdurmak zorunda kaldı.

AMD, Apple, Nvidia ve Qualcomm gibi markalar için üretim yapan şirket, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olma niteliğini taşıyor. Konuya ilişkin olarak şirket tarafından Bloomberg’e gönderilen açıklamada, virüsün çeşitli üretim araçlarını etkilediği, ancak etkilenme seviyesinin fabrikadan fabrikaya değiştiği ifade edildi. Saldırıdan sonra tesislerin bir kısmında fazla zaman geçmeden çarklar yeniden dönmeye başlarken, bazı tesislerde üretim bir günü aşkın bir süre boyunca durdu. Şirket saldırının arkasında siber korsanların olmadığını duyurdu.

Bloomberg’e konuşan TSMC CFO’su Laura Ho, daha önce de virüs saldırılarına maruz kaldıklarını, ancak ilk kez bir saldırıdan üretim sistemlerinin de etkilendiğini belirtti. Ho yapılan saldırının Apple için üretim yapılan bantları etkileyip etkilemediği konusunda bilgi vermezken, saldırının şirkete ekonomik maliyeti hakkında da açıklama yapmadı.

TSMC için saldırının zamanlamasının da saldırı kadar kötü olduğu söylenebilir. Pek çok şirketin sonbaharda yeni nesil ürünlerini tanıtmaya hazırlanıyor olması, yonga üreticisinin de iş yükünde bir artış anlamına geliyor. TSMC, Apple’ın yeni nesil ürünlerinde kullanılması beklenen A12 işlemcisinin üretimine geçtiğimiz mayıs ayında başladı. 7 nm. mimarisiyle üretilen işlemcinin daha küçük, daha hızlı ve daha verimli olması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER