Manşetler

Sony’den vlogger’lara dev hediye: ZV-E1

sony zv-e1

Sony, şimdiye kadarki en başarılı vlogging kamerası olan full-frame ZV-E1’i tanıttı. A7S III‘te bulunan aynı arka aydınlatmalı 12 megapiksel sensöre sahip olan ZV-E1, mükemmel düşük ışık performansı, 120p’ye kadar 4K ve otomatik çerçeveleme gibi yeni AI özellikleri sunuyor. 2.200 dolarlık yurt dışı fiyat etiketiyle, A7S III’te bulunan özelliklere önemli ölçüde daha az para ödeyerek sahip olabileceğiniz için vlogger’lar için cazip bir seçenek olarak nitelendiriliyor

Kameranın en önemli yönlerinden biri, “mükemmel” olarak nitelendirilen video özellikleri oluyor. Full-frame sensör, arka planı önemli ölçüde bulanıklaştırmanıza olanak tanıyor, böylece konular, APS-C veya Micro Four Thirds sensörlü kameralardan daha fazla ön plana çıkıyor. A7S III gibi, ZV-E1 de tüm modlarda tam piksel okuma ve birleştirme olmadan 24/30/60/120 fps’de 4K sunuyor. Ayrıca, 600Mbps’ye kadar veri hızlarıyla düzenlemesi kolay All-I modlarında çekim imkanı sağlıyor.

10-bit 4:2:2 kayıt, S-Log-3/S-Gamut3.Cine log modlarıyla mevcut ve Sony’nin iddiasına göre 15 duraklık dinamik aralık sağlıyor. 12 megapiksel BSI sensör, Alpha serisindeki en iyi yüksek ISO performansını sunan 409.600’e kadar genişletilmiş ISO aralığına sahip (normal modlarda 80-102400). Bu, neredeyse zifiri karanlık koşullarda çekim yapabileceğiniz çok sayıda ilginç yaratıcı fırsat sunuyor.

ZV-E1, Sony’nin vlogging tarzı gövdeye sahip ilk full-frame kamerasıdır, bu nedenle diğer A serisi modellerinde görülen büyük kabzaya ve bol kontrollere sahip değildir. Bunun yerine, 699 gram ağırlığındaki A7S III’e kıyasla sadece 483 gram ağırlığıyla çok daha küçük ve hafiftir. A7C’den bile daha hafif ve küçüktür, ancak daha büyük Sony modelleriyle aynı Z pilleri kullanır, böylece 570 çekime kadar yakalayabilir veya 4K 60p videoyu 95 dakika boyunca kaydedebilirsiniz (ancak 4K 60p ile ve yaklaşık 30 dakika süreyle sıcaklık sınırlıdır).

Tek arka kadranı bulunan ZV-E1, ön kadran yerine motorlu zoom kontrolü ile donatılmış. Üç adet programlanabilir düğme, bir Fn düğmesi ve Sony’nin alışılagelmiş D-Pad’i gibi sınırlı sayıda kontrol özelliği sunuyor. Ayrıca, Still/Movie/S&Q anahtarı, ürün vitrini düğmesi ve arka plan bulanıklığı düğmesi mevcuttur. Ön ve üst kısımdan görülebilen bir talimat ışığı da bulunuyor.

Diğer ayarlar ve odaklama gibi işlevler için dokunmatik ekrandan yararlanmanız gerekiyor. Neyse ki, kendi kendine çekim veya yüksek/düşük açılı çerçeveleme imkanı sunan tamamen hareketli bir ekrana sahip. Sony, A7R V’nin oldukça sezgisel menü sistemini benimsemiştir; bu sistem, yaygın ayarları tek bir ekranda sunar ve daha ileri düzeydeki işlevleri bulmayı kolaylaştırır.

Elektronik vizörün eksik olduğunu da belirtmekte fayda var, bu nedenle konuyu yalnızca dokunmatik ekran veya harici bir monitör aracılığıyla görebilirsiniz. Diğer ZV serisi vlogging kameralarında da aynı durumu gördük, bu nedenle şaşırtıcı değil, ancak yüksek özellikli bir kamera için EVF olmaması biraz şaşırtıcı oluyor.

Ancak, ZV-E1 diğer Sony kameralarında bulunmayan bazı özellikleri de sunuyor. İlk olarak, 5 eksenli gövde içi stabilizasyon sunar ve yeni “Active” optik mod, yürürken sarsıntı azaltmayı artırır. Eğer yeterli değilse, “Dynamic Active” mod, ekstra kırpma karşılığında hızlı hareketler için ekstra düzgünlük sağlar. Sony’nin iddiasına göre, “Geniş açılı bir lensle birlikte, gimbal kullanımı olmadan elde çekim yapmanız gerekenden daha zor hızlı yürüyüş sahnelerinde bile elde çekim mümkün.”

Bir başka yeni özellik, solo yaratıcılar için son derece kullanışlı olan AI tabanlı otomatik çerçeveleme modudur. Konu tanıma teknolojisi kullanarak, kamera tripodda sabit olsa bile, konuyu ön planda tutmak için çerçevenin otomatik olarak kırpılmasını sağlar. Bu özellik sayesinde, küçük, orta veya büyük kırpma seçebilir, hızlı veya yavaş izleme yapabilir, konu tanıma veya konu seçimine dayalı otomatik başlatmayı kullanabilir ve 15 veya 30 saniye sonra kırpılmış ve tam açı arasında geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca, aynı anda iki tür görüntü kaydedebilir; HDMI çıkışına tam görüntüyü ve dahili hafıza kartına kırpılmış sürümü alabilir.

Yapay zekâ tabanlı özellikleri arasında, yürürken yanlarında konuya odaklanarak onları sabit tutmak için konu tanıma teknolojisini kullanarak konuyu kırpma ve stabilize etme işlemini içeren çerçeveleme stabilizatörü bulunuyor. “Çoklu yüz tanıma” özelliği, ikinci bir yüz algılandığında bokeh efektini otomatik olarak azaltarak her iki konunun da odakta kalmasını sağlıyor. Diğer Sony vlogging modellerinde olduğu gibi, arka planı otomatik olarak flu hale getiren bir bokeh anahtarı ve kameranın önüne konulan bir nesneye anında odaklanmasını sağlayan “ürün vitrini” düğmesi bulunuyor.

ZV-E1, diğer Sony modellerinde olduğu gibi, insanların yanı sıra hayvan, kuş, araba/tren, uçak ve böcek gibi çeşitli konu tanıma modlarına sahip. A7 IV’te ilk kez görülen odak nefesi telafisi özelliğini de içeriyor. Bu özellik, odak noktası bir konudan diğerine değişirken yakınlaştırma işlemini dijital olarak telafi eder. Ayrıca, son modellerde görülen odak haritası ve AF yardımı ile AF geçiş hızı için ayarlamaları da sunar.

Ses konusunda ZV-E1, duruma bağlı olarak yönlendirilebilirlik değiştiren yerleşik 3 kapsüllü bir mikrofona sahip. Örneğin, bir insan tanındığında mikrofon yönü “ön” olarak değişir, ancak böyle bir süje yoksa “tüm yönlere” döner. Rüzgarlı ortamlarda kullanım için bir rüzgar kalkanına sahip olup, kendi mikrofonunuzu kullanmak isterseniz 3,5 mm’lik kulaklık girişi ve hotshoe üzerindeki dijital ses arayüzü de mevcuttur.

Diğer özellikler arasında, 4K 30p’ye kadar video desteğiyle diğer Sony modellerinin çoğunu geride bırakan UVC/UAC web kamerası özelliği yer alıyor. Ayrıca bir kulaklık bağlantı noktası, tek bir SD UHS-II kart yuvası, bir microHDMI çıkışı ve USB-C ile birlikte geliyor. Son olarak, 10 fps’ye kadar 12 megapiksel RAW fotoğraflar çeken iyi bir fotoğraf makinesidir, ancak elbette mekanik deklanşör yoktur.

En başta belirtildiği gibi, ZV-E1’in fiyatı yalnızca gövde için 2.200 Amerikan doları veya SEL 28-60 mm zumlu bir sette 2.500 Amerikan dolarıdır. Yarın yurt dışında ön siparişe açılıyor ve dağıtımları nisan başında başlayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER