Teknoloji

Sony’nin kartuşları 185 TB’ye kadar veri saklayabiliyor

Kasetlerin artık tarihe karıştığını düşündüğümüz bir anda Sony 185 terabayta kadar veri depolayabilen kartuşlarla karşımıza çıktı.

manyetik-kaset-sony-010514

Sony’nin geliştirdiği manyetik kaset inç kare başına 148 gigabitlik veri depolayabiliyor. Bu da standart bir kasedin 74 katı kadar yoğunluk anlamına geliyor.

Her ne kadar bireysel kullanıcılar bu kartuşlarla çok fazla ilgilenmeyecek gibi görünse de, uzun vadeli saklama işlerini görmek isteyen şirketler için Sony’nin bulduğu çözüm mantıklı olabilir. Şu anda kullanılan LTO-6 sistemi inç kare başına 2 gigabitlik depolama gerçekleştiriyor, bu da 2.5 TB’lık kartuşların kullanıldığı anlamına geliyor.

Yeni manyetik kaset cızırtı işleme olarak adlandırabileceğimiz ince filmli vakum biçimlendirme teknolojisi kullanılarak oluşturuluyor. Söz konusu teknoloji sayesinde iyonlar polimer film substratına gönderiliyor, böylelikle ortalama 7.7 nanometrelik boyuta sahip manyetik kristal parçacık katmanları oluşturuluyor.

IBM tarafından ölçümü ve doğrulanması gerçekleştirilen bu teknoloji 4 Mayısta Intermag Europe manyetik konferansında gösterilecek. Sony bu kartuşu piyasaya sürmeyi istediğini söylese de, yüksek kapasiteli kartuşların ne zaman piyasaya girebileceği noktasında net bir bilgi vermedi.

İlgili >> IT World

İLGİLİ HABERLER