Ulaşım

Tesla, bazı Model Y sahiplerinden daha fazla menzil için ücret almayı planlıyor

tesla model y

Tesla’nın CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz hafta sonuna girilirken yaptığı bir açıklamada, şirketin “son birkaç aydır” ürettiği ve sattığı Standart Menzil arka tekerlekten çekişli Model Y’nin aslında belirtilenden daha fazla menzile sahip olduğunu duyurdu. Musk, “düzenleyici onay” alınmasının ardından, Tesla Model Y sahiplerinin sahip oldukları bataryaya bağlı olarak 65-95 km daha fazla mesafe kat edebileceklerini ve bunun maliyetinin 1.500 ila 2.000 Amerikan doları olacağını söyledi. Tesla, Standart Menzil Model Y’nin yerini 515 km menzile sahip bir versiyonla değiştirdi ve bu model 2.000 dolar daha pahalı.

ABD’de şu anda bu modelin fiyatı 44.990 dolar olarak belirlenmiş durumda ve eğer 7.500 dolar federal elektrikli araç vergi kredisinden faydalanılırsa bu miktar 37.490 $’a kadar düşebiliyor. 418 kilometre menzile sahip Model Y, son birkaç aydır üretilmesine rağmen, aslında daha fazla menzile sahip ve bu menzil, sahip olunan bataryaya bağlı olarak 1.500 ila 2.000 dolar karşılığında açılabiliyor. Bu ek mesafenin aktif edilebilmesi için şirket, düzenleyici onay süreçleri üzerinde çalışıyor.

Tesla’nın Model Y için ekstra menzil güncellemesi: İyi mi, kötü mü?

Bu, Tesla’nın ilk kez araçlarının menzilini yazılımla sınırlandırması değil. 2016’da şirket, Model S 70’in 70kWh kapasiteli bataryasının aslında 75kWh kapasiteye sahip olduğunu ve müşterilerin bu kapasiteyi kullanabilmek için 3.000 dolardan fazla bir ücret ödeyebileceklerini açıklamıştı. Şirketin günümüzde ürettiği Model S ve X araçlarının da yazılım yoluyla sınırlanmış olabileceği düşünülüyor.

Otomotiv sektörü genel olarak, araçlardaki mevcut özelliklere erişimi yazılım tabanlı kısıtlamalarla kontrol etme eğiliminde. Polestar, 2022’de Polestar 2’nin performansını artırmak için 1.200 dolarlık bir kablosuz güncelleme satmaya başladı. Mercedes-Benz ise EQE ve EQS modellerinin beygir gücü ve torkunu artırmak için yıllık olarak aynı ücreti talep etti. BMW, daha önce yazılım tabanlı olarak CarPlay ve ısıtmalı koltukları kilit altına almış, ancak bu planından sonradan vazgeçmişti. Ve tabii ki Tesla, araçlarının yeniden satıldığında ücretli özellikleri uzaktan devre dışı bırakmaya istekli olduğunu defalarca kanıtladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER