Eğlence

Taylor Swift konserinde tacizci tespiti için yüz tanıma teknolojisi kullanılmış

taylor swift

Yüz tanıma özelliğine sahip kameraların havalimanlarında veya diğer ulaşım merkezlerinde kullanılması artık alışılan bir durum. Konser salonları ise yüz tanıma özellikli kameralarla karşılaşılabilecek yerler arasında, en azından ilk etapta, akıllara gelmiyor. Ancak 18 Mayıs’ta Pasadena’daki Rose Bowl Stadyumu’nda gerçekleşen Taylor Swift konserine gidenler, farkında olmadan yüz tanıma özellikli kameralara takılmışlar.

Rolling Stone‘da yer alan habere göre, yüz tanıma özellikli kamera etkinlik alanındaki ekranlı bir reklam panosunun içine gizlenmiş. Karşısında duran herkesin görüntüsünü kaydeden kamera, bu görüntüleri Nashville’de bulunan bir komut merkezine göndermiş. Gönderilen görüntüler, söz konusu merkezde sanatçının bilinen tacizcilerinin görüntüleriyle karşılaştırılmış.

Çok sayıda ölüm ve tecavüz tehdidine maruz kalan Taylor Swift’in yüz tanıma teknolojisinden yararlanmak için kendisine göre haklı sebepleri olduğu söylenebilir. Ancak konsere gelenlerin izinsiz olarak çekilen fotoğraflarının haklarının kimde olduğu ve bu fotoğrafların ne kadar saklanacağı gibi konular belirsizliğini koruyor. Sanatçıların temsilcileri, konsere gelenlerin kameradan haberdar olup olmadığı sorusuna şu an için yanıt vermiş değil.

Yüz tanıma teknolojisinin kullanılması, özellikle ABD’de 2018 boyunca çeşitli dönemlerde gündeme geldi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), bir süre önce Gizli Servis’in Beyaz Saray’da ve çevresinde de yüz tanıma teknolojisini kullanmayı planladığını açıklamış ve bu yöntemle toplanan görüntülerin nasıl sınıflandırılacağı konusunda hâlâ somut bir kararın verilmediğine dikkat çekmişti. Amazon’un resmi kolluk kuvvetlerine yüz tanıma yazılımı sattığı ortaya çıkarken, ACLU söz konusu yazılımın yanlışlıkla ABD Kongresi’nin 28 üyesini suçlu olarak gösterdiğini belirtmişti.

Taylor Swift yüz tanıma teknolojisinden kendisini korumak için yararlansa da, bu durumdan konsere gelenlerin haberdar edilmemiş olma ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Bu da yüz tanımayla ilgili en büyük kaygılar olan gizlilik ve onay konusunda insanların ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER