Ulaşım

Tesla finans raporu artan satışları ve maliyetleri gözler önüne seriyor

tesla model 3

tesla finans raporuTesla uzun süredir beklenen Model 3’ü geçtiğimiz hafta itibarıyla sahipleriyle buluşturmaya başlamıştı. Şirket Model 3’ün gelişine rağmen, Model S ve Model X sevkiyatlarının artmaya devam ettiğini açıkladı. En yeni Tesla finans raporu, maliyetlerin de satışlar gibi yükselişte olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor.

Rapora göre, elektrikli otomobil üreticisi yılın ikinci çeyreğinde toplam 22 bin 26 Model S ve Model X’i sahiplerine ulaştırdı. Böylelikle şirketin yılın ilk yarısındaki toplam sevkiyat rakamı 47 bin 77 oldu. Söz konusu rakam, Tesla’nın yılın ilk yarısı için belirlediği 50 bin sevkiyat hedefinin yaklaşık yüzde 6 altında kalıyor.

Tesla’dan yapılan açıklamada, ikinci çeyrekteki sevkiyatların bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 53 oranında artmasına dikkat çekiliyor. Aynı dönemde üretimini de yüzde 40 oranında artıran şirket, yılın ikinci çeyreğinde 25 bin 706 otomobili hazır hâle getirdi. Söz konusu rakam, şirketin kiralama filosuna dahil edilen araçları ve sergilenmeleri için mağazalara gönderilen Model X’leri de kapsıyor. Tesla sergilenen otomobillerin Model X siparişlerindeki artışta önemli bir rol oynadığını belirtti. Şirket, Model X siparişlerinin yılın ikinci çeyreğinde hem bir önceki çeyreğe hem de bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında arttığını açıkladı.

Tesla’nın kasasına yılın ikinci çeyreğinde giren para 51 milyon dolar oldu. Bu miktar bir önceki çeyreğe göre yüzde 200’lük bir artış anlamına geliyor. Şirketin zararı ise 336 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tesla Model 3’lerin teslimine geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği etkinlikle başlamıştı. O günden bu yana otomobil için gelen günlük ortalama sipariş sayısının 1800’ün üzerine çıktığı belirtildi. Üçüncü çeyrekte sadece 1500 Model 3 üretmeyi planlayan şirket, 2018’in sonu itibarıyla haftada 10 bin Model 3 üretmeyi hedefliyor.

Ancak hedeflenen takvimin içinde kalmak, Tesla için finansal açıdan pek de kolay olmuyor. Şirket geride kalan çeyrekte fabrikalarını Model 3 üretimine uygun hâle getirmek ve müşteri hizmetlerini geliştirmek için 959 milyon dolar harcadı. Model 3 üretiminde kapasite artırımının kolay olmayacağını belirten Tesla CEO’su Elon Musk, otomobilin zamanında Model X’in çıkışını geciktiren kalite sorunlarını yaşamayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Tesla finans raporu şirketin hisselerini yükselişe geçirdi

Tesla’nın ikinci çeyrek rakamlarını açıklamasının ardından şirketin hisseleri yüzde 6 oranında değer kazandı. Bu artış yatırımcıların ve finans çevrelerinin Tesla’ya olan güveninin azalmadığını gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER