Teknoloji

The Apple Archive ile Apple tarihinde gezinin

the apple archive

Apple’ın 44 yıllık tarihi boyunca yayınladığı resmi videolar, reklamlar ve tüm görseller, resmi olmayan bir arşivde bir araya getirildi. 9to5Mac‘in haberine göre, The Apple Archive adını taşıyan bu arşiv 1 TB’a yakın veri içeriyor.

15 binin üzerinde dosya barındıran bu arşivde gazete ve dergi reklamlarından TV reklamlarına, WWDC toplantılarından şirketi içi eğitim videolarına ve hatta macOS ve iOS duvar kağıdı koleksiyonlarına kadar birçok içerik bulunuyor.

Tüm koleksiyon gezinmeye fazlasıyla değer, ancak dikkat çeken bazı ilginç içerikler mevcut. Uzun süre geciken ve sonunda iptal edilen AirPower şarj matı için hazırlanmış ve yayınlanmamış sosyal medya reklamı etkileyici görünüyor. Bu reklam sadece Apple’ın kablosuz şarj aksesuarını çıkarsaydı nasıl pazarlayacaktı, bunu göstermekle kalmıyor; aynı zamanda henüz bitmemiş bir proje için tanıtım işlerinin nasıl yürütülmekte olduğuna dair fikir elde etme imkanı da sağlıyor.

Göz atmaya değer başka bir bölüm olan şirket içi videolar arasında ise Apple’ın geçmişteki patent stratejisi hakkında fikir elde etmeyi sağlayan bir video da bulunuyor. 1995 yapımı video rehber ise “VR” sahnelerinin nasıl çekileceğini anlatıyor. Arşivde 1980’lerin “I’m Different” TV reklamı ve Steve Jobs’un lansmanını yaptığı Apple’ın simgesel “Think Different” reklam kampanyasının bilinen videosu da yer alıyor.

Apple Archive, EveryAppleVideo adlı YouTube kanalı kapatılan Sam Gold‘un bir eseri. Daha önce YouTube kanalı, Google Drive klasörü ve hatta Internet Archive ile çalışmayı deneyen Gold, en sonunda Vimeo ile, arşivin video içeriğini barındırmak üzere anlaşmış.

Koleksiyon bitmiş gibi görünmüyor. Gold, şu sıralar daha yüksek çözünürlüklü içeriklerin arayışında. Ayrıca bazı videolarda alt yazılar da mevcut. Aynı zamanda yerden tasarruf edilmesi amacıyla yeniden kodlama işlemi de yapılıyor.

Hiç şüphesiz bu arşiv Apple fanatikleri için mükemmel bir kaynak olacaktır. Apple’ın tarihinde bir yolculuk yapmak isterseniz, zengin içeriğiyle The Apple Archive sizi bekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER