İncelemelerManşetler

TCL 10 SE İncelemesi

tcl 10 se inceleme

TCL uzun yıllar boyunca başka şirketler için üretim yaptıktan sonra akıllı telefon pazarında kendi markasıyla da boy göstermeye başladı. Yola Plex ile çıkan şirket, 2020’nin başında TCL 10 serisini tanıtmıştı. Çinli üretici, yaz aylarında da iki yeni modelle seriyi biraz daha büyütmüştü. Bu modellerden TCL 10 Plus’ı geçtiğimiz aylarda test merkezimizde konuk etmiştik. Şimdi de TCL 10 SE test merkezimizde. TCL 10 SE inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları, önemli bilgileri ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

TCL 10 SE inceleme: Tasarım

TCL 10 SE, TCL 10 ailesinin genel tasarım dilini fazlasıyla yansıtıyor. Giriş segmentine yakın duran akıllı telefonun tasarımındaki bazı detaylar da bu durumu doğruluyor. Plastik arka panel, bu detayların en belirgini olarak öne çıkıyor. Telefonun hafifliği ise kullanım keyfini artıran bir faktör olarak nitelenebilir.

TCL 10 SE’de detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.52 inç büyüklüğünde bir ekran mevcut. Bu ekran telefonun önünün yüzde 83,3’ünü kaplıyor. Ekranın orta üst kısmında telefonun ön kamerasına ev sahipliği yapan çentik bulunuyor. Çerçevenin alt kenarlarda diğerlerine göre bariz bir şekilde kalınlaşması da göze çarpıyor. Ahize hoparlörü de üst kenarda kamufle edilmiş.

TCL 10 SE’nin sol kenarının üst kısmında nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Bu yuvanın hemen altında ise Google Asistan’ı aktive etmeye yarayan tuş yer alıyor. Bu tuş, TCL’in diğer telefonlarında Akıllı Anahtar olarak adlandırılıyordu ve daha farklı işlevler kazanabiliyordu. TCL 10 SE’de ise böyle bir durum söz konusu değil. Diğer kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor.

Telefonun üst kenarında mikrofon ve 3.5 mm. yer alıyor. Alt kenarda ise çift hoparlör ızgarasının ortasında USB-C girişi bulunuyor. Bu ızgaralardan sadece sağ taraftakinden ses çıkıyor. Çıkan ses çok yüksek olmasa da, en üst seviyede rahatsız edici bir boğukluk veya bozulma duyulmuyor.

Plastik arka panelin tasarımı, daha önce de belirttiğimiz gibi, TCL 10 serisinin diğer üyelerine fazlasıyla benziyor. Panelin orta üst kısmında üç sensörün yatay şekilde sıralandığı kamera sensörü bulunuyor. Bu modülün uç taraflarına birer LED flaş yerleştirilmiş. Kamera sisteminin detaylarına da daha sonra değineceğiz.

Bu kamera sisteminin altında ise yuvarlak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. TCL logosu da parmak izi tarayıcısının altına yerleştirilmiş. Plastik arka panel, parmak izlerini biraz yoğun şekilde gösteriyor. Buna ek olarak, eller terliyken veya ıslakken arka panel biraz kayganlaşıyor. Akıllı telefonun kutusundan çıkan şeffaf kılıf, bu sıkıntıları bir nebze de olsa ortadan kaldırıyor.

TCL 10 SE inceleme: Ekran

TCL 10 SE’de 6.52 inç büyüklüğünde bir ekran mevcut. Bu LCD ekran 1600 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranın çözünürlüğü yüksek olmasa da, TCL’in ekran konusundaki tecrübesinin etkisi TCL 10 SE’de de görülebilir. Uygun fiyatlı bir cihaz olan TCL 10 SE, ortalama seviyede bir ekran deneyimi sunmayı başarıyor.

TCL’in diğer akıllı telefonlarında sunulan Nxtvision teknolojisi TCL 10 SE’de de mevcut. Nxtvision sayesinde ekrandaki görsellerin otomatik olarak iyileştirilmesi mümkün oluyor. Karanlık sahnelerde ayrıntı derinliği zenginleştiriliyor ve parlaklık artırılıyor. Videolar da ayrıca bir iyileştirme yapan TCL 10 SE, kontrast ayarıyla videonun görünümünü dinamik biçimde ayarlayabiliyor.

TCL 10 SE’de ekranın parlaklığı ve renk sıcaklığı ortama göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Ayrıca Nxtvision menüsü üzerinden aktif hâle getirilebilen Okuma modu, kullanıcılara tıpkı bir e-kitap okuyormuş hissi veren bir ekran deneyimi sunuyor. Bu mod, seçilen uygulamalarda otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlanabiliyor. Okuma modu aktif hâle getirildiğinde ekran sarı, kağıdımsı bir tonda görünüyor.

TCL 10 SE’nin ekranını güneş ışığının altında görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Bunun için Nxtvision’ın içinde güneş ışığı ekranı adını taşıyan bir özellik de mevcut. Bu noktada Nxtvision’ın sunduğu tüm imkanların ana ekranda da bulunan Nxtvision uygulaması üzerinden yönetilebildiğini hatırlatmakta fayda var.

Artık her akıllı telefonda bulunan mavi ışık filtresi, TCL 10 SE’de Göz Yormayan Mod adı altında sunuluyor. Kullanıcılar bu modu belli bir takvime bağlı çalışacak şekilde ayarlayabiliyor. Yine artık pek çok telefonda bulunan koyu renkli modun da TCL 10 SE’de kullanıcıları karşıladığını belirtmekte fayda var. Ekranın parlaklık seviyesi de ortamın aydınlık durumuna göre otomatik olarak ayarlanıyor.

TCL 10 SE’nin büyük ekranının çözünürlüğü çok yüksek olmasa da, TCL’in Nxtvision dokunuşu sayesinde multimedya içerik tüketimi için oldukça uygun hâle geliyor. Ekranın büyüklüğü ve özel okuma modu da TCL 10 SE’de uzun makalelerin bile yorgunluk olmadan okunmasını sağlıyor.

TCL 10 SE inceleme: Donanım ve Performans

TCL 10 SE’nin kalbinde MediaTek’in Helio P22 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 128 GB. Ancak bu alanın yaklaşık 18 GB’lık kısmı Android işletim sistemine ayrılmış. Dolayısıyla kullanıcıların yararlanabildiği gerçek alan 110 GB civarında. MicroSD kart desteğiyle depolama alanını genişletmek mümkün.

Bu üçlü sayesinde TCL 10 SE, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının temel beklentilerini karşılayacak bir performans sergilemekte sıkıntı yaşamıyor. Pek çok kişinin sık kullanılanlar listesinde yer alan Instagram, Facebook, Twitter, Spotify ve Netflix gibi uygulamalar TCL 10 SE’de bir sorun olmadan başlatılabiliyor.

TCL 10 SE’nin bir oyun telefonu olmadığını anlamak çok zor değil. Ancak bu durum, akıllı telefonda oyun oynanamadığı anlamına da gelmiyor. PUBG Mobile gibi sistem kaynaklarını yoğun biçimde kullanan oyunlar TCL 10 SE’de oynanabiliyor. Bu tarz oyunlarda bazı takılmalarla karşılaşılabiliyor. Ancak bunun da doğal bir durum olduğunu belirtmek gerekiyor. Telefonda detaylarına daha sonra değineceğimiz bir Oyun Modu da mevcut.

TCL 10 SE’nin 4 GB RAM kapasitesi, çoklu görev için bir hayli yeterli. Akıllı telefonda aynı anda çok sayıda uygulama herhangi bir sorun yaşamadan çalıştırılabiliyor. Arka planda çalışan uygulamaları sürekli olarak kapatmak gerekmiyor.

TCL 10 SE’de biyometrik güvenlik konusunda kullanıcılara iki farklı çözüm sunuluyor. Bu çözümlerden ilki yüz tanıma özelliği. TCL 10 SE’nin yüz tanıma konusundaki performansı pek parlak değil. Karanlık ortamlarda bu özellik işlemiyor. Buna ek olarak, güneş gözlüğü takılırken de TCL 10 SE’nin yüz tanıma özelliği çalışmıyor.

Arka panelin ortasında yer alan parmak izi tarayıcısı ise yüz tanıma özelliğinin aksine oldukça iyi şekilde çalışıyor. Her iki elin işaret parmaklarıyla rahatlıkla erişilebilen tarayıcı, parmak izini algılamasından sonra ekran kilidini hızlı biçimde açıyor. Uzun süredir evlerimizin dışındayken maske kullanıyoruz ve bu durum daha devam edecek gibi görünüyor. Bu da hızlı ve kolay kullanılan bir parmak izi tarayıcısının varlığını daha önemli kılıyor.

TCL 10 SE, Geekbench 5 benchmark testinde tek çekirdekte 143, çok çekirdekte ise 842 puan alıyor.

TCL 10 SE inceleme: Pil

TCL 10 SE’ye ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4000 mAh kapasiteli pili sağlıyor. İşlemcinin çok güç tüketmemesi ve ekran çözünürlüğünün çok yüksek olmaması gibi faktörler devreye girince bu pil, TCL 10 SE’yi uzun süre boyunca çalışır tutmak için yeterli oluyor.

4000 mAh pil kapasitesi, telefonun bir günü çıkarması için fazlasıyla yeterli oluyor. Sosyal medya uygulamalarında dolaşmak, internette gezinmek, birkaç telefon görüşmesi yapmak, biraz mesajlaşmak, Spotify’da müzik dinlemek, YouTube veya Netflix’te bir süre video izlemek ve yarım saat PUBG Mobile oynamak gibi eylemlerin bulunduğu yoğun bir kullanım senaryosunda bile TCL 10 SE günü tamamlayabiliyor.

Kullanım yoğunluğunun azaldığı durumlarda ise TCL 10 SE daha uzun süre ayakta kalıyor. Daha düşük yoğunluklu senaryolarda TCL 10 SE’nin pil ömrü 36 saat sınırına dayanıyor, hatta üzerine çıkmayı başarıyor. Telefonda detaylarına daha sonra değineceğimiz Akıllı Yönetici uygulaması üzerinden pil ömrünü uzatmak için hazırlanan Normal ve Süper tasarruf modları aktif hâle getirilebiliyor. Yine bu uygulama üzerinden pil tüketimiyle ilgili detayları ve güç yönetimiyle ilgili ayarları görmek mümkün oluyor.

TCL 10 SE, 15W şarj hızı desteğine sahip. Ancak telefonun kutusundan 10W bir şarj adaptörü çıkıyor. Bu adaptörle TCL 10 SE’nin pili neredeyse boşken yaklaşık 1 saat içinde yüzde 53 oranında doluyor. Tam şarj içinse 2 saatin biraz üzerinde zaman gerekiyor.

TCL 10 SE inceleme: Yazılım

TCL 10 SE kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini TCL UI kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Saf Android’le benzer noktaları olan TCL UI, bazı noktalarda ise tamamen farklı bir deneyim yaşatıyor. TCL UI, tıpkı TCL 10 serisinin diğer üyelerinde olduğu gibi TCL 10 SE’de de geniş kapsamlı kişiselleştirme imkanları sunuyor.

Hemen hemen tüm Android telefonlarda mevcut olan Google uygulamaları, TCL 10 SE’de de hazır vaziyette. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, Google Drive, YouTube, Google Fotoğraflar ve Google Takvim gibi uygulamalar bulunuyor.

Ancak Google uygulamalarının TCL 10 SE’deki etkisi bununla sınırlı kalmıyor. Asistan, Duo, Telefon, Mesajlar, Chrome, Keep Notları gibi uygulamalar da TCL 10 SE’de mevcut. Google çözümlerden bazıları, telefonda varsayılan çözüm işlevi görüyor. Örneğin, aramalar için Google’ın hazırladığı Telefon uygulaması kullanılıyor. Yine Google’ın Mesajlar uygulaması, TCL 10 SE’de mesajlara erişim için varsayılan araç konumunda.

TCL ana internet tarayıcısı olarak da Google Chrome’u konumlandırmış. Ancak telefonda buna ek olarak TCL’in kendi internet tarayıcısı da mevcut. Kısacası internet tarayıcısı konusunda kullanıcılara bir seçim şansı sunuluyor.

TCL UI, ön yüklü uygulama sayısı bakımından zengin bir platform. Bu durum TCL 10 SE özelinde de değişmiyor. TCL 10 SE’nin hem ana ekranında hem de uygulama çekmecesinde TCL tarafından sunulan çok sayıda araç mevcut. Daha önce çıkan telefonlarda bu araçlar ana ekranı biraz kalabalık gösterse de, TCL 10 SE’de ana ekrandaki kalabalığın biraz hafifletildiği söylenebilir.

Akıllı telefonun ana ekranındaki Araçlar klasöründe Hesap Makinesi, Hava Durumu, Ses Kaydedici, Radyo gibi uygulamalar bulunuyor. Eski telefondaki verileri hızlı biçimde TCL 10 SE’ye aktarmayı sağlayan Telefon Değiştir uygulaması da bu klasörde kullanıcıları karşılıyor. Veri aktarma işleminin TCL 10 SE’den başka bir telefona gidecek şekilde yapılabildiğini belirtmekte de fayda var.

Ancak daha önce TCL’in telefonlarında gördüğümüz bazı gereksiz ana ekran unsurları TCL 10 SE’de de mevcut. Bu unsurlar arasında yine “Kilitle” ikonu ön plana çıkıyor. Söz konusu ikon, güç butonuyla aynı işlevi görüyor. Benzer bir durum, yine ana ekranda yer alan Optimizer ikonu için de geçerli. Bu ikona dokunulduğunda telefonun performansı optimize ediliyor. Ancak aynı işlem yine ana ekran üzerinden erişilebilen Akıllı Yönetici uygulaması üzerinden de yapılabiliyor.

TCL 10 SE’de ön yüklü şekilde sunulan uygulamalar arasında Facebook ve Netflix’in de bulunduğunu belirtmekte fayda var.

TCL UI arayüzlü diğer cihazlarda gördüğümüz uygulama çekmecesi TCL 10 SE’de de mevcut. Çekmecede uygulamalar, çeşitli kategoriler altında gruplandırılmış biçimde kullanıcıları karşılıyor. Örneğin, iletişim başlığı altında Facebook, Gmail, Google Duo, Kişiler gibi uygulamalar bulunuyor. Spotify, Netflix, YouTube gibi uygulamalar ise medya kategorisine gönderiliyor. Chrome, Drive, Keep Notları gibi uygulamalar içinse kamu hizmetleri gibi ilginç bir kategori başlığı seçilmiş.

Kategoriye göre sıralama yapılmasından hoşlanmayanlar için farklı seçenekler de mevcut. Kullanıcılar diledikleri takdirde bu çekmeceyi ada, etikete, kullanım sıklığına ve hatta simge rengine göre bile düzenleyebiliyor.

Uygulama Çoğaltıcı özelliğinin sunumu da TCL UI yüklü diğer telefonlardakine benzer şekilde. Pek çok telefonda uygulama çoğaltıcının destek alanı Facebook ve Instagram gibi uygulamalarla sınırlı kalıyor. Ancak TCL 10 SE’de WhatsApp, Snapchat ve Skype gibi uygulamalar için de bu imkandan yararlanmak mümkün oluyor.

TCL 10 SE inceleme: Kamera

TCL 10 SE’nin arkasında üçlü bir kamera sistemi bulunuyor. Arka panele yatay olarak yerleştirilen bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 5 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı sensör ve 2 megapiksel çözünürlüklü derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.

TCL 10 SE’nin kamerası bazı gecikme sorunları dışında yeterli bir performans sergiliyor. Özellikle gün ışığında ve ışığın bol olduğu alanlarda oldukça iyi fotoğraflar yakalamak mümkün. Bu ortamlarda insanlar ve nesneler keskin, renkler canlı görünüyor.

Akıllı telefonun ana kamerası 48 megapiksel çözünürlüklü olsa da, varsayılan olarak 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor. 48 megapiksel fotoğraflar çekmek içinse kamera arayüzündeki Diğer başlıklı menü üzerinden Yüksek Piksel seçeneğine geçiş yapmak yeterli oluyor.

Bu modda fotoğrafın çekilme süresi biraz daha uzuyor. Ortaya çıkan sonuç da pek farklı görünmüyor. Dolayısıyla 12 megapiksel standart çözünürlüğü pek fazla değiştirmemekte fayda olduğu söylenebilir.

TCL 10 SE’nin kamerasının gece performansı ise pek yüksek değil. Gece çekimleri için özel bir kamera veya mod barındırmayan telefonla karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi bir hayli yoğun şekilde hissediliyor. Buna ek olarak, gece çekimlerinde odaklama yapmak da pek kolay olmuyor.

TCL 10 SE’nin kamera uygulamasında fotoğrafların sol alt köşesine filigran ekleme özelliği açık şekilde geliyor. Kullanıcılar bunu kameranın ayarlar menüsü üzerinden kapatabiliyor. TCL’in filigranı otomatik ekleme konusundaki ısrarının hâlâ çok iyi görünmediğini söylemekte fayda var.

TCL 10 SE’nin önünde ise 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera ışık koşullarının iyi olduğu ortamlarda kalitesi “yeterli” olarak tanımlanabilecek fotoğraflar çekebiliyor. Ön kameranın performansı da ortamdaki ışık seviyesine bağlı olarak değişiyor.

Akıllı telefonun arka kamerasıyla 1080p video kaydı yapılabiliyor.

TCL 10 SE inceleme: Sonuç

TCL 10 SE, TCL 10 serisinin genel tasarım dilini koruyan bir cihaz. Arka kamera sisteminin yatay şekilde yerleştirilmesi ve ana malzeme olarak plastiğin tercih edilmesi, bu yaklaşımın en somut örnekleri olarak ön plana çıkıyor. Elde ağır bir hissiyat yaratmaması da TCL 10 SE’nin artı hanesine yazılanlar arasında bulunuyor.

Serinin diğer üyelerinde olduğu gibi TCL 10 SE’de de ekran performansı dikkat çekiyor. Telefonun büyük ekranında bir şeyler izlemek veya oyun oynamak oldukça keyifli. Kullanıcılara Nxtvision altında çeşitli ekran ayarlarının sunulması ve kişiselleştirme imkanı TCL 10 SE deneyiminde alınan keyfi artırıyor.

TCL 10 SE’nin yumuşak karnı olarak ise kamera performansı gösterilebilir. Kamera uygun ışık koşullarında iyi bir iş çıkarıyor. Ancak daha zorlu senaryolarda kamerayla çekilen fotoğrafların kalitesinde belirgin bir düşüş hissediliyor. Kamera uygulamasının da çok hızlı çalışmadığını söylemek gerekiyor.

Yine de, TCL 10 SE genel olarak ortalama bir akıllı telefon kullanıcısını yolda bırakmayacak bir performans sergilemeyi başarıyor. Sık kullanılan uygulamaları hızlı şekilde başlatabilen telefon, çoklu görev konusunda da sıkıntı yaşamıyor. TCL 10 SE, rahatlıkla bir şeyler izleyebileceği ve “uygun fiyatlı” bir cihaz arayanların değerlendirebileceği cihazlar arasında bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER