Eğlence

Spotify’da nostalji rüzgarları esiyor

spotify yapay zeka

Küresel koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde yüz milyonlarca insan eve kapanmış durumda. Bu sıkıntılı zamanlarda müzik de rahatlamak ve sakinleşmek için iyi bir sığınak olabiliyor. Spotify kullanıcıları bu dönemde tercihlerini nostaljik şarkılardan yana kullanmış gibi görünüyor.

Spotify’da 1-7 Nisan tarihleri arasındaki dinlenmelere göre, kullanıcılar tarafından oluşturulan ve onların en sevdiği eski şarkıları kapsayan nostalji temalı çalma listelerinde yüzde 54 oranında artış var. Diğer yandan, 50’ler, 60’lar, 70’ler ve 80’lerin müziklerine dair paylaşımlarda da bir yükseliş ivmesi gözlemleniyor.

Spotify’ın resmi bloguna konuşan “Beyninizi Ne Mutlu Eder ve Siz Niçin Tersini Yapmalısınız?” kitabının yazarı ve davranış bilimleri uzmanı David DiSalvo, insanların zor zamanlarda tanıdık melodiler sayesinde rahatlıyor olabileceğini belirtti. DiSalvo, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Nostalji, çoğumuz için, bizleri hayatlarımızın daha kolay olduğunu düşündüğümüz ve hayatlarımızda daha fazla kontrol sahibi hissettiğimiz zamanlara götürüyor.”

Spotify’daki nostaljik çalma listeleri arasında en popüler seçenek olarak 8,1 milyon takipçisi bulunan “All Out 00s” öne çıkıyor. Bu listeyi, 7,1 milyon takipçisi bulunan “All Out 80s” izliyor.

Bu dönemde bazı nostaljik şarkıların dinlenme oranlarındaki artış da dikkat çekiyor. Söz konusu şarkılar şu şekilde sıralanıyor:

  • 50’ler: Billie Holiday’den “Solitude“, geçtiğimiz hafta Mart ayının ilk haftası ile karşılaştırıldığında yüzde 74 oranında daha fazla dinlendi
  • 60’lar: The Beach Boys’dan “In My Room” yüzde 44 oranında daha fazla dinlendi
  • 70’ler: Barbra Streisand’dan “The Way We Were” yüzde 47 oranında daha fazla dinlendi
  • 80’ler: Yazz’dan “The Only Way Is Up” yüzde 56 oranında daha fazla dinlendi
  • 90’lar: 2Pac ve Nate Dogg’dan “Me and My Homies” yüzde 61 oranında daha fazla dinendi
  • 2000’ler: Panic! At The Disco’dan “New Perspective” yüzde 93 oranında daha fazla dinlendi.

Türkiye’deki Spotify kullanıcıları hangi şarkılara geri döndü?

Spotify, Türkiye’deki kullanıcılarının hangi şarkılara “geri döndüğünü” de on yıllara ayrılmış şekilde paylaştı:

İLGİLİ HABERLER