Dosya

Teknoloji dünyasında 2014’ün en önemli olayları

2014-logo-311214

365 gün boyunca Teknoblog’da yüzlerce haberi aktardık, önemli gelişmeleri en hızlı şekilde duyurduk. Her geçen günle birlikte daha hızlı ilerleyen ve bir günün diğerinden çok daha farklı olduğu teknoloji dünyası 2014 yılı içinde önemli olaylara, görev değişikliklerine, satın almalara ve ürünlere tanıklık etti. Aşağıda gelecekte “2014” denildiğinde ilk hatırlanacak gelişmelere yer veriyoruz.

Celebgate: Ünlülerin özel fotoğrafları internete düştü

apple-icloud-logo-250912

2014’ün en çok konuşulan olaylarının başında iCloud kaynaklı bir skandal bulunuyor. Aralarında Jennifer Lawrance, Kirsten Dunst, Kate Upton’ın da bulunduğu ünlülerin yüzlerce özel ve çoğunlukla çıplak fotoğrafları internete sızdırıldı. Sızdırmanın kaynağının iCloud olduğu iddia edildi ve bu durum Apple’ın bulut tabanlı depolama ve eşzamanlama servisinin güvenliğinin sorgulanmasına sebep oldu. Apple konuyla ilgil olarak soruşturma yürüttü ve sızıntının kendi sistemlerindeki herhangi bir açıktan kaynaklanmadığını, sorunun iCloud kullanıcısı olan ünlülerin Apple kimliklerinin saldırı yoluyla ele geçirmesiyle ilgili olabileceğini dile getirdi. Şirket kullanıcılara Apple kimliğiyle giriş yaparken sunduğu çift aşamalı kimlik doğrulama sisteminden yararlanmalarını tavsiye etti.

Ebola virüsü

ebola-050814

Batı Afrika kaynaklı Ebola virüsünün yarattığı yıkımın dünya çapında farkındalık yaratması aylar aldı. Sonuç olarak 6 binden fazla insan hayatını kaybetti, bu yıl ise yaşanan kayıpların sayısı en yüksek seviyeye ulaştı. En çok Gine, Liberya ve Sierra Leone’yi vuran bu virüs birçok ülke gibi Türkiye’de de alarm durumuna geçilmesine neden oldu. Ancak Türkiye genelinde alınan önlemlerin ne kadar yerinde ve yeterli olduğu da tartışıldı.

Dünya çapında birçok sağlık çalışanı ve araştırması Ebola hastalarıyla yakından ilgilendi. İşlerinin tehlikeli olmasına rağmen hastalara geçici tedaviler için destek oldu. Bir yandan da ölümleri azaltmak için Ebola aşıları, ilaçları ve genişletilmiş test protokollerinin üzerinde çalışmalar sürdü. Yılın bitişiyle birlikte Ebola aşısı henüz çıkıştan uzak, ancak 2o15’te durumun 2014’tekine göre çok daha iyi olması bekleniyor.

Akıllı saat savaşları

samsung-gear-s-inceleme-00053

Akıllı saatlerin piyasaya girişi 2014’ün öncesine dayanıyor, ancak bu yıl içinde piyasada oldukça fazla yeni ürün ve oyuncu gördük. Google mobil işletim sistemi Android’in giyilebilir ürünlere özel versiyonu Android Wear’ı çıkardı. Motorola, Samsung, LG, Asus gibi üreticiler bu özel işletim sistemiyle çalışan ürünleri piyasaya sürdü. Sonbaharda ise Apple Watch ile tanıştık. iPhone’un bir yardımcısı işlevi gören ve iOS geliştirici kitlesi için yeni bir geliştirme alanı yaratacak olan Apple Watch 2015’in başlarında piyasada olacak. Apple ve Google’ın son yedi yıldır akıllı telefon ve tabletler üzerinden sürdürdüğü savaş 2015’te akıllı saatlerle birlikte yeni bir alana taşınacak gibi görünüyor.

Microsoft’un yeni şefi ve oyun planı

microsoft-ceo-satya-nadella-040214

2014’te Microsoft’un en tepesinde önemli bir değişim gerçekleşti. 22 yıl boyunca Microsoft’ta farklı pozisyonlarda çalışarak yükselen Satya Nadella, sonunda en yükseğe ulaştığı ve CEO koltuğuna oturdu. Şubat ayında Steve Ballmer’ın yerine CEO olarak atanan Nadella şirketin geleceğine imzasını atmakta gecikmedi. Bulut ve mobil bilişime odaklı yeni bir strateji geliştiren Nadella, mart ayında Office’in iPad versiyonunu çıkardı. Yıl boyunca Microsoft’un iPad ve iPhone’a yönelik önemli yazılım ürünlerini çıkardığını gördük. Bunun yanı sıra Nadella Windows ve Windows Phone’un 9 inç altı ekrana sahip versiyonlarını üreticiler için ücretsiz yaptı ve Android’e meydan okudu. 2013’te satın alınacağı duyurulan Nokia’nın Akıllı Cihazlar ve Servisler birimi de nisan ayında resmen Microsoft’a katıldı. Sonbaharda ise Lumia markalı Windows telefonlarından Nokia markasını attı, Lumia telefonlarına kendi markasını yerleştirdi.

Büyük ekranlı telefonların yılı

iphone-6-plus-inceleme-00020

Aslında büyük ekranlı telefonların mazisi 2014’ün öncesine dayanıyor, ancak 2014 yılında bu segmentte önemli bir gelişme oldu. Bu yıla kadar akıllı telefon stratejisinde büyük ekranlardan uzak duran Apple, sonbaharda piyasaya sunduğu 4.7 inç ekranlı iPhone 6 ve 5.5 inç ekranlı iPhone 6 Plus ile birlikte şimdiye kadar kayıtsız kaldığı büyük ekran furyasına resmen dahil olmuş oldu. Bu durum 2014’ü büyük ekranlı telefonların yılı olarak değerlendirmemize vesile oldu.

Apple Beats’i satın aldı

apple-beats-welcome-020814

Teknoloji dünyasının en çekici şirketlerinden biri müzik aksuarları alanında en çekici şirketlerden birini satın aldı. Apple, 3 milyar dolar karşılığında Beats’i bünyesine kattı. Apple zaten Beats kulaklıkları mağazalarında satıyordu, satın almayla birlikte Beats ürünleri biraz daha ön plana çıktı. 2015 yılında Apple’ın, Beats Electronics’in internetten müzik dinleme pazarındaki iştiraki Beats Music’i iTunes’a entegre etmesi bekleniyor.

Taylor Swift’in Spotify’a meydan okuması

taylor-swift-071114

Amerikan pop şarkıcısı Taylor Swift’in beşinci stüdyo albümü 1989 2014’ün en çok satan albümleri arasına girdi. Ancak şarkıcı bu başarısıyla olduğu kadar Spotify’a meydan okumasıyla da konuştu. Şarkılarını Spotify’dan çekme kararı alan şarkıcı, Spotify’ın sanatçılara hakettiği ödemeleri yapmadığını iddia etti. Spotify ise Swift’in bu kararına hazırladığı anlamlı çalma listeleriyle karşılık verdi. Taylor Swift olayına rağmen Spotify 2014’te büyümesini sürdürdü.

Philae kuyruklu yıldız yüzeyine iniş yaptı

philae-ilk-foto-131114

Avrupa Uzay Ajansı’nın 2004 yılında uzaya fırlattığı Rosetta uzay aracı 10 yıl boyunca sürdürdüğü yolculuğunu kasım ayında nihayete erdirdi, 67P/Churyumov?Gerasimenko’nun yörüngesine ulaşan uzay aracının taşıdığı Philae adlı arazi aracı gezegenin yüzeyine başarılı, ancak pürüzlü bir iniş yaptı. Hedeflediği noktadan farklı bir noktaya iniş yapan Philae’nin güneş panellerinin bir kısmı gölgede kaldığı için pillerini yeterli derecede şarj edemedi ve belirli bir zamandan sonra uykuya daldı. Ancak o zaman zarfında dünyaya önemli bilgiler geçti.

Twitter ve YouTube’a erişim engellemesi

twitter-yasak-311214

2014’ün başlarında Türkiye’yi ilgilendiren, ancak dünya çapında da gündeme oturan bir olay gerçekleşti. Yılın başlarında internete sızan görüntüler ve tape kayıtlarının temel yayılma aracı Twitter ve YouTube olmuştu. Hükümet bu iki büyük sosyal medya ortamına erişimi engelledi. Erişim engelleme kararları haftalar sonra Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların sonuçları neticesinde kaldırıldı. Bu arada Türkiye’de yıl boyunca 5651 sayılı İnternet kanunu üzerinde yapılan veya yapılması teklif edilen değişiklikler de çok konuşuldu. Bunlar 2015’te de konuşulmaya devam edilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER