Ulaşım

Toyota sürücüsüz otomobilinin bagajını büyüttü

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Toyota da önümüzdeki hafta başlayacak CES 2019‘da boy gösterecek şirketler arasında yer alıyor. Şirket, fuarda Silikon Vadisi’nde bulunan Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) tarafından tasarlanan TRI-P4 isimli en yeni sürücüsüz test otomobilini sergileyecek. Toyota sürücüsüz test otomobilinin en yeni versiyonunda en önemli vaat olarak daha büyük bagaj alanı öne çıkıyor.

Bagajın büyümesi ilk etapta kulağa çok etkileyici gelmeyebilir. Ancak otonom araçların tasarımları biraz daha yakından incelendiğinde bunun ne denli önemli bir değişim olduğu daha iyi anlaşılıyor. Dördüncü seviyede otonom sürüş imkanı sağlayan otomobillerin büyük kısmının bagajında yüksek kapasiteli bilgisayarlar bulunuyor. Söz konusu bilgisayarlar otomobilin algı yazılımı tarafından kullanılan derin öğrenme algoritmalarını çalıştırıyor. Böylelikle algı yazılımı otomobilin etrafındaki dünyayı görüp algılayabiliyor ve aracın hareket esnasındaki her anını kaydedebiliyor. Bu bilgisayarlar çalışmaları esnasında ısındıkları için hortum ve radyatörlerle soğutulmaları gerekiyor. Bu sistem de bagajda ekstra yer kaplıyor.

Bu gerekli ekipmanların hepsini küçültmeyi başaran Toyota, bu sayede sürücüsüz test otomobilinin bagajında da hatırı sayılır ölçüde bir alan açmış oldu. Şirket böylelikle sürücüsüz otomobillerinin potansiyel müşteriler ve ulaşım servisleri için daha çekici hâle gelmesini hedefliyor. TRI’dan yapılan açıklamada, bilgisayarın yeniden tasarlandığı ve arka koltuk kirişine dikey olarak yerleştirildiği belirtildi.

TRI-P4 ile yapılan yenilikler sadece bagajda daha fazla yer açılmasıyla sınırlı kalmıyor. Sensör takımına iki yeni kamera eklenirken, takımın eskisine kıyasla daha da akıllı hâle geldiğine dikkat çekildi. Radar sisteminin görüş alanı iyileştirilirken, özellikle kısa mesafedeki tanımanın iyileştirileceği belirtildi.

Toyota sürücüsüz otomobil teknolojileri konusunda başka şirketlerle de işbirliği yapıyor. Japon otomotiv devi, son olarak Uber ile ortak bir otonom sürüş projesi için 500 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştireceğini açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER