Teknoloji

Spotify, AB’deki uygulama mağazası planlarını değiştiriyor

spotify abone sayısı

Spotify, Avrupa Birliği’nde daha önce planladığı uygulama içi satın alma işlemlerini şimdilik başlatmama kararı aldı. Bunun yerine, Apple’ın onaylaması durumunda, uygulama içinde fiyatlandırma bilgilerini sunmayı ve kullanıcıları abonelik seçeneklerine yönlendirmeyi deneyecek.

Bu değişiklik, Avrupa Komisyonu’nun Apple’a, müzik yayını uygulama dağıtım işinde “hakim konumunu kötüye kullanmak” suçlamasıyla 1,84 milyar euro ceza vermesinin ardından geliyor. Komisyon, Apple’ın yönlendirme karşıtı kurallarının, geliştiricilerin kullanıcılara uygulama dışında mevcut olan “alternatif ve daha ucuz müzik abonelik hizmetleri” hakkında bilgi vermelerini engellediği kanısına varmıştı.

Avrupa Komisyonu Rekabet Başkanı Margrethe Vestager, konuyla ilgili bir basın toplantısında bu uygulamanın “yasa dışı” olduğunu ve Apple’ın müzik yayını uygulamaları için yönlendirme karşıtı hükümlerini kaldırmasını emrettiğini belirtti. Apple, kararı temyize götüreceğini açıkladı ve Spotify’ı “App Store’un kurallarını yeniden yazmak istemekle” suçladı. Spotify, bu karardan tam anlamıyla yararlanmayı planlıyor. Apple değişikliği onaylarsa Spotify, AB’deki iOS kullanıcılarına Premium aboneliklerinin fiyatları ve sundukları farklı özellikler hakkında bilgi verebilecek. Ayrıca, kullanıcıları abonelik satın almak için web sitesine yönlendirecek bağlantılar da sunacak.

spotify

Spotify, bu yılın başlarında AB ülkelerindeki kullanıcılara sunulan iOS uygulamasında uygulama içi satın almaları sunmaya başlama planlarını duyurmuştu. Ancak, Apple’ın AB’nin Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uyum sağlama planlarını açıklamasının ardından hemen harekete geçmemeye karar verdi. Apple’ın planları, geliştiricilerin uygulamalarını alternatif uygulama mağazalarına koymalarına ve Apple’a daha düşük komisyon ödemelerine olanak tanıyan yeni bir işletme terimleri seti içeriyor. Ancak bu, uygulamalar yılda 1 milyon indirmeyi aştıktan sonra her yıllık uygulama yüklemesi için 50 euro sent ödemeyi kabul ederlerse geçerli olacak.

Spotify ve AB regülasyonları arasındaki dinamik

Apple; Spotify, Netflix ve Kindle gibi okuyucu uygulamalarına, 2022 yılında, uygulamalarında web sitelerine bağlantılar içerme izni verdi. Ancak Apple, hâlâ okuyucu uygulamalarının kullanıcılara bağlantılarını nasıl yönlendireceklerine dair dil üzerinde kontrol sahibi ve abonelik maliyetini kullanıcılara bildirmelerini engelliyor. Spotify, uygulamasında fiyatlandırma bilgilerini sunmayı içeren planlarını Apple’a zaten gönderdi. Apple’ın teklifi kabul etmesi veya reddetmesi gerekiyor ve bu sefer, Avrupa Komisyonu da kararı inceleyecek. Bu durum, hem uygulama geliştiricileri hem de kullanıcılar için önemli bir dönüm noktası olabilir, çünkü uygulama mağazası politikalarının ve rekabetçi uygulama dağıtımının geleceği üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER