Teknoloji

Tim Cook Beyaz Saray’da şifreleme konusundaki düşüncelerini dile getirdi

tim cook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tim cook

Apple CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz hafta Silikon Vadisi’nden diğer önemli isimlerle birlikte Beyaz Saray’da düzenlenen bir toplantıya katıldı. Toplantının ana gündem maddesiyse terörle mücadelede teknoloji ve sosyal medyanın kullanımı oldu. The Intercept’te yer alan habere göre, Cook kullanıcı veri ve cihazlarına yasa dışı yollardan erişim sağlanmamasına yönelik düşüncesini toplantıda bir kez daha dile getirdi.

Apple CEO’su, toplantıda kullanıcı bilgilerine “arka kapıdan erişim” imkanı olmaması gerektiği konusunda Beyaz Saray’ın sesinin daha yüksek çıkması gerektiğini belirtti. Bu çağrıya kulak vermesi durumunda Obama yönetiminin FBI Direktörü James Comey’den gelen talepleri göz ardı etmesi gerekiyor. Comey, büyük teknoloji şirketlerinin yasal kurumların istedikleri bilgilere erişebilmeleri için bir yöntem sunması gerektiğine inanıyor.

Cook, ulusal güvenliği sağlamlaştırmak adına kullanıcı gizliliğinden taviz verilmemesi gerektiği yönündeki fikrinin altını çizerken; ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, gizlilik ve ulusal güvenlik konusunda ortada devlet tarafından belirlenmiş bir dengenin olmasından yana olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz cuma günü Beyaz Saray’da gerçekleştirilen toplantıya Apple, Facebook, Twitter, Cloudflare, Google, Dropbox, Microsoft ve LinkedIn temsilcilerinin yanı sıra; Beyaz Saray Genel Sekreteri Denis McDonough, Loretta Lynch, James Comey, İç Güvenlik Sekreteri Jeh Johnson, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Direktörü Michael Rogers ve Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper katıldı. Şifreleme konusunun önümüzdeki kasım ayında gerçekleştirilecek olan ABD Başkanlık Seçimleri’ne giden süreçte daha sık biçimde gündeme geleceğini görmek ise pek zor değil.

İLGİLİ HABERLER