Manşetler

Ekrana gömülü parmak izi okuyucuları 2018’de gerçek olacak

samsung android 10
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

synaptics clear idMilyonlarca dizüstü bilgisayarın izleme dörtgenlerinde veya akıllı telefon ekranlarında dokunmatik girişi yöneten birimleri geliştiren Synaptics, bu hafta içinde ilk optik ekran üstü parmak izi okuyucusunun duyurusunu gerçekleştirdi. Clear ID olarak adlandırılan bu sistemin Samsung’un bu yılki Galaxy S8’inden ve Apple’ın iPhone X’dan daha eski iPhone’larında bulunan ana ekran üstü parmak izi sensörleriyle aynı şekilde çalışması bekleniyor. Ne var ki, dokunmatik ekranın üstüne bastırıp kimlik doğrulaması yapmayı sağlayacağı için biraz daha etkileyici olacaktır.

Synaptics’in FS9100 optik parmak izi sensör ailesini tanıtmasının üstünden tam bir yıl geçti. O zamanlar bu bir teknolojik devrim olarak nitelendirilmişti. Sonrasında tanık olduğumuz bazı olaylar üreticilerin bu teknolojiyi cihazlarına uygularken zorluk yaşadıklarını gösterdi. Örneğin Samsung’un son anda amiral gemisi Galaxy akıllı telefonunun ekranına parmak izi okuyucusunu eklemekten vazgeçtiği söylendi. Samsung, çerçevesiz ekranlı telefon tasarımını önde biyometrik kimlik doğrulama yöntemini sunarak elde etmeye çalışmıştı. Ne var ki, optik parmak izi okuyucusunun entegrasyonu planlandığı gibi gitmedi. Bu nedenle Samsung da 2017 model amiral gemisi telefonlarında parmak izi okuyucusunu arkaya, biraz sıra dışı bir yere yerleştirmek zorunda kaldı.

FS9500 Clear ID ise, Synaptics’in “en büyük beş donanım üreticisi” şeklinde tanımladığı şirketler tarafından kullanılacak. Bunlar Apple, Samsung, Huawei, Oppo / Vivo veya Xiaomi olabilir. Synaptics’in daha önce Samsung ile imtiyazlı iş ortaklığı ve Synaptics’in konuyla ilgili basın açıklamasında sözü geçen “sonsuz OLED ekranlar” (Galaxy S8 ve Note 8’de bulunan ekranlar Samsung tarafından “Sonsuz Ekran” olarak adlandırılıyor) nitelendirmesi bu iki şirketin 2017’ye yaşanan sorunları çözmek için yeniden beraber çalışmakta olduğunu gösteriyor. Yine de, bu yaz çıkan, Samsung’un Synaptics ile çalışmayı bıraktığına dair haberleri de unutmamak gerekiyor. Xiaomi de gizemli donanım üreticisi iş ortaklarından bir tanesi olabilir. Bu şirketin yeni teknolojileri ilk kullanma hevesi ve Mi Mix serisiyle çerçevesiz ekranlı telefon akımını başlatması da bu şirketi güçlü bir aday yapıyor.

Hangi şirket Synaptics ile iş birliği yürütüyor olursa olsun, 2018’de bu teknolojiyi piyasaya çıkan çeşitli telefonlarda göreceğiz. Doğrudan ekrana dokunarak kimlik doğrulaması yapabilmek tüketiciler için de ilgi çekici olacaktır. Aynı zamanda kullanıcı arayüzü tasarımcıları da bu işlevi acemilere anlatmakta zorlanmayacaktır. Aslında dokunmatik ekrana gömülmüş parmak izi okuyucularının 2017’nin amiral gemisi telefonlarının önde gelen özelliklerinden bir tanesi olması bekleniyordu. Ancak tüm umutlar gelecek yıla kaldı. Neyse ki, Synaptics’in duyurusu 2018’de bu teknolojiyi kullanmayı bekleyenler için umut aşılayıcı olmuştur.

İLGİLİ HABERLER