İncelemelerManşetler

TECNO PHANTOM V Fold İncelemesi

tecno phantom v fold inceleme

Katlanabilir telefonlar giderek olgunlaştı, piyasadaki seçenekler arttı, daha fazla markanın da bu alana ciddi şekilde yatırım yaptığını görüyoruz. TECNO da bu markaların arasında yer alıyor. Dört yıla yakın bir zaman önce Türkiye pazarına giriş yapmış olan TECNO, aradan geçen zaman zarfında tüketici bilinirliğini ve güvenini önemli oranda artırdı. Bu durum şirketin üst segment telefonlarını Türkiye’ye getirmesinde önemli bir etken oluşturuyor ki, PHANTOM V Fold da yurt dışıyla aynı zamanlarda ülkemizde satışa çıktı. 39.999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan bu katlanabilir telefon, şu anda Türkiye’de satışta olan diğer katlanabilir telefon modellerine göre çok daha uygun bir fiyattan satılıyor. Üstelik MediaMarkt, Teknosa, Vatan Bilgisayar ve dijital mağazalar gibi birçok farklı satış kanalında da sunuluyor. Yani, hem fiyat hem de bulunabilirlik anlamında tüketicilerin geniş bir hareket alanı var. TECNO PHANTOM V Fold inceleme yazısında ve videosunda, birkaç gündür deneyimlediğimiz bu yepyeni katlanabilir telefon modeliyle ilgili öne çıkan özellikler, sunduğu deneyim ve yorumlar yer alıyor.

TECNO PHANTOM V Fold

  • Dahili Hafıza: 512 GB
  • Ekran Boyut: 7,8 inç
  • RAM Kapasitesi: i12 GB RAM
  • Pil Gücü: 5000 mAh
  • Kamera Çözünürlüğü: 50 MP
  • Ön (Selfie) Kamera:16 MP

TECNO PHANTOM V Fold inceleme: Tasarım

TECNO, PHANTOM V Fold için çoğu katlanabilir telefonda gördüğümüz bir biçimi benimsemiş. İçeride, açıldığında bir tablet deneyimi sağlayan katlanabilir ekran, dışarıda ise, cihazın kapalı formda klasik bir telefon gibi kullanılmasını sağlayacak kapak ekranı yer alıyor. Alüminyum çerçevesi, kapak ekranını saran Corning Gorilla Glass Victus camı, havacılık sınıfı menteşesi ve geri dönüştürülmüş plastik atıklardan üretilmiş fiber kıllarla oluşturulmuş siyah renkli arka yüzüyle PHANTOM V Fold, gerçekten şık ve göz alıcı bir katlanabilir telefon niteliğini taşıyor.

tecno phantom v fold inceleme

PHANTOM V Fold, açık hâldeyken 6.9 milimetrelik kalınlığa sahip. Bu değerle birlikte klasik bir tabletle aynı seviyelerde bir kalınlığı sunmuş oluyor. Kapalı olduğunda ise kalınlık 14.5 milimetre ki, bunun da bir katlanabilir telefon için makul aralıklarda olduğunu söyleyebiliriz. Ağılık tarafında ise 299 gram değerinin büyük ekranlı bir akıllı telefona göre biraz yüksek olsa da, katlanabilir telefon için bunun makul aralıklarda olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Yukarıda söylediğimiz gibi, TECNO’nun bize inceleme için gönderdiği siyah renkli modelin arkasında yenilenebilir fiber materyal kullanılmış. Plastik atıklardan elde edilen fiber iplikler, özel bir teknolojiyle gayet kaliteli biçimde örülmüş. Mat ve hafif pürüzlü yüzeyi gayet şık görünüyor ve kolay kolay parmak izi ve kiri tutmuyor gibi görünüyor. Bununla birlikte TECNO, telefonun kutusuna bir adet arka kapak yerleştirmiş. Bu arka kapak sağlam ve sert bir plastikten yapılmış, dış yüzeyi ise şık desene sahip bir kaplama içeriyor. Ayrıca bir tane de açılır ayağı var. Cihazı ister açık ister kapalı biçimde kullanın, bir şeyler izlemek veya görüntülü görüşmeler yapmak için bu ayak bayağı işe yarıyor. TECNO PHANTOM V Fold’u deneyimlediğim süre boyunca bu arka kapağı çıkarmadığımı belirtmeden geçmeyeyim.

tecno phantom v fold inceleme

Arkada üste doğru ortalanmış büyük bir kamera modülü var. Bu kamera modülü dışa doğru hatırı sayılır bir çıkıntı yapıyor. Burada üç kamera ve LED flaş mevcut. Alt kenarda USB-C portu, mikrofon, nano SIM kart yuvası ve mikrofon yer alıyor. Üst kenarda ise ikinci hoparlör ve ikinci mikrofon var. Ses tuşları ve parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesi ise, hem telefon hem de tablet biçiminde kullanırken sağda kalıyor. Bu tuşlar el yordamıyla rahatlıkla erişilecek biçimde yerleştirilmiş. Parmak izi okuyucusu hızlı biçimde çalışıyor, tepki hızı iyi. Telefonu deneyimlediğim süre boyunca genellikle bu birimi kullandım. Öte yandan katlanabilir ve kapak ekrandaki selfie kameralar aracılığıyla yüz tanıma ile de ekran kilidini geçebilirsiniz. O da hızlı biçimde çalışıyor.

PHANTOM V Fold’un menteşesi çizgili deseniyle telefona hoş bir hava katarken, yapısı itibarıyla içteki katlanabilir ekranın üzerindeki oluğun derinliği çok sığ kalıyor. Şimdiye kadar deneyimlediğimiz aynı biçimdeki katlanabilir telefonlara göre en sığ oluğu gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bununla birlikte oluk genişliği diğerlerinden az da olsa fazla. Bu durumun en büyük avantajı kat izinin gözle görülürlüğünün epey azalması oluyor. Zaten telefona karşıdan baktığınızda herhangi bir kırışıklık fark etmiyorsunuz. Beyaz renkli arka planlarda, ekrana yanlardan bakıldığında veya ışık yansıdığında, kat izinin belirginliği de düşük kalıyor.

tecno phantom v fold inceleme

Menteşe yapısının bir başka memnun edici tarafı da telefon kapandığı zaman iki kanat arasında herhangi bir boşluğun kalmaması oluyor. Bu durum telefonu cepte veya çantada taşırken araya toz veya herhangi bir parçacığın girmesinin önüne geçiyor.

TECNO PHANTOM V Fold inceleme: Ekran ve Ses

TECNO PHANTOM V Fold’un sahip olduğu iki ekrandan, en çok kullanılacağını düşündüğümüz olan katlanabilir ekranla konuşmaya başlayalım. İçerideki ekran, 7.85 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. AMOLED teknolojisine sahip olan bu ekranın 800 nitlik maksimum parlaklığa var, bu sayede içeride ve dışarıda rahat bir görüş sağlıyor. Ayrıca geniş görüş açıları, aynı anda birden fazla kişinin bir şeylere bakmasını da mümkün kılıyor. Bu ekran 2296 x 2000 piksel çözünürlükle 388 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Keskin ve net yazılar, grafikler, görüntüler bu ekran tarafından sunuluyor. Ekranın DCI-P3 renk gamının yüzde 100’ünü destekliyor. Bu sayede çektiğiniz fotoğrafları ve videoları telefonda, yüksek doğrulukta görebilirsiniz. Öte yandan cihaz üzerinde fotoğraf veya video düzenleme gibi işler için de bu ekran yüksek elverişlilik sağlamış oluyor. Ekran ayarları içinden renk sıcaklığını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

tecno phantom v fold inceleme

Ekran Schott UTG ekran camıyla kaplanmış. Sert ve kararlı yüzeyi sayesinde sanki bir cam ekranla etkileşime geçiyormuşsunuz gibi oluyor. Ekranın gövdeye oranı yüzde 95, bunu da ince ekran çerçevelerine borçluyuz. 800.000:1 kontrast da görsel deneyimi artırıyor. 240 Hz dokunmatik tepkime hızı ise telefonu kullanırken veya oyun oynarken iyi bir deneyim yaşamanıza katkıda bulunuyor.

PHANTOM V Fold’u kapalı hâlde dik biçimde tutarken katlanabilir ekranı açtığınızda, telefonu çevirmeye ihtiyaç duymadan rahatlıkla video izleyebilir veya oyun oynayabilirsiniz. Telefonu yataya çevirmek özellikle video alanında sadece küçük bir artış sağlayacaktır. Öte yandan 16:9 videolarda ekranın alt ve üst kısmında kalın çizgiler oluşuyor, ancak bunun görsel deneyime çok büyük bir olumsuzluğu bulunmuyor. Üstelik cihazı yataya çevirmeden dik biçimde tuttuğunuzda, selfie kamerası video alanına girmediği için görüntüde herhangi kamera kaybı olmuyor.

tecno phantom v fold inceleme

Dıştaki ekrana geldiğimizde, bu ekran da 6.42 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. 1080 x 2250 piksel çözünürlüklü Full HD+ AMOLED ekran, 21:9 görüntü oranı ile normal akıllı telefonlara göre biraz daha ince ve uzun biçimde. Biraz dar olsa da, özellikle sanal klavyeyi kullanma konusunda herhangi bir sıkıntı çıkmıyor. Bu ekran da içteki ekran gibi 800 nit maksimum parlaklığa sahip. Hem dışarıda parlak ışık altında rahatlıkla kullanılıyor hem de geniş görüş açıları sunuyor. DCI-P3 renk gamınının yüzde 100’ünün desteklenmesi, 800.000:1 kontrast oranı, 360 Hz dokunmatik tepkime hızı da bu kapak ekranının özellikleri arasında bulunuyor.

İç ve dış ekranın ortak özellikleri arasında 120Hz yenileme hızı da var. LTPO teknolojisine sahip bu ekranlar, yenileme hızını 10-120 Hz aralığında dinamik biçimde ayarlıyor. Ekrandaki içeriğe göre yenileme hızının dinamik biçimde değiştirilmesi pil performansına da olumlu katkıda bulunuyor. Arzu ederseniz, ekran ayarları içinden yenileme hızını 120 Hz, 90 Hz veya 60 Hz değerlerine de sabitlemeniz mümkün. Yenileme hızının yüksekliği kullanıcı arayüzünde gezintilerde ve web sayfalarında kaydırmalarda hoş bir akıcılık katıyor. Öte yandan PUBG Mobile gibi oyunlarda da gerçekçiliği artırıyor.

tecno phantom v fold inceleme

TECNO PHANTOM V Fold’un çift hoparlörlü ses sistemi yeterli bir ses çıkış şiddeti ve kalitesi sunuyor. YouTube videolarını, Netflix dizilerini izlerken ya da Spotify’da müzik dinlerken bir Bluetooth hoparlörle ihtiyaç duymazsınız. Kutudan kulaklık çıkmıyor. Kablolu kulaklıklar tarafında USB-C uçlu bir kulaklığınız varsa iş görür, aksi takdirde bir adaptör kullanmalısınız. En güzeli bir Bluetooth kulaklık kullanmak olacaktır.

TECNO PHANTOM V Fold inceleme: Performans ve Pil

TECNO, PHANTOM V Fold’un hem uygun fiyatlı hem de yüksek performanslı olmasını sağlayacak önemli bir adım atmış ve MediaTek Dimensity 9000+ işlemciye yer vermiş. 4 nm mimarisini temel alan bu işlemci 3.2 GHz maksimum saat frekansı ve sekiz çekirdek gibi özelliklere sahip. Öte yandan Arm Mali-G710 MC GPU da bu sistemde yer alıyor. 512 GB kapasiteli SSD UFS 3.1 desteğiyle yüksek veri iletim hızı sağlarken uygulamaların ve oyunların da hızlı biçimde açılmasına yardımcı oluyor. 12 GB LPDDR5X RAM’in yanında sanal RAM özelliği sayesinde 9 GB’a kadar RAM katkısı yapmak mümkün. microSD kart yuvası yok, ancak 512 GB’lık disk her türlü içerik ve belge için fazlasıyla yeterli oluyor.

tecno phantom v fold inceleme

PHANTOM V Fold’un sahip olduğu bu donanım paketi, katlanabilir telefonun bir amiral gemisi telefona yakışır performansı sunmasına büyük katkısı oluyor. Kullanıcı arayüzünde akıcı biçimde gezinmek mümkün, web sayfaları hızlıca açılıyor ve kaydırma yapılıyor. Yüksek kapasiteli RAM ve onun üstüne sanal RAM özelliği ise aynı anda birden fazla uygulama arasında hızlıca ve son yapılan işleri kaybetmeden geçiş yapmayı sağlıyor. Çektiğiniz fotoğrafları ve videoları doğrudan cihaz üzerinde rahatlıkla düzenleyebilir ve paylaşım yapabilirsiniz. Capcut gibi uygulamalarla sıklıkla çalışıyorsanız, PHANTOM V Fold szin için fazlasıyla kullanışlı bir cihaz olacaktır.

Dimensity 9000+ işlemcinin Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1’e meydan okuyan bir performansı var ki, bizim yaptığımız GeekBench 6 testi de bunu ortaya koyuyor. TECNO PHANTOM V Fold’un elde ettiği CPU test sonuçlarında tek ve çok çekirdek sonuçları, Snadragon 8 Plus Gen 1 işlemcili Galaxy Z Flip 4 ile karşılaştırılabilir seviyelerde bulunuyor.

tecno phantom v fold inceleme

Kablosuz bağlantı tarafında Bluetooth 5.3 ve Wi-Fi 6 gibi yüksek performanslı, geniş menzilli ve daha düşük güç tüketimli teknolojilerin desteklendiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Pil tarafına geldiğimizde, PHANTOM V Fold da 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu formdaki katlanabilir telefonlarda bu yüksek kapasiteye çıkıldığına pek tanık olmuyoruz. Bu pil, V Fold’un sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarmasını sağlıyor. Netflix’te, tam parlaklıkta, Wi-Fi üzerinden, yüzde 30 ses seviyesiyle iç ekranda izlediğimiz bir video aracılığıyla yaptığımız testten yola çıkarak, tek bir şarjla 15-16 saate kadar video izleme süresine ulaşılabileceğini görüyoruz. Bu da etkileyici.

tecno phantom v fold inceleme

Şarj tarafında da TECNO’nun katlanabilir telefonu iyi bir performans ortaya koyuyor. Kutudan çıkan 45W güç adaptörüyle cihazın pilini 15 dakikada ortalama yüzde 40 oranında doldurmak mümkün. Ortalama 55 dakikada ise pilin tamamı şarj oluyor. Pratikteki deneyimlerimiz de TECNO’nun verdiği bu değerlerin doğruluğunu ortaya koyuyor.

TECNO PHANTOM V Fold inceleme: Yazılım

TECNO PHANTOM V Fold’da Android 13 tabanlı HiOS 13 işletim sistemi var. Daha doğrusu, TECNO’nun tamamen katlanabilir telefon arayüzüne uygun olarak yeniden tasarladığı HiOS 13 Fold var. TECNO, 2000’den fazla uygulamanın büyük ekrana uyarlandığının altını çiziyor. En çok kullanılan 1000 uygulamanının yüzde 90’ının da bölünmüş ekran ve çoklu pencere moduna göre optimize edildiğini dile getiriyor. Gerçekten de, deneyimlediğimiz diğer bazı katlanabilir telefonlarda, özellikle içteki katlanabilir ekranlarla uyum sorunu yaşadığını gördüğümüz Instagram, Twitter gibi uygulamalar herhangi bir ayar değiştirmeye gerek duymadan düzgün biçimde çalışıyor. Uygulamaların içteki katlanabilir ekranla dıştaki kapak ekranı arasında pürüzsüz geçiş sağladığını da belirtmeden geçmeyelim. Özellikle Google Haritalar, Sahibinden ve benzeri uygulamalar geniş ekranda daha iyi bir deneyim sağlıyor. Ayrıca TECNO, Ses Kaydedicisi ve bunun gibi uygulamaları da içteki büyük katlanabilir ekrana uygun hâle getirmiş.

tecno phantom v fold inceleme

İçerideki büyük katlanabilir ekran, aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma konusunda büyük rahatlık sağlıyor. Herhangi bir uygulama tam ekranda açıkken, ekranın üst kısmındaki üç noktalı menü simgesini aşağı doğru çekerek onu bölünmüş pencereye alabilir, yanına ikinci bir uygulama penceresi açabilirsiniz. Yüzen uygulamalar ise, herhangi bir anda açık olan uygulamanın küçültülmüş pencere görünümüne alınmasını sağlıyor. Bunun için herhangi bir uygulama tam ekranda açıkken ekranda üç parmağı yukarı sürüklemek yeterli oluyor. WhatsApp, Spotify gibi uygulamalar da paralel pencerelerle büyük ekrandan en iyi şekilde yararlanıyor.

MediaTek Dimensity 9000+ işlemci ve 12 GB RAM, bölünmüş pencere tabanlı çoklu görev özelliğinden en iyi şekilde yararlanmayı sağlıyor. Pencereler arasında sürükle bırak yöntemiyle fotoğraf ve metin taşımak çok rahat ve akıcı. Aynı durum dosyaların iki uygulama arasında taşınması için de geçerli. Üstelik OneLeap özelliği sayesinde, TECNO ekosistemi içerisindeki diğer cihazlara da kolaylıkla veri aktarabilirsiniz.

tecno phantom v fold inceleme

TECNO PHANTOM V Fold’da Google’ın Android uygulamaları başrolde yer alıyor. Google Play Store’dan dilediğiniz uygulama veya oyunu yükleyebilirsiniz. TECNO’nun HiOS’ine özel duvar kağıtları ve widget’lar da mevcut. Yüklü gelen bazı uygulamalar var ki, arzu ettiğiniz takdirde bunları kaldırabilirsiniz. Öte yandan Power Master adındaki bir uygulama telefonun performansını artıran zengin araçlar sunuyor. Tek bir tıklatmayla RAM’de veya saklama alanında temizlik yapmak gibi avantajları var. Ayrıca oyun oynarken performansı artıran ve ekran görüntüsü almayı kolaylaştıran bir araç çubuğu da mevcut.

TECNO PHANTOM V Fold inceleme: Kamera

Kamera tarafında da TECNO PHANTOM V Fold, bir amiral gemisi telefondan beklenenleri karşılıyor. Arkada üç tane kamera var. 50 megapiksel ana kameranın ultra hassas ışık duyarlı sensörü 1/1.3 inçlik bir boyuta sahip. f/1.8 diyafram, otomatik odak gibi özellikler de var. 50 megapiksel portre kamera ise 2 kat optik yakınlaştırma imkanı sunarken 20 kat dijital zuma da izin veriyor. f/1.98 diyafram ve otomatik odak gibi özellikleri de mevcut. Üçüncü kamera ise 13 megapiksel ultra geniş açılı kamera. 120 derece geniş görüş açısı, f/2.2 diyafram ve otomatik odak gibi özellikleri var.

tecno phantom v fold inceleme

PHANTOM V Fold’un katlanabilir yapısı ve dışındaki kapak ekranı, arka kameraları selfie çekimi için de kullanmaya izin veriyor. Bununla birlikte, TECNO’nun kapak ekranı ve katlanabilir ekrana da yüksek çözünürlüklü kameralar yerleştirdiğini görüyoruz. İçte 16 megapiksel, dışta ise 32 megapiksel selfie kameralar var. Bu kameraların her ikisi de farklı ışık koşullarında tatmin edici deneyim sunuyor. Ancak en iyi görüntü kalitesi için arka kameralarla selfie çekimi daha iyi olacaktır. Kamera uygulamasındaki özel bir kontrol yardımıyla öndeki kapak ekranını açarak çekime başlayabilirsiniz. Üstelik karşınızda bir kişinin fotoğrafını çekerken de o kişinin kapak ekranını bir vizör gibi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

tecno phantom v fold inceleme

Öte yandan içteki katlanabilir ekranı kullanarak çekim yaparken ekranı ikiye bölebilir ve çektiğiniz kareleri anında ekranın solunda görebilirsiniz. Bu da çekim sırasında daha verimli ve rahat biçimde çalışmanıza izin verecektir.

TECNO PHANTOM V FOLD farklı ışık koşullarında tatmin edici fotoğraflar çekmeye izin veriyor. Renk canlılığı iyi olmakla birlikte biraz daha sıcak tarafa kaydığını söyleyebiliriz. Yapay zekâ destekli sahne tanıma hızlı şekilde çalışıyor ve renkleri zenginleştiriyor. Yakın çekimlerde arka planla derinlik iyi biçimde veriliyor. Benzer şekilde, portre fotoğraflarda da ön planla ark aplan sınırları iyi biçimde ayarlanıyor. Düşük ışıkta gürültü miktarı düşük seviyede, pozlama iyi. Süper Gece modu etkileyici işler ortaya koyuyor. Ultra geniş açılı kameranın ve telefoto kameranın da düşük ışık performansını iyi bulduk.

Video tarafında ise saniyede 60 kare hızına kadar 4K kayıt imkanı var. Elektronik görüntü sabitleme sayesinde durağanlık iyi. Ayrıca keskin ve net videolar çekiliyor. Ses kayıt kalitesini beğendik. Stereo ses etkisi de iyi. Öndeki ekranı kullanarak arka kameralarla rahatlıkla selfie video çekebilirsiniz. Bu hâliyle PHANTOM V Fold’un iyi bir vlog cihazı olacağını da söyleyebiliriz. Örnek video çekimlerini inceleme videosunun sonlarında bulabilirsiniz.

TECNO PHANTOM V Fold inceleme: Sonuç

  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme
  • tecno phantom v fold inceleme

Katlanabilir telefonlar giderek daha fazla ilgi görüyor, bununla birlikte fiyatlar da yüksek seviyede. İşte bu noktada PHANTOM V FOLD, 39.999 TL’lik fiyatıyla gayet iyi bir yerde duruyor. Sunduğu kullanıcı deneyimi, ekran kalitesi, pil ömrü, yazılım, kamera, performans, daha yüksek fiyatlı katlanabilir telefonlardan aşağı kalmıyor. Metal ve cam birleşimi gövdesiyle üst sınıf bir telefon kullandığınızın hissini yaşatıyor. Ekranları ise parlak ve yüksek kaliteli. MediaTek Dimensity 9000+ işlemci yüksek performans vaadini iyi şekilde yerine getirirken içerideki kapak ekranı, RAM sayesinde aynı anda birden fazla uygulamada rahatlıkla çalışmaya izin veriyor. TECNO, kullanıcı arayüzünde de özenle çalışmış ve ortaya iyi bir deneyim koymuş. Kamera sistemi ise, özellikle Süper Gece fotoğraf ve video çekileriyle etkileyici görünüyor. Sonuç olarak TECNO PHANTOM V Fold, daha uygun bir fiyatla son model katlanabilir telefona sahip olma şansı sunarken fiyatının hakkını da fazlasıyla veriyor.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER