Eğlence

Spotify şarkı lisanslarında aracıları aradan kaldırmak için harekete geçti

spotify connect otomatik kapatma

spotify sarkiApple bundan bir süre önce çevrimiçi müzik lisanslarında aracıları aradan kaldırmak için harekete geçmişti. Görünen o ki, Cupertino merkezli şirket bu konuda yalnız değil. Billboard’da yer alan habere göre, Spotify şarkı lisansları için doğrudan bağımsız sanatçılarla görüşmeyi planlıyor.

Çevrimiçi müzik servisi, şarkılara doğrudan lisans almak adına sanatçılara ve menajerlerine önden ödeme yapmayı planlıyor. Şirket böylelikle kütüphanesinin daha hızlı büyütmeyi hedefliyor gibi görünüyor. Bu yolla anlaşılan sanatçılara şarkı başı dinleme ücretinden yüzde 50 oranında pay verileceği söyleniyor.

Spotify’ın standart lisans anlaşmalarında eser sahiplerine dinleme başına yüzde 54 oranında pay veriliyor. Ancak yayıncıların devreden çıkması sayesinde de eser sahiplerinin eline daha çok para geçeceği, bu sayede Spotify aslan payını alsa da eser sahiplerinin bir kayıp yaşamayacağı belirtiliyor.

Yapılacak anlaşmaların sanatçıların haklarını tamamen Spotify’a devretmeyeceği söyleniyor. Böylelikle sanatçıların eserleri için Apple’a veya diğer platformlara da lisans vermesi mümkün olacak. Ancak her servisle bağımsız lisans görüşmeleri yürütmek gerekecek. Spotify’ın popüler sanatçılarla olan ilişkilerini de bu yöntemle yürütmesi ise müzik sektörünün mevcut dinamikleri içinde olası görünmüyor.

Spotify şarkı lisansları konusundaki yeni arayışına ilişkin iddialara henüz yanıt vermedi. Ancak kasada daha fazla para kalmasını ve kütüphanenin genişlemesini sağlayacak bu yöntemin uygulanması, şirket adına şimdiden doğru tercih gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER