Teknoloji

Elon Musk uzun bir aradan sonra Starship ile ilgili bilgilendirme yapacak

spacex starship

SpaceX CEO’su Elon Musk, önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan gece şirketinin yeni nesil Starship roketi hakkında bir bilgilendirme yapmayı planladığını duyurdu. Sunum, Musk’ın 2019’da, araçla ilgili olarak yaptığı son bilgilendirmenin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçtikten sonra geliyor.

Starship, SpaceX’in son birkaç yıldır ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Boca Chica test tesisinde geliştirmekte olduğu devasa yeni derin uzay roketi. Tamamen yeniden kullanılabilir olarak tasarlanan araç, insanları ve kargoları Ay ve sonunda Mars gibi uzak hedeflere taşıyan Super Heavy adlı dev bir güçlendiricinin üzerinde fırlatılmak üzere tasarlandı. Şimdiye kadar SpaceX, araçla birkaç yüksek irtifa test uçuşu gerçekleştirdi ancak henüz Starship’i yörüngeye fırlatmadı. Şirket şu anda Starship’i Boca Chica’dan yörüngeye fırlatmak için ABD Federal Havacılık İdaresi’nden onay bekliyor.

Musk, 2016’dan beri insanları uzayın derinliklerine ve bir gün Mars’a göndermek için dev bir roket inşa etme planları hakkında periyodik sunumlar yapıyor. Bu planlar kesinlikle zaman içinde gelişti ve bu çabanın kalbindeki roket de çeşitli tasarım değişikliklerinden ve yinelemelerden geçti. Araç, BFR’den Mars Colonial Transporter’a ve sonunda Starship’e kadar birkaç farklı isim değişikliği de gördü.

Musk, Eylül 2019’daki son bilgilendirmesi, sunumunu Boca Chica’da, tam bir Starship prototipinin önünde dururken yaptı. Musk’ın yeni sunumla ilgili tweet’i, bilgilendirmenin 10 Şubat Perşembe günü saat yerel saat ile 21.00’de gerçekleşeceğini söylüyor. Bu da Türkiye saatiyle perşembeyi cumaya bağlayan gece saat 5.00’e denk geliyor. Etkinlik hakkında başka ayrıntı verilmedi.

Starship uzun süredir Musk’ın kişisel projesi gibi olsa da, NASA’nın da araca büyük bir ilgisi var. 2021’de uzay ajansı, NASA astronotlarını Ay’ın yüzeyine taşıyacak bir uzay aracı olarak Starship’i geliştirmesi için SpaceX ile 2,9 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER