EğlenceManşetler

Spotify 2018’in kendisi için çok iyi geçeceğine inanıyor

spotify connect otomatik kapatma

spotify halka arzSpotify halka arz için artık son düzlüğe girmiş durumda. Popüler çevrimiçi müzik servisinin hisseleri önümüzdeki hafta salı gününden, yani 3 Nisan’dan itibaren borsada işlem görmeye başlayacak. Şirket halka arz öncesinde 2018’e dair beklentilerini Wall Street çevreleriyle paylaştı.

2018’e büyük umutlarla bakan Spotify, bu yıl içinde hem gelirini hem de ücretli abone sayısını ciddi ölçüde artırmayı öngörüyor. Zararın azalması da şirketin beklentileri arasında yer alıyor.

Spotify’ın şu aşamada iyi bir hikaye anlatmayı istemesine çok da şaşırmamak gerekiyor. Halka arz için doğrudan satış modelini tercih eden şirket, hiçbir yatırım bankasından destek almıyor. Dolayısıyla kaygılı yatırımcıları sakinleştirmek için, Spotify’ın çizdiği gibi, pembe bir tabloya ihtiyaç duyuluyor.

Spotify 2017’yi 71 milyon ücretli aboneyle tamamlamıştı. Şirket, 2018’in sonu itibarıyla bu sayının 96 milyona ulaşmasını hedefliyor. Bu da yüzde 36 oranında bir artış anlamına geliyor. Şirket gelirinin de yüzde 30 oranında artmasını ve 6.6 milyar dolar seviyesine ulaşmasını öngörüyor.

Spotify’ın öngörülerinde esas dikkat çeken nokta ise brüt kâr marjı oranının yüzde 21’den yüzde 25’e çıkması oluyor. Şirketin potansiyel yatırımcılara yönelik vaatlerinin merkezinde de bu durum yer alıyor. Büyüdükçe müzik şirketlerine karşı kozunu güçlendirmeyi hedefleyen Spotify, böylelikle daha iyi koşullarla lisans anlaşmaları yapmayı öngörüyor. Çevrimiçi müzik servisi gelir konusunda da plak şirketleriyle yaptığı anlaşmalara olan bağımlılığının sona ereceğini belirtse de, bu konuda detay vermedi.

Spotify operasyon zararının da 500 milyon dolardan 409 milyon dolara inmesini bekliyor. Şirket, söz konusu miktarın 50 milyon dolarını da halka arzdan kaynaklanan masrafların oluşturacağını belirtiyor.

Spotify halka arz öncesinde birkaç gün içinde sona erecek birinci çeyreğe dair bazı öngörülerini de paylaştı. Şirket, yılın ilk çeyreğinde brüt kâr marjının yüzde 24’e çıkmasını bekliyor. Ücretli abone sayısının ise 2 ila 5 milyon arasında bir artışla 73 ila 76 milyon bandına yerleştiği tahmin ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER