Ulaşım

Tesla 2023’te zorluklara rağmen üretim hedefini geçmeyi başardı

tesla elektrikli otomobil

Tesla 2023’te etkileyici bir performans sergileyerek 1.81 milyon araç sevkiyatı gerçekleştirdi. Şirket böylelikle belirlediği 1.8 milyon hedefini aşmayı da başardı. Özellikle dördüncü çeyrek performansı şirketin başarısını tescilledi. Elektrikli otomobil üreticisi bu dönemde 483 bin 200 aracı sahiplerine teslim etti. Üçüncü çeyrekte fabrikaların kapanması nedeniyle yaşanan geçici düşüş nedeniyle dördüncü çeyrekteki bu güçlü performans daha da önemli hâle geldi.

Tesla’nın 2023’teki başarısı, özel bir hayran kitlesi, teknolojiyi erken benimseyen kişiler ve şirket liderliğinin stratejik hamleleri gibi faktörlerin bir kombinasyonuna bağlanabilir. Şirketin başarısında önemli rol oynayan isimler arasında başı çeken CEO Elon Musk, sıkı bir takipçi kitlesinin oluşmasını sağladı. Ancak sürdürülebilir büyüme ihtiyacının bilincinde olan Tesla, genişlemenin yeni aşaması için sıradan alıcıları da etkileyebilecek daha geniş ölçekli bir “çekicilik” kazanmayı hedefliyor.

Şirket, 2023’e 1.8 milyon otomobil teslim etme gibi iddialı bir hedefle girmişti. Bu tüm zamanların Tesla için en yüksek rakamı olsa da, şirketin Toyota ve General Motors gibi rakiplerin gerisinde kaldığı gerçeğini değiştirmiyor. Fiyat ve kullanım kolaylığı gibi faktörlere öncelik veren sıradan alıcılara ulaşmakta zorlanan şirketin işi; enflasyon, yüksek faiz oranları, güvenlik ve ücretlendirme altyapısıyla ilgili endişeler nedeniyle de biraz daha karmaşık hâle geldi.

Tesla 2024 hedeflerini yakında açıklayacak

Tesla’nın 2023’teki üretimi yüzde 35 oranında arttı. Şirket 2023’ün son çeyreğinde 461 bin 538 adet Model 3 ve Model Y teslimatı gerçekleştirdi. Bu modellerin toplam üretim sayısı ise 476 bin 777 oldu. Tesla, 2024 hedeflerini ise 24 Ocak’ta açıklamaya hazırlanıyor.

İLGİLİ HABERLER