Teknoloji

Tesla Elon Musk’ın cam ev planları nedeniyle resmi kurumlar tarafından mercek altına alındı

tesla battery day

Tesla’nın “Project 42” kod adıyla anılan gizli cam ev projesi, ABD’de en az iki devlet kurumu tarafından inceleniyor. Temmuz ayında şirket, CEO Elon Musk’ın şirket kaynaklarıyla kendisine bir cam ev yaptırdığı iddiası hakkında bir iç soruşturma başlatmıştı. The Wall Street Journal’ın haberine göre; New York Güney Bölge Savcılığı, Tesla’dan proje ve Musk’ın kişisel zevkleri için ne kadar harcandığı konusunda bilgi istedi. Buna ek olarak, ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu’nun (SEC) da aynı bilgileri aradığı bağımsız bir soruşturma başlattığı belirtildi.

Proje 42 kapsamında şirketin Austin şehrindeki tesislerinin yakınında yatak odaları, banyoları ve mutfağı olan bir yaşam alanı gibi görünen bir cam yapı inşa etmesi planlanıyordu. Konsept çalışmalarda “bükülmüş altıgen” ve Apple’ın New York’un 5. Cadde’deki mağazasını hatırlatan kübik tasarımların değerlendirmeye alındığı da ortaya çıkmıştı. Şirketin çalışanlarından özel cam için harcanması planlanan para nedeniyle gelen şikayetlerin ardından iç soruşturma başlattığı da bilinenler arasında yer alıyor. Söz konusu meblağın milyonlarca dolar olduğu söylenirken; soruşturmanın tamamlanıp tamamlanmadığı ve özel cam siparişinin verilip verilmediği henüz bilinmiyor.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, SEC, bir yöneticinin bu işlemlerde maddi çıkarı olması durumunda bu işlemlerin 120 bin doların üstünde olmasını zorunlu tutuyor. Yöneticilere kişisel menfaatleri için ödenen 10 bin doların üzerindeki meblağların da yatırımcılara bildirilmesi gerekiyor. Yetkililerin süreci incelemeye yeni başladığı ve sürecin resmi suçlamalarla sonuçlanmayabileceği belirtiliyor.

Tesla başka bir konu için daha soruşturuluyor

Proje 42 ile ilgili soruşturmalara ek olarak Tesla’nın, araçlarının sürüş menzili konusunda da federal savcıların soruşturmalarıyla karşı karşıya olduğu söyleniyor. Geçtiğimiz ay şirketin otomobillerinin vadedilen sürüş menzillerini karşılamadığı ve bu konuda yapılan şikayetlerle ilgili servis randevularının iptal edildiği ortaya çıkmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER