Eğlence

Spotify yapay zekâ ile podcast’leri başka dillere çevirecek ve yayıncıların seslerini kopyalayacak

spotify podcast

Spotify podcast deneyimini geliştirmek için yapay zekâdan büyük bir yardım almaya hazırlanıyor. Şirket, yapay zekânın yardımıyla podcast’lerdeki konuşmaları başka dillere çevirecek ve bu çeviri podcast’lerdeki orijinal seslere bağlı kalarak yapılacak. Böylelikle İngilizce konuşulan bir podcast’i sahibinin sesinden başka bir dilde dinlemek mümkün hâle gelecek. İlk olarak bazı içerikler İngilizceden Fransızca ve İspanyolcaya çevrilecek. Daha sonrasında listeye Almanca da eklenecek.

Çeviri özelliğinin omurgasını hem İngilizce konuşmaları yazıya dökebilen hem de diğer dilleri İngilizceye çevirebilen OpenAI’nin ses transkripsiyon aracı Whisper oluşturuyor. Ancak Spotify’ın aracı, konuşmadan metne çevirinin ötesine geçiyor: Bu özellik, bir podcast’i farklı bir dile çevirecek ve podcast yapımcılarının seslerinin sentezlenmiş bir versiyonunu yeniden üretecek.

Spotify’da kişiselleştirmeden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Ziad Sultan, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İçerik oluşturucunun kendi sesini eşleştiren Sesli Çeviri, dünyanın her yerindeki dinleyicilere yeni podcast yayıncılarını her zamankinden daha özgün bir şekilde keşfetme ve onlardan ilham alma gücü veriyor.”

Bu yeni özelliğin ses kopyalama kısmının arkasında da OpenAI olduğu tahmin ediliyor. Şirket, “sadece metin ve birkaç saniyelik örnek konuşmadan insan benzeri ses” oluşturabilecek bir aracın duyurusunu kısa süre önce yaptı. OpenAI, güvenlik ve gizlilikle ilgili endişeler nedeniyle bu aracın kullanılabilirliğini kasıtlı olarak sınırladığının da altını çizdi.

Spotify podcast çeviri teknolojisini küçük bir grupla test ediyor

Muhtemelen Spotify podcast çeviri teknolojisini OpenAI’ın sınırlaması nedeniyle “seçilmiş bir grup” yayıncı ile test ediyor. Şirket, aracı ne kadar geniş bir alanda kullanıma sunmayı planladığı veya ne zaman genişleme bekleneceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

İLGİLİ HABERLER