Ulaşım

Tesla en sonunda sadece araç satışlarıyla kârlılığa geçti

tesla elektrikli otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tesla, diğer otomobil üreticilerine emisyon kredilerinin satışını hesaba katmadan bile kâr elde etmeye yetecek kadar araba ve enerji ürünü sattı. Bu, şirket için bir dönüm noktası niteliğini taşıyor. Aynı zamanda Tesla art arda sekizinci kârlı çeyreğini geride bıraktı. Ancak gerçekten kârlı bir otomobil üreticisi olduğunu söyleyebileceğimiz ilk çeyrek olduğunu söyleyebiliriz.

Tesla pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2021’in ikinci çeyreğinde 1,1 milyar dolar kâr kaydettiğini ve bunun 354 milyon dolarının kredi satışlarından geldiğini paylaştı. Geri kalanı otomotiv satışlarından ve enerji depolama sistemleri satışlarındaki artıştan geldi.

Tesla, geçen çeyrekte kâr etmesine yardımcı olan büyük Bitcoin hamlesinde geride kalan çeyrekte 23 milyon dolarlık bir zarara uğradı. Buna rağmen yenilenen Model S sedan ve Model X SUV’nin gecikmeli olarak piyasaya sürülmesine ve küresel yarı iletken sıkıntısına rağmen kâr elde etmeyi başardı. Genel olarak Tesla, geride kalan çeyrekte 11.9 milyar dolar gelir elde ettiğini söyledi.

Model 3 sedan ve Model Y kompakt SUV, Tesla’nın satışlarına yeniden hakim oldu ve daha uygun fiyatlı elektrikli otomobiller için bir pazar olduğunu bir kez daha gösterdi. Tesla, satılan 1895 adet Model S sedan ile karşılaştırıldığında, geride kalan çeyrekte 200 binden fazla Model 3 ve Model Y teslim etti.

Model Y’nin ilk başarısının şirkete ivme kazandırmak için yeterli olduğu açık, ancak Tesla’nın satışları her bir modele göre detaylandırmaması nedeniyle bu artışın tam olarak ne kadar büyük olduğunu söylemek zor. Tesla, ülke bazında da satışları detaylandırmıyor, ancak bir yıldan fazla bir süredir Şanghay dışındaki fabrikasından yerel olarak üretilen arabaları teslim ediyor ve bu, şirketin işini büyütmeye devam etmesine yardımcı oldu. Aslında Tesla pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’deki fabrikayı “birincil araç ihracat merkezi” olarak gördüğünü söyledi.

Tesla, ABD’nin Teksas eyaletinde ve Almanya’da inşa ettiği iki fabrikada araç üretmeye başladığında daha da fazla kapasiteye sahip olacak. İkincisinin inşaatı, çevre ihlalleri ve bürokrasi sayesinde yavaş ilerlerken, Tesla’nın Teksas fabrikası, şirketin Çin’de inşa ettiği fabrika kadar hızlı inşa ediliyor. Bu diğer fabrikalar, yalnızca belirli bir bölgedeki araba satış maliyetini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda Tesla’nın bir süredir sınırında çalıştığı bilinen, Kaliforniya’daki ilk fabrikasının eksiklerini de telafi ediyor.

Tesla pazartesi günü, yarı kamyonunun lansmanını bir kez daha 2022’ye ertelediğini söyledi. Bu kararı otomotiv işini küresel ölçekte büyütmek için diğer bazı projeleri geciktirmek pahasına aldı. Tesla, aracın temelde üretime hazır olduğunu söyledi, ancak kamyonları ölçeklendirmek, şirketin Cybertruck ve Teksas’ta üretimi yapılacak Model Y için ihtiyaç duyduğu yeni nesil 4680 pil hücrelerinin kullanılabilirliğini ortadan kaldıracaktır.

Tesla, geçen yıl şirketin Battery Day etkinliğinde duyurulan bu 4680 pil hücresinin gelişimi hakkında da en son haberleri paylaştı. Tesla, önemli ilerleme kaydedildiğini, ancak özellikle hücreler için üretim sürecinin rafine edilmesiyle ilgili olarak, kayda değer hacimde bir üretime ulaşmadan önce yapılacak işler olduğunu söyledi. Ancak şirket, bu hücrelerin yapısal çerçevesine yerleştirileceği araçları için yeni tasarımın testlerini başarılı bir şekilde yaptığını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER