Manşetler

Yakında getirilmesi planlanan sosyal medya düzenlemesi ile ilgili yeni detaylar

apple twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sosyal medya ile ilgili olarak yapılması planlanan düzenlemelerle ilgili ilk detaylar geçen haftanın ortalarında çıkmıştı. Hürriyet gazetesinin yazarlarından Abdülkadir Selvi, gazetenin bugünkü nüshasında yayınlanan yazısında sosyal medya düzenlemesi ile ilgili bazı detayları paylaştı.

Selvi’nin belirttiğine göre, sosyal medyada kişilerin şeref ve itibarının korunması için “unutulma hakkı” getirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat verdiğini belirten yazar, insanların şeref ve haysiyetlerine yönelik saldırıları önlemek için sosyal medyada düzenleme yapılmasına yönelik talimatı üzerine AK Parti’nin bu hafta çalışmalara başlayacağını, MHP’nin de görüşlerinden yararlanılacağını kaydetti.

Sosyal medyada yaşanan en önemli sorunlardan birine yeni sosyal medya düzenlemesi ile çözüm getirildiğini belirten Selvi, kişilerin şeref ve itibarının korunması için “unutulma hakkı”nın getirileceği bilgisini paylaştı. “Geçmişte olumsuz bir konudan dolayı haber olan kişi, daha sonra yeni bir hayat kuruyor. Ancak bu internet ortamında yıllarca kalıyor. Daha çocukları, yakınları ya husumeti olan bir kişi o isimle internete girdiğinde haber karşılarına çıkıyor. Bunun kaldırılması için kimi zaman mahkeme kararları dahi yetersiz kalıyor. Daha sonra aklanan ya da farklı bir hayat kuran insanların mağduriyeti ise sürüyor. Yeni düzenlemede bunun hukuki çerçevesi çizilerek arama motorlarından silinmesi sağlanacak.”

Selvi’nin belirttiğine göre Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarında hakaret, küfür ve taciz de dahil olmak üzere, haksız saldırılara uğrayan kişilerin iki sorun yaşıyor. Öncelikle birkaç saniye içinde servis edilen ve insanların şeref, namus ve haysiyetlerine dönük saldırıların kaldırılması uzun zaman alıyor. Buna ek olarak sosyal medya platformlarının temsilcilikleri olmadığı için, mahkeme kararı verilen cezaların tebliğinde sorun yaşanıyor. Yeni düzenleme ile elektronik ortamda yapılan bildirimler tebligat olarak kabul edilecek.

Sonuç olarak sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurması şartı getirilecek. Temsilcilik atamakta direnen sosyal medya platformları için zorlayıcı tedbir olarak bant daraltma uygulamasının yapılması planlanıyor. İhtar edilmelerine rağmen 30 gün içinde temsilci aramayan platformların bant genişliği yüzde 30 oranında daraltılacak. Buna rağmen temsilci atamamakta direnenler için ikinci ihtardan sonra bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.

Sosyal medya düzenlemesi içinde planlanan diğer değişikliklere baktığımızda ise; sahte hesapların engellenmesi amacıyla hesapların gerçek kimlik üzerinden açılması da zorunlu tutulacak. Özel hayatın gizliliğinin ihlâli ve kişilik haklarına saldırılarda başvurulara 48 saat içinde cevap verilecek. Mahkeme kararıyla ilgili içeriklerin kaldırılmasına yönelik başvurulara 48 saat içinde cevap vermeyenlere 5 milyon ile 50 milyon TL arasında ceza verilecek. İçeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ilişkin olarak da 3 ve 6 ayda bir rapor verilecek.

İLGİLİ HABERLER