Teknoloji

Sosyal medya düzenlemesi ne getirecek?

sosyal medya düzenlemesi google

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada sosyal medyayla ilgili dikkat çekici açıklamalar yapmıştı. Sosyal medya platformlarının kontrol altına alınması gerektiğini savunan Erdoğan, TBMM’ye yasama dönemi sona ermeden bir sosyal medya düzenlemesi için çağrıda bulunmuştu. Bu çağrının üzerinden henüz 24 saat geçmeden AK Parti’nin konuyla ilgili olarak hazırladığı kanun teklifinin detayları ortaya çıktı.

Hürriyet’in haberine göre, düzenlemeyle birlikte sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilecek. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin en hızlı şekilde kaldırılabileceği veya engellenebileceği ifade edildi. Kanun teklifinde önerilen düzenlemelerin Almanya ve Fransa’dan alınan örnekler çerçevesinde hazırlandığı belirtildi.

Hürriyet’in haberinde sosyal medya şirketleriyle Türkiye’de temsilcilik açmaları için görüşmelerin sürdüğü bilgisi de yer alıyor. Facebook’un konuya sıcak yaklaştığı, Twitter’ın ise buna pek olumlu bakmadığı ifade ediliyor.

AK Parti’nin örnek aldığı ülkelerden biri olan Almanya’da sosyal medyada nefret söylemiyle mücadele için 2018’in başında “Ağ Yaptırımı Yasası” olarak da bilinen bir yasa yürürlüğe girmişti. Söz konusu yasaya göre, nefret söylemi barındıran içerikleri 24 saat içinde kaldırmayan platformlara 50 milyon avroya varan cezalar kesilebiliyor. Karmaşık konularda ise inceleme süresi bir haftaya kadar çıkabiliyor.

Fransa’da ise nefret söylemi barındıran içeriklerin 24 saat, çocuk istismarı veya terör propagandası barındıran içeriklerin ise bir saat içinde kaldırılması gerekiyor. Kanuna uyulmaması durumunda ilgili platforma içerik başına 1 milyon 250 bin avro ceza kesilebiliyor.

Sosyal medya düzenlemesi ile ilgili konuşulan konulardan birisi de sahte hesaplar. Habere göre; AK Partili yetkililer, sahte hesap açılmasını ve sahte hesaplara ağır cezai yaptırımlar uygulanmasına yönelik maddeleri de pakete eklemeyi planlıyor. Düzenleme konusunda AK Parti ile MHP arasında da görüşmeler yapıldığı ifade edildi. Daha önce MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk’ün gündeme getirdiği “TC kimlik numarası ile sosyal medyaya girilsin” önerisine ise AK Parti cephesinde sıcak bakılmadığı belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER