Teknoloji

Apple CEO’su Tim Cook: Çin’deki fabrikalarımızı yeniden açıyoruz

tim cook apple

Apple CEO’su Tim Cook, şirketinin Çin’de üretim yaptığı fabrikaların yeniden açılmaya başladığını belirtti. Fox Business’a konuşan Cook, Çin’in koronavirüsü kontrol altına aldığına inandığını dile getirdi.

Apple CEO’su, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Çin’in koronavirüsü kontrol altına aldığını düşünüyorum. Oradan gelen sayılara bakar mısınız? Her geçen gün daha da aşağıya iniyor. Dolayısıyla bu konuda çok iyimserim. Tedarikçi tarafına baktığımızda ise bildiğiniz gibi dünyanın her tarafında tedarikçilerimiz var. Bazı önemli bileşenlerimiz ABD’den geliyor, bazı önemli parçalar Çin’de üretiliyor. Çin’de üretilen parçalara baktığımızda, fabrikaları yeniden açıyoruz. Yeniden açılmaları için gerekli koşullar sağlandı. Açılan fabrikalarda da üretim hızlanmış durumda. Bunu normale dönüşün üçüncü aşaması gibi görüyorum.”

Cook, teknik açıdan haksız sayılmaz. Çinli yetkililerin verdiği rakamlar, ülkede yeni vakaların görülme sıklığının azaldığını gösteriyor. Ancak dünya genelinde Güney Kore, İran ve İtalya gibi yeni salgın alanları ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla koronavirüsün küresel bir ekonomik etki yaratma ihtimali oldukça yüksek. Bu etkinin farklı alanlara nasıl yansıyacağı ise belirsizliğini koruyor.

Tim Cook Apple yatırımcılarına güvence vermeye çalışıyor

Cook’un açıklamasının zamanlaması da dikkat çekici. Apple CEO’su şirketin ayağını yere sağlam şekilde bastığı konusunda yatırımcılara güvence vermeye çalışıyor gibi görünüyor. Hem Apple’ın hem de diğer teknoloji şirketlerinin hisseleri, koronavirüsle ilgili haberlerin ardından gerilemişti.

Apple, geçtiğimiz hafta beklenmeyen bir hamle yapmış ve koronavirüs salgını nedeniyle şirketin 2020 mali yılının ikinci çeyreğindeki gelir hedefine ulaşamayabileceğini belirtmişti. Açıklamada salgının iPhone üretimi üstündeki etkisine dikkat çekilmişti. Apple, söz konusu açıklamada fabrikaların yeniden açılmaya başladığını, ancak üretimin henüz planlanan ölçekte olmadığını belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER