Teknoloji

SpaceX’in Falcon Heavy fırlatma görevini canlı izleyin – Video

spacex falcon heavy

2019 yılına zirveden başlayan SpaceX‘in iyi şekilde ilerleyen şansı, Crew Dragon kapsülünün yakın zamandaki ilk statik yangın testi sırasında patlamasıyla kesintiye uğramıştı. Anomaliye yol açan durumla ilgili araştırmalar sürüyor, ancak bir yandan da şovun devam etmesi gerekiyor. Şirket, Falcon Heavy roketinin üçüncü fırlatma denemesini gerçekleştiriyor.

Fırlatma yerel saatle gece 23.30’da gerçekleştirilecek. Bu da bizim zamanımıza göre sabah saat 09.30’a denk geliyor. Falcon Heavy, SpaceX’in en büyük ve güçlü roketi olma özelliğini taşıyor. Daha önce iki kez fırlatma denemesi gerçekleştirilmişti.

Falcon Heavy’nin gerçekleştirilecek yeni fırlatma işlemiyle birlikte Dünya yörüngesine 24 farklı uydu gönderilmiş olacak. Böylelikle farklı müşterilerin talepleri de karşılanacak. SpaceX’in en büyük iş ortaklarından bir tanesi olan NASA‘nın da bu son fırlatmada dört farklı uydusu yer alıyor. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Deep Space Atomic Clock – General Atomics Orbital Test Bed uydusunda barındırılan bir navigasyon yükü
  • Yeşil Propellant İnfüzyon Misyonu – toksik olmayan bir yakıt ve tahrik sistemi gösterecek küçük bir uydu
  • Uzay Çevresi Test Ortamları – Uzaydaki uyduları nasıl koruyacaklarını incelemek için Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı Gösterme ve Bilim Deneyleri uzay aracında barındırılan araçlar
  • Gelişmiş Tandem Beacon Deneyi – Dünya’nın üst atmosferinden geçen sinyallerin bozulmalarını incelemek için ikiz CubeSats

Diğer tüm SpaceX fırlatma görevleri gibi, tüm etkinlik internet üzerinden canlı olarak yayınlanıyor. Yukarıdaki canlı yayın penceresi aracılığıyla fırlatma işlemini canlı olarak takip edebilirsiniz. Falcon Heavy’nin iki kenar ateşleyicisi SpaceX’in tasarlanmış iniş alanlarına geri dönecek. Merkezi ateşleme birimi ise okyanusa konumlandırılmış robot gemiye iniş yapacak.

İLGİLİ HABERLER