İncelemelerManşetler

Sony Xperia U İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony-xperia-u-inceleme-00022

2012 yılına mobil alandaki yeni oluşumuyla giren Sony ilk olarak Xperia S’i görücüye çıkardı. Üst sınıfa hitap eden bu cihazı yaklaşık bir buçuk ay sonra Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan Xperia P ve Xperia U izledi. Böylelikle NXT olarak adlandırılan, tasarım açısından birbirine fazlasıyla benzeyen, aynı zamanda Sony’nin stilini taşıyan bir Android telefon serisi ortaya çıktı. Farklı fiyat aralıklarına denk düşen bu telefonlar böylelikle farklı zevklere hitap etmekteydi.

Xperia U bu serinin giriş seviyesi ürünü olarak nitelendirilebilir. Aslında giriş seviyesi demek biraz haksızlık olur, çünkü bu telefon fiyatı ve teknik özellikleriyle giriş seviyesi Android telefonlardan üste konumlanıyor. Yine de, NXT serisinin en düşük profilli üyesi olduğu için giriş seviyesi olarak nitelendiriyoruz. Barselona’da tanıtıldığı sırada ön incelemeden geçirdiğimiz ve ilgimizi çeken cihazlar arasında yer alan Sony Xperia U geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de de piyasaya çıktı. Biz de bu cihazı daha detaylı şekilde inceleme fırsatı bulduk. Sahip olduğu nitelikler bakımından gençleri hedeflediğini düşündüğümüz Sony Xperia U’nun marifetleri ve performansı hakkında merak ettiklerinizi yazının devamındaki detaylı incelemede bulabilirsiniz.

Video: Sony Xperia U İncelemesi

Galeri: Sony Xperia U
[nggallery id=990]

[one-third]

[/one-third]

Tasarım

Sony Xperia U tasarım anlamında Xperia S ve Xperia P’nin çizgisinden ayrılmıyor. Önden baksanız ve ekran boyutları farklı olmasa, bu üç telefonu birbirinden ayırmanız oldukça zor. Tabii ki, detaylara inildikçe farklar ortaya çıkıyor. Örneğin Xperia U bu üçlü içinde en kalın olma unvanını taşıyor. 112 x 54 x 12 mm’lik boyutlara sahip olan cihaz sahip olduğu 3.5 inç’lik ekran sayesinde fazla alan kaplamıyor, bu nedenle avuç içine rahatlıkla sığıyor, rahat bir şekilde kavranıp kullanılıyor. 110 gr.’lık ağırlık da gayet normal.

sony-xperia-u-inceleme-00001

Xperia U’nun arkası hafif kavisli, üstelik arkayı, üstü ve yanları tamamen saran bu kavisli kapak pürüzsüz yüzeye sahip bir plastikten yapılmış. Bu sayede Xperia U hem ergonomik bir yapı kazanıyor, hem de telefona plastik kasaya sahip olmasına karşın cazip bir hava katıyor. Bu kapak telefonun ana gövdesine tam olarak oturuyor, sürekli çıkarıp takmadan sonra meydana gelen hafif oynamaların pek yaşanmayacağını düşünüyoruz. Bu açıdan da telefonun sağlam bir gövdeye sahip olduğunu düşünüyoruz.

Xperia U’nun 3.5 inç’lik ekranının altında Xperia S’te olduğu gibi üç adet nokta ile işaretlenmiş kapasitif dokunmatik alanlar dikkat çekiyor. Bu alanların hangi işleve denk düştüğünü hemen altta yer alan şeffaf çubuktan anlıyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse bu çubuk üzerindeki ikonları görmek biraz zor gelebilir, çünkü fazlasıyla küçükler. Ayrıca Sony, Xperia U ile birlikte tanıttığı Xperia P’de navigasyon tuşlarını doğrudan şeffaf barın üzerine atamayı başarmıştı, ancak Xperia U’da Xperia S’in yolundan gidilmiş.

sony-xperia-u-inceleme-00015

Şeffaf çubuğun navigasyon tuşları için ayrılmamış olması buranın işlevsiz kaldığı anlamına gelmesin. Sony Xperia U’da bu bölgeyi LED ışıklarla aydınlatmış. Üstelik ne aydınlatma. Bu bölge ekranın bir uzantısı gibi davranıyor. Ekrandaki hakim renge uyum sağlayacak şekilde farklı renklerle aydınlanıyor. Özellikle fotoğraf galerisi içindeki fotoğrafları görüntülerken bu çubuğun sergilediği renk gösterisi oldukça etkileyici. Fotoğrafın hakim renkleriyle aydınlanan bu çubuk ekrandaki görüntüyü gerçekten tamamlar nitelikte.

Xperia U’nun bir başka ilgi çekici özelliği şeffaf çubuğun altında yer alan, hem önünde hem de arkasında Xperia logosunun bulunduğu plastik kapağın sökülebilir ve değiştirilebilir olması. Böylelikle Xperia U’yu özelleştirmek için bir fırsat daha yakalanmış oluyor. Cihazın kutusundan bir adet ek kapak çıkıyor. Bize test için gelen Xperia U siyah renkli, kutudan da beyaz renkli bir kapak çıktı. Beyaz ve siyah renk seçeneklerine sahip olan Xperia U’nun kutularından beyaz, siyah, pembe ve sarı alt kapaklar çıkıyor.

sony-xperia-u-inceleme-00016

Xperia U’nun ekranının üst bölümü dar bir alana sahip olmasına rağmen bir hayli kalabalık. Sony buraya ahize hoparlörünü, çeşitli sensörleri, gösterge niteliğinde bir lambayı ve Sony logosunu düzgün bir şekilde yerleştirmeyi başarmış. Telefonun solunda şarj ve bilgisayar bağlantısı işlerini gören micro USB portu bulunuyor. Sağ kenarda ise diğer NXT cihazlarında olduğu gibi yukarıdan aşağı güç, ses kontrol ve deklanşör tuşlarını görüyoruz. Tuşlar yumuşak olmakla birlikte işlemeleri için çok az daha baskı uygulamak gerektiğini hissettik. Üstte 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve mikrofon yer alırken, altta da bir mikrofon daha bulunuyor. Böylelikle telefon aktif gürültü bastırma desteği sunuyor.

sony-xperia-u-inceleme-00011

Xperia U’nun yumuşak ve pürüzsüz yüzeyli kapakla kaplı arka bölümünde ise 5 megapiksel ve LED flaş bulunuyor. Alta doğru indiğimizde eskinin Sony Ericsson logosu dikkat çekiyor. Ancak bu logo artık Xperia serisini temsil ediyor olabilir. Kapağı kaldırdığımızda ise 1320 mAh’lik lityum iyon batarya karşımıza çıkıyor. SIM kart yuvası ise cihazın solunda, bataryadan bağımsız bir yerde bulunuyor. Sony Xperia U’da microSD kart yuvası bulunmuyor. Anlaşılan Sony cihazın dahili belleğinin kullanıcı için yeterli olduğunu düşünmüş.

Donanım

Sony Xperia U’da 3.5 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü LED arkadan aydınlatmalı kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Ekranın köşeden köşeye uzunluğu iPhone 4S’inkiyle aynı olsa da, iş en ve boya gelince durum değişiyor. Xperia U’nun ekranı biraz daha uzun, ancak bir o kadar da dar. Aslına bakarsanız bu darlık cihazın çekici görünümünü tamamlıyor, yine de ekranın biraz daha sıkışık görünmesine neden olabiliyor. Özellikle eksiksiz Türkçe QWERTY klavyenin kullanıldığı durumda ekranın darlığının sonucu hissediliyor, tuşlar dolayısıyla darlaşıyor.

sony-xperia-u-inceleme-00005

Bunun dışında bu büyüklükteki bir ekranda WVGA çözünürlüğün piksel yoğunluğu bakımından doyurucu bir sonucu ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. 280 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekranda grafikler ve yazılar oldukça keskin ve bir o kadar berrak. Ekranın parlaklığı yeteri kadar iyi, görüş açıları da fena sayılmaz. Güneş ışığı altında da iyi bir görünüm sunduğu rahatlıkla söylenebilir.

Sony Xperia U serinin en alt üyesi olsa da çift çekirdekli işlemciyi bünyesinde taşımayı biliyor. ST-Ericsson’un 1 GHz’lik çift Cortex A9 çekirdekli U8500 işlemcisini ve Mali-400MP grafik işlemci birimini barındıran bu cihazda 512 MB RAM ve 4 GB dahili bellek bulunuyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi microSD kart yuvası yok. Bu da 4 GB’lık üst limite sahip olduğunuz anlamına geliyor. Çözünürlüklerin, kalitenin arttığı günümüz dünyasında 4 GB’lık bir alanın ne kadar yeterli olacağını tartışmak gerek.

sony-xperia-u-inceleme-00013

Kablosuz bağlantı tarafında Xperia U’nun 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi kişisel erişim noktası, Bluetooth 2.1+EDR, GPS (A-GPS destekli), 14.4 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSPA gibi bileşenlere sahip olduğu görülüyor. microUSB portu USB On-the-go desteğine sahip olan bu telefon ivmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula gibi sensörleri de barındırıyor.

Yazılım

Sony Xperia U’yu duyurduğunda Ice Cream Sandwich çıkalı birkaç ay olmuştu, ancak Xperia U’nun Android 2.3 Gingerbread ile çalışır şekilde tanıtılması uygun görüldü. Hatta bu cihaz Türkiye piyasasına da Gingerbread yüklü şekilde girdi. Yine de, Xperia U için Ice Cream Sandwich güncellemesinin yolda olduğunu belirtelim. Bununla birlikte Xperia U her ne kadar artık eskimiş bir Android sürümüyle çalışsa da, görsel açıdan zengin ve çekici, ancak bir o kadar sade olan Xperia arayüzünün iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğunu ve cihazı kullanım zevkini artırdığını söylemek gerek.

sony-xperia-u-inceleme-00030

Xperia U’nun sunduğu yazılım deneyiminin Xperia S incelemesinde anlattığımızdan pek bir farkı yok. Yine ana ekranlardaki tüm bileşenlerin bulut şeklinde gösterildiği genel görünüm, Sony’nin telefona önceden yüklediği Foursquare, WhatsApp Messenger, Facebook, PlayNow gibi uygulamalar mevcut. Bununla birlikte Turkcell tarafından piyasaya sürülen bu telefonda Turkcell’in Pusula, Müzik, CebeBağlan, Online İşlemler ve Fizy gibi uygulamalarının bulunduğu da görülüyor. Öte yandan Google’ın başlıca servislerine ait olan Android uygulamaları da Xperia U’da daha baştan yer alıyor. Google Play Store da daha fazla uygulama yüklemek isteyenlerin imdadına yetişiyor. Bu arada Turkcell’in T-Market adlı mobil uygulama mağazası da telefonda alternatif bir uygulama mağazası olarak kendini gösteriyor.

sony-xperia-u-inceleme-00034

Xperia U’da yer alan özel temalar sayesinde telefonun özelleştirilmesi için bir unsur daha elde edilmiş oluyor. Ana ekrandayken parmağınızı ekran üzerinde basılı tutun, açılan menünün en altında yer alan Temalar seçeneğine dokunun. Karşınıza yedi farklı tema çıkacak. Gri renkli Silk, turkuvaz renkli Turquoise, yeşil renkli Emerald, mavi renkli Sapphire, sarı renkli Gold, pembe renkli Ruby ve mor renkli Amethyst temalarından hangisini seçerseniz, ekranın altındaki LED lambalı şeffaf çubuğun da temanın hakim rengiyle aydınlatıldığını göreceksiniz.

Performans, Batarya ve Kullanım

Sony Xperia U’da yer alan 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci tatmin edici bir performans göstermeyi başarıyor. 512 MB RAM de yeterli sayılır, cihazı kullandığımız süre boyunca bellek yetersizliğine dayalı sorunlarla karşılaşmadık. Smartbench ve Quadrant ile gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinde bu cihazın süper telefonlara göre yarı seviyede bir performans gösterdiği görülüyor. Ancak fiyatı da dikkate aldığımızda ortada makul bir sonuç olduğunu söyleyebiliriz.

SmartBench 2012 Quadrant SunSpider Benchmark
Üretkenlik Oyun
Sony Xperia U 2286 2121 2205 2707.2 ms +/- %0.9
Samsung Galaxy S III 3998 1635 5456 1463.6 ms +/- %1.5
HTC One X 4590 2677 4544 2313.8 ms +/- %1.7
HTC One S 3067 3414 4543 1583.9 ms +/- %2.5
iPhone 4S Sonuç yok Sonuç yok Sonuç yok 2151.7 ms +/- %0.6

Sony Xperia U’nun mobil internet tarayıcısının gösterdiği performans Sunspider Benchmark ile elde edilen sonuçlarla örtüşüyor. Teknoblog’un ana sayfası gibi yoğun masaüstü web siteleri yeteri kadar hızlı sayılabilecek şekilde yükleniyor. Sayfa içinde kaydırma ve yakınlaştırma işleri de düzgün şekilde yapılabiliyor. Bunun yanı sıra yazıları çift tıklatmayla ekrana tamamen sığacak şekilde ayarlama işlemi de kısa sürede yerine getiriliyor.

Sony Xperia U’da yukarıda da belirttiğimiz gibi 1320 mAh’lik batarya bulunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Xperia U batarya performansı açısından Xperia S’e benzer bir grafik sergiliyor. 3G ve Wi-Fi’nin açık, arka planda veri iletiminin ve eş zamanlamanın aktif olduğu durumda, e-posta kontrolü, internette gezinme, Facebook ve Twitter gibi uygulamaları kullanma durumunda Xperia U sabahtan akşama kadar tek bir şarjla iş görecektir. Katalog değerlerine baktığımızda ise telefonun 2G’de 260, 3G’de ise 472 saate kadar bekleme süresi sunduğu söyleniyor ki, bu süreler bir hayli uzun sayılır. Ayrıca 2G’de yaklaşık altı buçuk saat, 3G’de ise yaklaşık beş buçuk saat konuşma süresi sağladığı belirtiliyor.

sony-xperia-u-inceleme-00024

Sony Xperia U’nun çekim kalitesinin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Telefon görüşmeleri sırasında ses kesilmesi, çağrının düşmesi gibi problemlerle pek karşılaşmadık. İki mikrofonun varlığı da arka plandaki dış ortam gürültüsünün yeteri kadar azaltılmasına ve sesinizin karşı tarafa daha berrak gitmesine olanak sağlıyor.Telefonun önünde yer alan kamera da 3G şebekeleri üzerinden görüntülü görüşme imkanı sağlamıyor. Bunun yerine Skype, Google Talk gibi uygulamalar üzerinden, internet bağlantısı aracılığıyla görüntülü sohbet oturumları başlatabilirsiniz.

Kamera

Sony Xperia U’nun arkasında 5 megapiksel, otomatik odaklı, LED flaşlı kamera yer alıyor. Bu kamera 720p video kayıt yeteneğine de sahip. Sony Xperia U’nun kamera deneyiminin diğer NXT cihazlarından çok farklı olmadığını söyleyebiliriz. Sony’nin özelleştirmelerini barındıran kamera arayüzü sahne modları, çekim modları, manuel ayarlar gibi tüm kontrollere rahat bir şekilde erişme fırsatı sunuyor.

sony-xperia-u-inceleme-00035

Xperia U’nun sağ kenarında çift kademeli bir deklanşör tuşu bulunuyor. Çift kademe sayesinde hafif bir basmayla odaklama yapmak, sonrasında biraz daha kuvvetli basarak çekim yapmak mümkün oluyor. Ancak uygulayacağınız kuvvet cihazın tam da çekim sırasında hafifçe olsa bile oynamasını ve sonuç olarak ortaya çıkan fotoğrafın bulanıklaşmasını beraberinde getirebilir. Bu nedenle ekranın üzerinde sağa kenara yerleştirilmiş sanal çekim tuşunu kullanmak daha mantıklı gibi görünüyor.

Galeri: Sony Xperia U’nun Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=991]

Xperia U ile çekilen fotoğrafların mükemmel olmadığını söylemek gerek. Ancak bununla beraber çok da kötü olduğunu söyleyemeyiz. Aydınlık ortamlarda keskin, canlı renkler sunan ve aydınlık kareler yakalamak mümkün. Otomatik odaklama makro çekimlerin de tatmin edici seviyede yapılmasına izin veriyor. Kameranın renkleri doğru şekilde yakalama oranının da yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Düşük ışıklı ve karanlık ortamlarda LED flaş iş görecektir. Ancak doğrusu, düşük ışıklı ortamlarda gürültünün etkisinin biraz fazla olduğunu gözlemledik. Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde gürültünün varlığı bir hayli fazla.

Video: Sony Xperia U’nun Kamerasından Örnek Video (720p)

Xperia U’nun çekmiş olduğu 720p videonun da fena olmadığını söyleyebiliriz. Görüntü sabitleme özelliği sayesinde dengeli, el titremelerinin etkisinin azaltıldığı çekimler yapmak mümkün. Otomatik odaklama video çekimi sırasında da çalışmaya devam ediyor. Böylelikle siz cihazı farklı yönlere doğru hareket ettirdikçe dinamik bir odaklama sağlanıyor. Tabii, bu sırada meydana gelecek olan bulanıklıklar hoş bir durum oluşturmayabilir. Çekilen videonun ses kaydının orta kalite ayarda olduğunu söyleyebiliriz.

Multimedya

Sony Xperia U’nun 3.5 inç’lik ekranı bazılarına video izlemek için küçük gelebilir, ancak Mobile Bravia Engine destekli bu ekran hareket hâlindeyken film izlemek isteyenler için tatmin edici bir ortam sunuyor. Video tarafında MP4, H.263, H.264 ve WMV formatları destekleniyor. Cihazda yüklü gelen Filmler uygulaması belleğe yüklediğimiz AVI ve MKV uzantılı dosyaları tanıyıp kütüphaneye ekleme konusunda başarılı. Ancak bu uygulamanın alt yazı desteğinin yetersiz oluşu Google Play Store’da üçncü taraf uygulamalara yönelmeyi gerekli kılıyor. Bu arada cihazın 720p kaliteli yüksek çözünürlüklü MKV videoları oynatma konusunda başarılı olmadığını belirtelim. Filmler uygulaması üzerinde oynatırken ses çıkmıyor, üçüncü parti VPlayer uygulamasıyla yaptığımız testte de ses çıksa bile görüntünün fazlasıyla takıldığını, aradaki eş zamanlamanın kaybolduğunu gözlemledik.

sony-xperia-u-inceleme-00029

Müzik tarafında ise Sony’nin Walkman’den elde edindiği deneyimin yansımasını görmek mümkün. MP3, eAAC+, WMA ve WAV gibi ses formatlarını destekleyen cihaz Clear Bass özelliği sayesinde baslar açısından daha doyurucu bir müzik keyfi sunuyor. Bu arada xLOUD teknolojisi de hoparlörden çıkan sesin seviyesinin artırılmasına olanak sağlıyor. Bu arada Xperia U’ya kulaklık takıp müzik dinleyecekler için de stüdyo, kulüp, konser salonu gibi çeşitli ses profilleri bulunuyor. Bunlar da farklı şekillerde müzik keyfi yaşamaya olanak sağlıyor.

Sony Xperia U’da yüklü gelen fizy ve Turkcell Müzik gibi uygulamalar internet üzerinden müzik dinlemek veya şarkı indirmek isteyenler için yardımcı oluyor. Bu arada FM radyo da cihaza yüklediği şarkılardan sıkılanların imdadına yetişiyor. Xperia U’nun arkasında, kameranın hemen yanında yer alan hoparlör küçük gibi görünse de yüksek sayılabilecek bir ses çıkışına sahip. Tabii ki, bunda xLOUD’ın desteği yadsınamaz. Ne var ki, xLOUD açıkken ses şiddetinin fazlaca yükseldiği bazı durumlarda patlamanın meydana geldiğini de gözlemledik. Cihazın kutusundan çıkan mikrofonlu kulaklığın sunduğu ses kalitesinin fena olmadığını da söylemek gerek. Sony’nin piyasada sattığı giriş seviyesi kulak içi kulaklıklara eşdeğer bir kulaklık olarak nitelendirebiliriz. Bas ve tiz açısından dengeleyici bir ses sunuyor, farklı bir kulaklığa çok fazla ihtiyaç duyurmayacaktır.

Sonuç

sony-xperia-u-inceleme-00018

Sony’nin 2012 model NXT serisinin giriş seviyesi ürünü olan Xperia U özellikle genç kullanıcıların hoşuna gideceğini düşündüğümüz özellikler barındırıyor. Ekrandaki renklere göre aydınlatılan şeffaf çubuk, değiştirilebilir alt kapak, farklı temaları kullanmak, farklı ses teknolojileriyle desteklenmiş müzik deneyimi. Tüm bunlar özellikle gençlerin ilgisini çekeceğini tahmin ediyoruz. Bunlara Android işletim sistemi altında sunulan zengin uygulama ekosistemini, bu platformdaki iletişim ve sosyal medya araçlarının fazlalığını da eklemeyi unutmayın. Cihazın 5 megapiksel kamerası da unutulmaz anların yeterli bir kaliteyle ölümsüzleştirilmesine olanak sağlayacaktır.

Sony Xperia U’nun peşin satış fiyatı 700-800 TL arasında değişiyor. Bu fiyat segmentinde çift çekirdekli işlemciye sahip olan bir Android telefonunu çok sık görmüyoruz. Sony Xperia U’nun fiyatını sahip olduğu teknik özellikler ve sunduğu performansla birlikte değerlendirdiğimizde karşımızda fiyat-performans oranının iyi seviyede olduğu bir cihazın bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER