ManşetlerUlaşım

Tesla elektrikli kamyon pazarına Semi ile merhaba diyor

Tesla semi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla semiElektrikli otomobilleriyle ünlenen Tesla, buradaki deneyimini ağır vasıtalara taşımaya hazırlanıyor. Tesla Semi adını taşıyan ilk elektrikli kamyonunu görücüye çıkaran şirket, taşımacılara yük kapasitesinin yanında hızı da vadediyor.

Maksimum 40 ton yük taşıyabilen Semi, yük taşımazken 0’dan 100 kilometre hıza sadece 5 saniyede yükselebiliyor. 40 tonluk kapasitenin tamamı doldurulduğunda ise bu süre 20 saniyeye çıkıyor. Her iki sürenin de dizel motorlu kamyonların hızlanma sürelerine kıyasla çok çok düşük olduğunu belirtmek gerekiyor.

Bu güç kendisini yokuş yukarıya çıkarken de gösteriyor. Standart bir dizel kamyon, yüzde 5 eğimli bir yokuşta maksimum 72 kilometre hıza ulaşabiliyor. Semi ise aynı yokuşu 105 kilometre hızla çıkabilmeyi vadediyor.

Elektrikli araçlar için katedilebilecek mesafe oldukça büyük önem taşıyor. Tesla CEO’su Elon Musk, Semi’ın tam şarjla 805 kilometre yol gidebileceğini belirtti. Musk, bu hesaplamanın 40 ton yük taşımaya ve otoyol hızlarına göre gerçekleştirildiğinin de altını çizdi.

Tesla’nın elektrikli kamyonu, şirketin Semi için özel olarak tasarladığı Tesla Megacharger ile şarj edilecek. Güneş enerjisiyle kamyona monte edilen Tesla Powerpack’e enerji sağlayacak olan şirket, bu enerjiyi elektrikli kamyonuna aktaracak. Megacharger ile gerçekleştirilecek 30 dakikalık bir şarj işlemi, sürücülere 644 kilometre yol gitme imkanı verecek. Musk, bunun 6-7 saatlik bir sürüş anlamına geldiğini belirtti.

Semi, Tesla tarafından bugüne kadar yapılmış en rahat ve güvenli kamyon olarak tanımlanıyor. Şirket, kamyonda bulunan dört bağımsız motorun minimum enerjiyle maksimum gücü ve hızı ürettiğini vurguluyor.

Tesla Semi üretimi 2019’da başlayacak

Tesla Semi için geniş ölçekli üretim 2019’da başlayacak. Ancak şirket şimdiden elektrikli kamyonu için yapılan rezervasyonları kabul ediyor.

İLGİLİ HABERLER