Teknoloji

Bilimsel keşif trajik sonla bitti: Titanik’e yolculuk eden denizaltının parçaları bulundu

titanik denizaltı oceangate

Pazar günü, tarihin en ünlü gemi enkazlarından biri olan Titanik’i araştırmak üzere yola çıkan Titan isimli denizaltı ve içindeki beş kişilik ekibin, beklenmeyen bir şekilde irtibatları kesildi. Bu durum, Amerikan yetkililerini, Massachusetts büyüklüğündeki bir alanı didik didik aramaya itti. Denizaltının son izini bulabilmek için okyanus, sonar cihazları ve mikrofonlarla tarandı.

Şimdi ise, Amerikan Sahil Güvenlik ekipleri, Titanik’in ön tarafından yaklaşık 500 metre uzaklıkta ve denizin 3800 metre derinliğinde, denizaltının enkazını bulduklarını duyurdu. Bu bulgu, basınç odasının beklenmedik ve felaket sonuçlanan bir kayıpla karşılaştığına işaret ediyor.

Enkazın ilk parçaları arasında denizaltının burnunun konisi bulundu. Ardından basınç gövdesinin ön uç çanını içeren geniş bir enkaz alanı keşfedildi. Bu, yaşanan trajik olayın ilk kanıtları oldu. ABD Donanması’nın kurtarma ekibi, daha sonra basınç gövdesinin diğer ucunu içeren daha küçük bir enkaz alanı buldu. Sahil Güvenlik, delilleri toplamak üzere bölgedeki çalışmalara devam edeceklerini duyurdu.

Denizaltının işletmecisi OceanGate, bir açıklamayla denizaltının kaybını doğruladı. Açıklamada, “Bu, hem çalışanlarımızı hem de tüm OceanGate ailesini derinden üzen, zor bir dönem” ifadelerine yer verildi. Şirket, olayın detaylarına dair daha fazla bilgi paylaşmayı reddetti.

Enkaz parçalarının bulunması, denizaltının çöktüğü ve içindeki bilim insanlarının büyük olasılıkla hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bu derinlikteki basınç, deniz seviyesindeki insanların maruz kaldığı basınçtan 360 kat daha fazla. Yani, yaşanan olayın hemen ölümle sonuçlanmış olması muhtemel.

Titan, dünyada bulunan 38 insanlı denizaltıdan biriydi ve 4000 metreye kadar inebilen nadir denizaltılardan biriydi. Ancak denizaltının kayboluşu sonrası, denizaltı turizmi ve bilimsel araştırmaların geleceği belirsizliğini koruyor. Yine de deniz bilimciler, denizin derinliklerindeki keşiflerin, elde edilen değerli veriler sayesinde devam edeceğine inanıyorlar.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER