DosyaEğlence

Teknoblog 101: Spotify nedir, nasıl kullanılır?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternetin gelişiminin eğlence sektörü üzerindeki etkisi 2000’li yılların başından bu yana en ateşli biçimde tartışılan konular arasında yer alıyor. Bu etkinin ilk hissedildiği alanlardan birisi olan müzik piyasası internetin getirdiği değişime zor da olsa ayak uydururken, internetin gelişimini sürdürmesine paralel olarak bu çözümlerde revizyona gitme konusunda oldukça hızlı davrandı. Müzik dünyasında dijital yolla parça satın alma yerini yavaş yavaş müzik akış servislerine bırakırken, söz konusu servisler arasında en popüler seçeneklerden birisi olan Spotify, küresel müzik akış servisi pazarının Türkiye pazarına giren ilk büyük oyuncusu oldu.

spotify-logo-240913

Spotify’a henüz üye olmamış kullanıcıların önünde bunu gerçekleştirmek için iki yol bulunuyor. Bunlardan biri bağımsız bir Spotify hesabı oluşturmak. Facebook hesabı olan kullanıcılar için mevcut olan ikinci yolda ise Facebook hesap bilgilerini kullanarak Spotify’a giriş yapmak mümkün oluyor. İlk etapta Facebook hesabıyla Spotify’a giriş yapmak istemeyen kullanıcılar diledikleri takdirde iki hesabı birbirine bağlayabiliyor. Facebook hesabının bağlanması Spotify’ın sosyal yönünü kuvvetlendirirken, takip edilen arkadaşlar sayesinde yeni şarkı ve şarkıcıların keşfinin önü açılıyor.

spotify-web-player-240913

Spotify üzerinden müzik dinlemek için ise kullanıcıların önünde 5 farklı seçenek bulunuyor. Ancak bu seçeneklere erişimin Spotify’ın abonelik paketleriyle bağlantılı olduğunun altını çizmekte fayda var. Spotify’ı ücretsiz olarak kullanmak mümkün olsa da bu pakette kalanların sadece web ve masaüstü uygulamaları aracılığıyla platforma erişebiliyor, aynı zamanda şarkı aralarında reklam dinlemek zorunda kalıyor. Bu reklamları ileriye sarmaya ise izin verilmiyor. Ayda 4,99 TL karşılığında abone olunan Unlimited paket bu reklamlardan kurtulmayı sağlarken, hem reklamlardan kurtulmak hem de mobil uygulamalara erişmek için Premium abonelik paketine ayda 9,99 TL ödemek gerekiyor. Spotify’a yeni katılanlar Premium paketi 30 gün boyunca ücretsiz olarak deneyebiliyor.

spotify-mac-240913

Spotify’ın uygulamaları içinde şarkılara erişimin farklı yolları bulunuyor. Kullanıcılar Spotify’ın keşif platformunu kullanarak şarkı, şarkıcı, türe dayalı aramalar gerçekleştirebilip buradan dinlemek istedikleri şarkılara ulaşabiliyor. Buna ek olarak uygulama içinde hazır bulunan radyo kanalları da kullanıcıların sevdikleri şarkıcılara veya türlere dayalı olarak seçilmiş şarkıları dinlemesine imkan sağlıyor. Bu radyoların Spotify üzerinde müziğe erişimin en kestirme yolu olduğunu söylemek pek yanlış olmayacaktır. Platformda bireysel olarak bir radyo oluşturma imkanı da bulunuyor. Ancak dinleyeceği şarkıları kendisi seçmek isteyen kullanıcılar için çalma listesi oluşturma seçeneği de bulunuyor. Kullanıcılar şarkıları tek tek seçerek özel bir liste oluşturabildikleri gibi, Spotify içindeki radyolardan veya bağımsız olarak beğendikleri şarkıları kullanarak çalma listeleri oluşturabiliyor. Platform içinde başka kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerinin de dinlenebiliyor. Spotify’ın müzik aracılığıyla sosyalleşme konusunda etkin bir araç olduğunu söylemek pek yanlış olmayacaktır.

spotify-ios-1

Spotify üzerinde müzik dinlemenin cihazda kayıtlı bulunan şarkıları dinlemekten pek büyük farkı bulunmuyor. İnternet bağlantısının kötü olduğu durumlarda bu deneyimde bazı sıkıntıların yaşanmasının mümkün olduğunu söylemek pek şaşırtıcı olmayacaktır. Hem bu durumun önüne geçmek hem de çevrim dışı olsa dahi Spotify üzerinden müzik dinlemeye devam etmek isteyenler için çare yine Premium paket aboneliğinde yatıyor. Premium paket aboneleri çalma listelerindeki şarkıları, çevrim dışı dinleme seçeneğini aktif hale getirdikleri takdirde, internet erişimine sahip değilken de dinleyebiliyor.

spotify-android-240913

Radyolar aracılığıyla müzik dinlerken bir önceki şarkıya geri dönmek mümkün olmasa da, çalma listelerinde böyle bir engel bulunmuyor. Bu listelerde kullanıcılar diledikleri şarkıya geçiş yapabiliyor. Spotify’ın dikkat çeken bir diğer özelliği de çeşitli kriterlere göre hazırlanan çalma listelerinin sürekli olarak güncellenebilir olması. Böylelikle müzik dünyasının farklı kategorilerinde hangi şarkıların dinlendiğini öğrenmek isteyenlerin işi de ciddi ölçüde kolaylaşıyor. Kullanıcıların bu listelerdeki güncellemelerden haberdar olması için bu listeleri takibe alması gerekiyor. Spotify’ın sosyallik dozunu biraz daha artırmak isteyenler Facebook entegrasyonuna ek olarak dinledikleri şarkıları Twitter ve Tumblr üzerinden başka arkadaşlarıyla veya e-posta üzerinden özel olarak paylaşabiliyor. Bu bağlantılara tıklandığı zaman yeniden Spotify’a yönlendirme yapılabiliyor.

spotify-mac-paylas-240913

Aynı anda farklı uygulamaları kullanarak Spotify’a erişmek mümkün. Ancak bir uygulamada aktif biçimde müzik dinlenirken, başka bir uygulama üzerinden de müzik dinlemeye başlandığı zaman Spotify ilk uygulamada müziği susturuyor. Kısacası Spotify önceliği kullanıcının son tercihine veriyor. Masaüstü uygulamalarında kullanıcılar şarkı geçişleri için bilgisayarın klavyesindeki tuşlardan faydalanabilirken, Spotify’ın mobil uygulamaları da arka planda çalışma özelliğini barındırıyor.

spotify-ios-2

İnternetin insan hayatındaki yerinin artmasından olumsuz anlamda fazlasıyla etkilenen müzik endüstrisi ilk etapta, Napster vakasında olduğu gibi, çevrim içi müzik ve paylaşım servislerine savaş açmayı tercih etmiş; ancak daha sonra internet ile ortak bir düzlemde buluşmayı kabul etmişti. Bulunan bu ortak yolun teknolojik ilerlemelere paralel olarak gelişmiş bir versiyonu olarak göze çarpan müzik akış servisleri bundan sonra müzik dinlemek için çok daha sık tercih edilen bir yol olacağa benziyor. Spotify’ın Türkiye’ye gelişinin müzik akış servisi sahnesinin diğer oyuncularını Türkiye’ye çekip çekmeyeceği ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER