İncelemelerManşetler

Sony Xperia M4 Aqua İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony-xperia-m4-aqua-inceleme-00042

Sony her yeni orta segment modelle birlikte üst sınıf Xperia Z serisinin bir özelliğini daha orta segmente getiriyor. Daha önce Omnibalance olarak adlandırılan tasarımın orta segmente sunulduğunu görmüştük. Şimdi Xperia M4 Aqua ile birlikte bu tasarım diline ek olarak suya dayanıklılık özelliğinin de orta segmente mensup bir modelle sunulduğunu görüyoruz. Sony’nin MWC 2015 sırasında duyurusunu yaptığı tek akıllı telefon modeli olan ve bizim de o zaman ön inceleme ile ilk izlenimlerimizi aktardığımız Sony Xperia M4 Aqua şimdi Türkiye piyasasına giriş yapıyor. Sony’nin yaza girdiğimiz şu günlerde deniz veya havuz kenarında gönül rahatlığıyla kullanım imkanı sunmayı vadeden akıllı telefonuyla ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

sony-xperia-m4-aqua-inceleme-00002sony-xperia-m4-aqua-inceleme-00006sony-xperia-m4-aqua-inceleme-00043sony-xperia-m4-aqua-inceleme-00007sony-xperia-m4-aqua-inceleme-00017Sony Xperia M4 Aqua tasarım bakımından Xperia Z serisi telefonlarda gördüğümüz Omnibalance tasarım dilini barındırıyor. Yani ön ve arkayı kaplayan iki cam plakanın arasında ana gövde sandviçlenmiş şekilde duruyor. Xperia M4 Aqua’nın tasarımı Xperia Z serisinden alınsa da, Sony malzeme seçimi konusunda aynı tutumu sergilemiyor, maliyet hesabına uygun şekilde hareket ediyor. Örneğin önde ve arkada çizilmelere karşı dayanıklı cam kullanılıyor. Gerçekten de bu cam çizilmelere karşı epey dayanıklı, üstünde ufak tefek çizikler olsa da bunlar ancak parlak ışığa tutulduğunda anlaşılıyor. Ayrıca cam yüzeyler parmak izi ve kiri de çok göstermiyor. Hem siyah hem de beyaz renkli versiyonu için aynı durum geçerli.

Xperia M4 Aqua görünüş itibarıyla Xperia Z3’e epey benziyor. Ancak Xperia Z3’ün metal gövdesi ve kenarları yerine Xperia M4 Aqua’da polikarbonun ana gövde malzemesi olarak seçildiğini görüyoruz. 145.5 x 72.6 x 7.3 mm.’lik boyutlara ve 136 gr. ağırlığa sahip olan bu telefon yeteri kadar ergonomik, tek elde rahatlıkla tutuluyor ve taşınıyor. Pantolonların ön ve arka ceplerine de rahatlıkla sığıyor.

[quote_center]ADINDAN DA ANLAŞILACAĞI ÜZERE SONY XPERIA M4 AQUA SUYA DAYANIKLI[/quote_center]

Adındaki “Aqua” kelimesinden de anlaşılacağı üzere, Sony Xperia M4 Aqua suya ve toza karşı dayanıklı bir telefon. IP68 sertifikasına sahip telefon 1.5 metre derinlikteki suda 30 dakika boyunca dayanabiliyor. Suya dayanıklılığı garantiye almak adına SD ve SIM kart yuvaları kapaklarla kapalı tutuluyor. Ancak 3.5 mm. kulaklık jakının yanı sıra microUSB portunun da açıkta tutulduğunu görüyoruz ki, bu epey memnun edici bir durum.

Xperia M4 Aqua’nın ön yüzünde 5.0 inç, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü ekran görüyoruz. Orta segment telefonların çoğunda bu büyüklüğe ve çözünürlüğe sahip ekranlar mevcut ve bunlar genellikle tatmin edici keskinliği ve görüntü kalitesini sunuyor. Xperia M4 Aqua’daki bu ekran için de durum aynı. 294 ppi piksel yoğunluklu IPS LCD ekran geniş görüş açılarına sahip, parlaklık da yeterli seviyede. Ayarlar uygulaması içinde Ekran bölümüne girdiğinizde sadece parlaklığı değil, beyaz dengesini de isteğinize göre düzenleyebileceğinizi göreceksiniz. Buna ek olarak Eldiven modu da mevcut. Bunu açtığınız takdirde eldiven giyerken dokunmatik ekran ile etkileşim kurmanız mümkün olacaktır.

[quote_center]XPERIA M4 AQUA’NIN SADECE PARLAKLIĞINI DEĞİL, BEYAZ DENGESİNİ DE DİLEDİĞİNİZ GİBİ AYARLAYABİLİRSİNİZ[/quote_center]

M4 Aqua’nın ekranının altında herhangi bir fiziksel tuş görmüyoruz. Ekranın üstünde ve altında iki adet ızgara bulunuyor, bunlardan üstteki ahize hoparlörü olarak işlev görürken alttakinin tasarımda simetriyi sağlama dışında pek işlevi yok gibi görünüyor. Çünkü Xperia M4 Aqua’nın alt kenarında hoparlör ve mikrofonu görüyoruz. Üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon var. Sol kenarda microUSB portu ve bir kapak arkasına gizlenen microSD kart yuvası varken, sağ kenarda ise kapağı açılarak erişilen nanoSIM kart yuvası, bir Xperia klasiği olan güç butonu ve ses tuşları bulunuyor. Ayrıca bu kenara bir de kamera tuşu eklenmiş. Bu arada Xperia M4 Aqua’nın ön yüzünde 5 megapiksel kamera bulunuyor. Arkada ise 13 megapiksel kamera ve LED flaş ikilisi sol üst köşeye gelecek şekilde yerleştirilmiş. NFC alanı, Sony ve Xperia logoları ortalanacak şekilde alt alta yerleştirilmiş.

sony-xperia-m4-aqua-ekran-goruntuleri-00024sony-xperia-m4-aqua-ekran-goruntuleri-00023Donanım bileşenlerine baktığımızda Xperia M4 Aqua’nın 2015 model orta segment Android telefonlarının genel teknik özellikler seviyesini tutturduğunu görüyoruz. 64-bit tabanlı, dört adet 1.5 GHz, dört adet 1.0 GHz frekanslı olmak üzere toplam sekiz adet Cortex-A53 çekirdek barındıran Qualcomm Snapdragon 615 işlemciye sahip olan Xperia M4 Aqua’da Adreno 405 GPU ve 2 GB RAM mevcut. Telefonun 8 GB dahili hafızası var, ancak bunun sadece 1.5 GB gibi küçük bir kısmı kullanıcılara ayrılmış durumda. Bu durum Xperia M4 Aqua ile birlikte bir adet microSD kartın satın alınmasını zorunlu kılıyor. microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekliyor.

[quote_center]XPERIA M4 AQUA İLE BİRLİKTE BİR TANE DE MICRO SD KART SATIN ALMANIZDA FAYDA VAR[/quote_center]

sony-xperia-m4-aqua-ekran-goruntuleri-00027 sony-xperia-m4-aqua-ekran-goruntuleri-00022Sony’nin orta segment Android telefonu performans bakımından kendisi için verilen paranın karşılığını sunacak bir performans sunuyor. Sekiz çekirdekli Snapdragon 615 işlemci benchmark testlerinde geçen yılın üst sınıf Android telefonlarının elde ettiği sonuçlarla aynı seviyede sonuçlar elde ediyor. Örneğin AnTuTu Benchmark testinde LG G3’ün hemen altına yerleştiğini görüyoruz. GeekBench 3 testine baktığımızda da tek çekirdek performansının nispeten biraz zayıf kaldığını, ancak çoklu çekirdek performansında sözünü ettiğimiz Samsung Galaxy S5, LG G3 gibi 2014 model amiral gemisi telefonlarla karşılaştırılabilir bir tablo çizildiğini söyleyebiliriz. Yüklü gelen Chrome internet tarayıcısı da 1243 ms. civarındaki sonuçla kağıt üstünde düzgün bir performans sunduğunu vadediyor.

Bu sonuçların pratikteki yansıması da farklı olmuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinme seri, uygulamalar ve oyunlar hızlı şekilde açılıyor. Oyun konusunda da Xperia M4 Aqua’nın düzgün bir deneyim sunduğunu görüyoruz. Tabii ki, grafik performansı üst sınıf akıllı telefonlardakine eşdeğer değil. Chrome internet tarayıcısıyla web’de gezinme deneyimi de gayet iyi seviyede; sayfalar hızlı açılıyor, kaydırma, büyütme gibi işlevler takılma olmaksızın gerçekleştirilebiliyor.

2400 mAh kapasiteli pil katalog değerlere göre 700 saate kadar bekleme, yaklaşık 13 buçuk saate kadar görüşme süresi sunuyor. Ayrıca 65 saate kadar aralıksız müzik dinleme imknaı da bu pil sayesinde sunuluyor. STAMINA ve Ultra STAMINA gibi modlarla da Xperia M4 Aqua’nın pil seviyesi azaltıldığında uyku modundayken veya aktif kullanımdayken mobil veri iletişimi, arka planda aktif veri senkronizasyonu gibi işlemler kapatılarak kalan pilin idareli şekilde tüketilmesi sağlanıyor.

Kablosuz bağlantı özelliklerine bakıldığında Xperia M4 Aqua’nın bir akıllı telefonda alıştığımız nitelikleri barındırdığını görüyoruz. 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, NFC gibi unsurların yanı sıra HSPA ve 4G LTE gibi mobil geniş bant bağlantı seçeneklerini de görüyoruz.

sony-xperia-m4-aqua-ekran-goruntuleri-00001 sony-xperia-m4-aqua-ekran-goruntuleri-00008 sony-xperia-m4-aqua-ekran-goruntuleri-00006Xperia M4 Aqua’da Android 5.0 Lollipop geliyor ve bunun üstünde de Sony’nin Xperia UI kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Tasarım anlamında kullanıcı arayüzünün daha önce gördüğümüz Sony Xperia telefonlarından pek farkı yok. Ekranın alt kısmında bulunan navigasyon ikonlarının Material Design’a göre değiştirildiğini görüyoruz. Ayrıca Ayarlar menüsünün de Material Design’a uygun olduğunu, bildirim tepsisinin de Lollipop’a göre yeniden düzenlendiğini görüyoruz. Bunun dışında her şey eskiden olduğu gibi.

Xperia UI kullanıcı arayüzünün sade ancak çekici tasarımı Lollipop gelse bile korunuyor. Parmağınızı ana ekrandayken kıstırma hareketi yaparak kişiselleştirme ekranına erişebilir, buradan yeni kısayollar, widget’lar ekleyebilir veya farklı renkteki temalardan istediğinizi seçerek telefonunuzun görünümünü değiştirebilirsiniz.

[quote_center]XPERIA UI KULLANICI ARAYÜZÜ SAYESİNDE KULLANICILAR ANDROID LOLLIPOP İLE GELEN DEĞİŞİKLİKLERİ KOLAY KOLAY FARKETMİYOR[/quote_center]

Sony’nin alıştığımız Müzik, Albüm, Filmler uygulamaları; bunun yanı sıra Socialife’tan Haberler, What’s New, Track ID, Smart Connect gibi araçlar; Wisepilot, AVG Protection gibi özel uygulamalar yüklü geliyor. Xperia M4 Aqua’da PlayStation uygulaması da mevcut. Eğer bir PlayStation sahibiyseniz ve PSN hesabınız varsa, Xperia M4 Aqua ile profilinizi görüntüleyebilir, oyun satın alımı yapabilirsiniz. Ayrıca PS4 Uzaktan Oyun özelliği sayesinde PlayStation 4 sahipleri, oyunları aynı ağa bağlı Xperia M4 Aqua ile uzaktan oynayabiliyor.

Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube, Hangouts gibi uygulamaları da Xperia M4 Aqua’da yüklü olarak sunuluyor. Google Play Store’dan da ücretli veya ücretsiz uygulamaları ve oyunları yüklemek mümkün oluyor.

Sony Xperia M4 Aqua'nın Kamera uygulamasında değişen fazla bir şey yok
Sony Xperia M4 Aqua’nın Kamera uygulamasında değişen fazla bir şey yok

Kameralar tarafında Sony Xperia M4 Aqua’nın, mensubu olduğu orta segment Android telefonlarının çizgisini tutturduğunu görüyoruz. Arka kamera için 13 megapiksel, ön kamera için de 5 megapiksel çözünürlük bu telefonlar için standart hâlini aldı ve Sony Xperia M4 Aqua da bu kriterleri karşılıyor. Arka kameranın otomatik odaklama, LED flaş, ekrana dokunarak odaklama, HDR, panorama, yüz ve gülümseme algılama gibi özellikleri bulunuyor.

M4 Aqua’nın Kamera uygulaması daha önce Sony Xperia telefonlarında gördüğümüz gibi, fazla bir değişiklik yok. Otomatik modda tüm ayarlar ortam koşullarına göre otomatik olarak yapılıyor ve size sadece çekim yapmak kalıyor. Elle modunu seçerseniz farklı çözünürlükleri seçebilir, beyaz dengesi, pozlama gibi ayarları değiştirebilirsiniz. Bunun dışında AR Eğlence, Sound Photo, AR efekti, Panorama gibi farklı modları görüyoruz. Bu modlara TimeLapse, Vine, PhotoSuite, Flightradar 24 Pro ve benzeri araçları da indirerek yenilerini ekleyebilirsiniz.

[quote_center]SONY XPERIA M4 AQUA’NIN KAMERALARI GÜNLÜK HAYATTA İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYACAK YETERLİLİKLERE SAHİP[/quote_center]

Xperia M4 Aqua ile çekilen fotoğraflara göz attığımızda elde edilen sonuçların fena olmadığını görüyoruz. Işık şiddeti iyiyse, epey parlak fotoğraflar elde ediliyor, ancak renkler biraz soğuk görünüyor. İyi aydınlatılmış kapalı ortamlarda çekilen fotoğrafların da parlaklığının iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Gece fotoğraflarında da sonuçlar fena görünmüyor.

Video tarafına bakacak olursak, Xperia M4 Aqua ile 1080p Full HD video kaydı yapılabiliyor. Video kaydı bakımından M4 Aqua fena görünmüyor. Ses kalitesi iyi, görüntüler de yeteri kadar durağan görüyor. Video çekimine ihtiyaç duyduğunuzda Xperia M4 Aqua işinizi görecektir. Üstelik barındırdığı fiziksel çekim tuşu su altında video ve fotoğraf çekimini başlatmayı da mümkün kılıyor.

sony-xperia-m4-aqua-inceleme-00029

İncelemeyi hazırladığımız sırada Xperia M4 Aqua’nın fiyatı henüz netleşmemişti. Ancak fiyatın 1500 TL bölgesinde gezineceğini söylemek herhâlde yanlış olmaz. Omnibalance tasarımı sayesinde sahip olduğu çekici ve güzel görünüm, suya dayanıklılık özelliği, 5 inç 720p ekran, Snapdragon 615 işlemci, yeterli seviyedeki arka ve ön kameralar Xperia M4 Aqua’nın artılarından. Ancak Xperia M4 Aqua’nın büyük bir dahili hafıza problemi var. 8 GB’lık dahili hafızanın çok az bir bölümü uygulama ve dosyalara ayrılıyor. Bu nedenle Xperia M4 Aqua satın almaya karar verirseniz, yanında bir de microSD kart satın almayı ihmâl etmeyin.

İLGİLİ HABERLER