Teknoloji

Sony PS5 ve oyun gelirlerinde hedef küçülttü

sony playstation 5

Geçtiğimiz mayıs ayında mali yılını tamamlayan Sony PS5 ve oyun satışlarından elde edilen gelirler konusunda iddialı hedefler belirlemişti. 2021’de 11.5 milyon PS5 satan şirket, 2022’de 18 milyon PS5 satışı öngördüğünü açıklamıştı. Sony oyun biriminin genel gelirinde de belirgin bir artış bekliyordu.

Ancak Sony’nin son finans raporu, evdeki hesabın çarşıya uymadığını gösteriyor. Mayıs ayında 305 milyar yen (41,18 milyar TL) kâr beklentisi açıklayan şirket, bunu 255 milyar yene (34,02 milyar TL) çekti. Sony kendi geliştirdiği oyunların satışında beklenen bir düşüşün yaşandığını ve bu nedenle öngörünün revize edildiğini belirtti.

Sony gelir kaybında Bungie’yi satın alma sürecinin planlandan erken tamamlanmasından kaynaklanan yüksek masrafların da etkili olduğunun altını çizmeyi ihmal etmedi.

Sony PS5 satışları için bir öngörüde bulunmazken, bir önceki çeyrekte 2.4 milyon konsol sattığını açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2.3 milyon PS5 satılmıştı. Bu da şirketin mayıs ayında duyurduğu hedefi tutturması için geri kalan çeyreklerde 5 milyonun üstünde bir satış ortalaması yakalaması gerektiği anlamına geliyor. Bunun daha önce yapılamamış bir şey olduğunu belirtmekte fayda var.

Sony mayıs ayında PS5 üretiminde kapasite artırmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Ancak konsolun stoklarındaki sıkıntılar hâlâ devam ediyor.

Oyun satışları konusunda da işler Sony’nin istediği gibi gitmedi. Şirket geride kalan çeyrekte 6.4 milyonu birinci taraf olmak üzere toplam 47.1 milyon oyun sattı. 2021’in ilk çeyreğinde bu sayılar 10.5 ve 63.6 milyon idi. PlayStation Plus abone sayısında 100 binlik bir düşüş yaşanırken, aylık aktif kullanıcı sayısı da 106 milyondan 102 milyona geriledi. Sony’nin yeni PlayStation Plus paketlerinin bu sonuçlara pek fazla etki etmediğini belirtmekte fayda var.

Sony PS5 ve oyun satışlarını artırabilecek fırsatlara sahip

Sony’nin elinde oyun satışlarını artırabilecek bazı güçlü kozlar var. God of War Rangarok 9 Kasım’da yayınlanacak. The Last of Us Part 1 Remake ise 1 Eylül’de oyuncularla buluşacak. Donanım tarafında ise Playstation VR2’nin çıkışının 2023’e kalması bekleniyor.

Sony PS5 üretimini ve satışlarını artırabildiği takdirde önümüzdeki çeyrekte bambaşka bir tablo açıklayabilir. Sektörün genelinde düşen oyun satışlarının izleyeceği seyrin de şirket için önemli olacağını belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER