Teknoloji

Sony yeni hareket izleme aygıtı Mocopi ile metaverse alanına giriyor

sony mocopi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony, sanal gerçeklik üzerinden sohbet gibi metaverse uygulamalarında dijital bir avatarı gerçek zamanlı olarak kontrol etmek için kullanılabilen, taşınabilir ve hafif bir hareket yakalama sistemi olan Mocopi‘yi duyurdu. Bu araç, Unity gibi uyumlu hizmetlere hareket verilerini girmek için bir Android veya iOS akıllı telefon uygulamasıyla eşleştirmek üzere Bluetooth kullanan, her biri başınız, kalçanız, el ve ayak bilekleriniz için olmak üzere altı adet düğme benzeri izleme etiketinden oluşuyor.

Mocopi sensörleri 32 mm çapında ve yalnızca 8 gr ağırlığındadır. Bu da onları benzer boyuta sahip olmalarına rağmen bir Apple AirTag‘den daha hafif hâle getiriyor. Tamamen kablosuz olması ve baz istasyonu gerektirmemesi sayesinde rahat taşınabilir olan bu sistem, USB-C şarj kutusu sayesinde yaklaşık 90 dakikada tamamen şarj olabiliyor. Sony, kullanım ortamına bağlı olsa da, Mocopi’nin 10 saate kadar pil ömrüne ulaşabileceğini iddia ediyor.

Ayrıca Sony, 15 Aralık’ta hareket yakalama verilerini metaverse hizmetleri ve Unity ya da Autodesk MotionBuilder gibi 3D geliştirme yazılımları ile ilişkilendiren bir yazılım geliştirme kiti (SDK) piyasaya sürüyor. Bu yeni teknolojileri ve ürünleri duyuran basın bülteni, bunun fitness endüstrilerinde yeni hizmetler geliştirmek için kullanılabileceğini öne sürüyor ve profesyonel düzeyde hareket yakalama ekipmanı için bütçesi olmayan oyun geliştiricileri ve VFX sanatçıları tarafından kullanıldığını da hayal edebiliyoruz.

Basın bülteni birkaç ayrıntı hakkında ise kesinlik sunmuyor. Örneğin, Mocopi sisteminin doğrudan bir VR kulaklığa veya PC’ye bağlanabilmesi veya tüm harici bağlantılar için akıllı telefon uygulamasının gerekli olup olmadığı açık değil. Parmak izleme özelliğinden de söz edilmiyor. Bu durum söz konusu işlevselliğe ihtiyaç duyan kullanıcıların VR denetleyicileri veya bir Leap Motion izleyici kullanması gerekeceğini gösterebilir. Yine de, bunun tamamen baz istasyonları veya kablolar içermeyen bir sistem olduğu göz önüne alındığında, Vtuber’lar ve erken metaverse benimseyenler için pahalı hareket yakalama kıyafetlerine popüler bir alternatif olabilir.

Mocopi’nin perakende fiyatı 49 bin 500 Japon yeni (yaklaşık 6.776 TL) ve Ocak 2023 sonlarında Japonya’da piyasaya sürülecek. Sony, 3 Aralık ile 18 Aralık arasında bu yeni teknolojik ürünü Virtual Market 2022 Winter etkinliğinde gösterecek.

İLGİLİ HABERLER