Teknoloji

TikTok reklamsız ve paralı bir abonelik seçeneğini test ediyor

tiktok yapay zeka

TikTok kullanıcıları yakında bir miktar para ödeyerek platformda reklam görmekten kurtulabilir. Android Authority sitesi tarafından paylaşılan kod satırları, şirketin kullanıcılara reklamlı ve ücretsiz versiyon ile reklamsız ve ücretli versiyon arasında seçim yapma imkanı sunacağını gösteriyor. Kod satırlarına göre, reklam görmek istemeyenlerin her ay 4.99 dolar ödemesi gerekiyor.

TikTok son zamanlarda gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için sıkı bir faaliyete girmiş durumda. Dolayısıyla reklamsız ve ücretli versiyonun test edilmesine şaşırmamak gerekiyor. Uygulama içi bir pazar yeri olarak işlev gören Shop, bazı kullanıcılar için ana navigasyon çubuğuna taşınmıştı. Şirket bir taraftan da reklam ve kuponlarla kullanıcılarını Shop üzerinden alışveriş yapmaları için teşvik ediyor.

Platformun Shop’ta satılan ürünlerin moderasyonu konusunda sıkıntı yaşadığına dair haberler de daha önce gündeme gelmişti. Business Insider tarafından yapılan bir inceleme, kullanıcıların Shop’ta satışı şirket tarafından yasaklanan ev yapımı yiyecekler, seks oyuncakları ve vitaminler gibi şeyleri Shop’tan satın alabildiğini göstermişti.

TikTok reklamsız ve paralı deneyim için çalışan tek platform değil

Reklamsız deneyim sunan abonelik seçeneklerini ekstra gelir kaynağı olarak kullanmaya başlayan platformlar uzun süredir mevcut. Bunların ilkinin YouTube Premium olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, Elon Musk da X’te “daha fazla ücret karşılığında” tamamen reklamsız bir deneyim yaşatmayı planlıyor. Hâlihazırda X Premium kullanıcılarının zaman akışlarında yüzde 50 oranında daha az reklamla karşılaştığı belirtiliyor. Meta’nın da Avrupa Birliği’nin endişeleri doğrultusunda Facebook ve Instagram için reklamsız bir paket hazırlayabileceği konuşuluyor. Bütün bunların ışığında TikTok’un teknoloji dünyasının genel trendini takip ettiği rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER