Teknoloji

Elon Musk SpaceX Starship’in yörünge testi için tarih verdi

spacex starship

SpaceX Starship uzay aracının uzun süredir beklenen yörünge test uçuşu mart ayının ilk günlerinde gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili açıklama, SpaceX’in CEO’su Elon Musk tarafından Twitter’da yapıldı. Musk, “Eğer kalın testler yolunda giderse, önümüzdeki ay Starship için bir fırlatma testi yapmayı planlıyoruz” ifadesini kullandı.

Starship’in yörünge test uçuşunun tarihi son 1,5 yıldır sürekli olarak değişiyor. Ancak roketin gelecek ay itibarıyla teste hazır olduğunu gösteren çok sayıda işaret mevcut. Starship geçtiğimiz ay ilk yakıt testini tamamlamıştı.

Bu testte uzay aracının her iki kademesine de tonlarca likit oksijen ve metan yakıt yüklendi. Şirket aynı zamanda fırlatma gününde uygulanacak bazı geri sayım prosedürlerini de test etti.

SpaceX Starship henüz tüm testleri tamamlamadı

SpaceX Starship uzay aracının geçmesi gereken testler henüz tamamlanmış değil. Bunların en önemlisi Super Heavy roketinin 33 Raptor motorunun ateşlenmesi olacak. Şirket şimdiye kadar uzay aracının sadece 14 motorunu aynı anda ateşlemişti. Ancak yörünge uçuş testine onay alınması için 33 motorun da ateşlenmesi gerekiyor. SpaceX normal şartlar altında statik ateşleme testini şubat ayının ilk haftası itibarıyla gerçekleştirmeyi planlasa da bu hedefine ulaşamadı. Ancak Musk’ın paylaşımı, bu testin de fazla gecikmeden yapılacağını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER