Ulaşım

İlk Tesla Model 3’ler sahiplerine ulaşmaya başladı

tesla model 3

Tesla Model 3 elektrikli otomobillerin ilk serisi yollara çıkmaya başladı. Şirket bunun şerefine ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Fremont şehrinde bulunan fabrikada bir lansman etkinliği düzenledi. Ne var ki, otomobil için ön sipariş veren çoğu sürücünün hâlâ biraz sabırlı davranması gerekecek.

30 müşteriden oluşan seçilmiş bir grup bu hafta sonunda direksiyonun başına geçme fırsatını elde etti. Ancak bu kişilere anahtar verilmedi, çünkü otomobilin çalıştırılması ve kilitlenmesi akıllı telefon uygulaması kullanılarak, Bluetooth sayesinde gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte bir çift NFC kartı da yedekte duruyor.

Tesla CEO’su Elon Musk, lansman etkinliğindeki konuşmasında altı aylık üretim sürecinin cehennem gibi olduğundan bahsetti ve diğer siparişlerin ne zaman karşılanacağı hakkında herhangi bir şey söylemedi. Şimdi Model 3 siparişi verenlerin otomobillerine 2018’in sonunda kavuşabileceğini dile getirdi.

Etkinlik sırasında Model 3 hakkında daha fazla bilgi elde etme fırsatı da bulduk. 35 bin dolarlık yurt dışı satış fiyatına sahip olan standart otomobil 0’dan 100 kilometre/saat hıza 5.6 saniyede çıkıyor. Ayrıca yaklaşık 350 kilometre menzile sahip. Daha uzun menzilli versiyon ise 44 bin dolarlık fiyat etiketiyle satılıyor, bu model de 0’dan 100 kilometre/saat hıza 5.1 saniyede çıkıyor. Ayrıca iki şarj arasında yaklaşık 500 kilometre gidiyor.

Tesla’nın belirttiğine göre, 10 bin eşsiz bileşenden üretilen otomobillerde sekiz adet kamera ve 12 adet ultrasonik sensör bulunuyor. Model S ve Model X gibi, Model 3’ün da tam otonom sürüş yetenekleri bulunuyor. Ancak bunların yasal koşullar belirginleşinceye kadar tamamen açılamadığı da hatırlatılıyor.

Şimdiye kadar Model 3 için 500 bin civarında sipariş verildi. Bu sayı Tesla’nın 2017 yılı içinde üretmeyi vadettiği miktara karşılık geliyor. Bu otomobile sahip olmak isteyenlerin öncelikle 1000 dolarlık kaparo ödemeleri gerekiyor. Daha sonra da uzun bekleyiş başlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER