Teknoloji

2015’ten Beklentiler: Giyilebilir Ürünler

apple-watch-1

Geride bıraktığımız 2014 yılı giyilebilir ürünlerin biraz daha göz önüne gelmeye başladığı bir yıl oldu. Samsung’un Gear serisi altında sunduğu akıllı saatler ve fitness bilekliği, Google’ın giyilebilir ürünlere yönelik olarak geliştirdiği Android Wear ile yüklü olarak gelen Motorola Moto 360, LG G Watch gibi akıllı saatler, Apple’ın nihayet duyurusunu gerçekleştirdiği Apple Watch, Sony’nin SmartWatch 3 ve SmartBand bilekliği ve daha birçok ürünle 2014’te sayısız yeni ürün gördük.

2015’te bu furya artarak devam edecek. 2014’te çoğunlukla bileğe takılan, genel amacı fitness ve sağlık takibi olan cihazlar gördük. 2015 ile birlikte iletişim imkanları daha da fazlalaşan, akıllı telefon veya tabletin bir tamamlayıcısı olmak yerinde bağımsız olarak da işleyebilen ve iletişim kurabilen cihazlar göreceğiz.

Giyilebilir ürünlerle ilgili olarak 2015’in başında düzenlenecek CES 2015 ve MWC 2015 etkinliklerinde epey fazla yenilik göreceğiz, haber okuyacağız. CES 2015’te Intel’in yapacağı giyilebilir ürünlere dair duyurulara dikkat etmek gerekiyor. Stratejisini giyilebilir ürünler başta olmak üzere Nesnelerin İnterneti kavramına göre oluşturan Intel, CES 2014’te dikkat çekici giyilebilir ürün konseptleri sergilemişti. CES 2015’te bunların yenilerini ve mevcutların da daha gelişmiş versiyonlarını göreceğiz. Bu konseptlerden bir kısmı da bu yıl içinde tüketicilerle buluşmaya başlayacak.

Apple için de 2015 yılı giyilebilir ürünler bakımından bir hayli yoğun geçecek. 2014’ün sonlarına doğru tanıtılan Apple Watch 2015’in başlarında piyasaya çıkacak. Bu ürün en çok beklenen ürünler arasında yer alıyor ve muhtemelen piyasaya çıktığı ilk zamanlarda bulmak epey zor olacaktır. Muhtemelen giyilebilir ürünlerin daha fazla kullanıcıya ulaşmasında ve kitleler tarafından kabul görmesinde Apple Watch’un önemli bir rolü olacak.

Android Wear tarafında da 2015’te yeni ürün ve özellikler göreceğiz. 2014’te çıkan ürünler emekleme döneminin ürünleri olarak nitelendirilebilir ve Android Wear’ın çıkışa geçmesine fazla yardımcı olmadı, giyilebilir ürünler pazarında bu ürünler fazla söz sahibi olamadı. Belki bunda Android Wear’ın Google’ın Google Now servisine çok fazla bağımlı olmasının bir rolü vardı. 2015’te yapılacak iyileştirmeler ve güncellemeler doğru yönde olursa, Google bu pazarda Android Wear ile istediği ivmeyi yakalayabilir.

Google demişken Google Glass’a da ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. 2014 yılında Google Glass’ın Explorer adını taşıyan beta niteliğindeki gözlükleri daha fazla kullanıcıyla buluştu. Daha önce davet usülüyle satılan ve satın alacak kişinin yoğun kontrollerden geçtiği ve sıkı şekilde denetlendiği bu program 2014 ile birlikte daha fazla test kullanıcısı kazandı. 2015’te ikinci nesil Google Glass’ın çıkması bekleniyor. Bu yeni gözlük muhtemelen daha fazla kullanıcıya ulaşacaktır. 2015’te beklenen bu yeni Google Glass’ın en önemli özelliklerinden bir tanesi de Intel işlemci barındırması olabilir.

Sony giyilebilir ürünler pazarına diğer büyük isimlerden önce girmişti ve SmartWatch akıllı saatlerinin üçüncü nesil versiyonu da 2014’te çıkmıştı. Ayrıca Japon şirket bunun yanına bir de e-ink ekranlı SmartBand eklemişti. Sony 2014’te de aynı yoldan ilerlemeyi sürdürecektir.

Samsung ise Tizen üzerine kurduğu Gear akıllı saat stratejisini yeni ürünlerle destekleyecektir. 2014’ün ikinci yarısında çıkan Gear S, kendi SIM kart yuvasıyla giyilebilir ürünlerin potansiyelini gösteren önemli bir ürün olmuştu. 2015’te de Samsung’dan benzer ürünler göreceğiz. Ayrıca Samsung’un Oculus ile birlikte geliştirdiği sanal gerçeklik başlığı Gear VR’ın da 2015’te yeni ülkelerde satışa çıktığını görebiliriz. Bu ürünün başarısı Samsung’un sanal gerçeklik ve giyilebilir ürünler stratejisinin daha sonraki adımları için önemli bir gösterge olacaktır.

HTC’nin de giyilebilir ürünler pazarına gireceği 2014’te epey konuşulan konular arasında yer aldı, ancak bu yıl içinde somut bir şeyler görmedik. Yıl sonuna doğru çıkan RE Camera pek giyilebilir ürün sayılmaz, ancak Tayvanlı şirketin giyilebilir ürünlere göz kırptığına dair bir işaret sayılabilir. Özellikle 2015’in ilk yarısını dikkatli izlemek gerekiyor.

Asus, Garmin, Jawbone, Misfit ve bunun gibi diğer üreticilerin de 2015’te yepyeni giyilebilir ürünlerle tüketicilerin karşısına çıktığını göreceğiz. 2015’te giyilebilir ürünlerden 2014’te olduğuna göre daha fazla söz edecek, daha fazla yeni ürün göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER