Manşetler

Sony lens tarzı kameraları QX10 ve QX100 ile akıllı telefon fotoğrafçılığında kaliteyi artırmayı amaçlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefon fotoğrafçılığına yeni bir soluk getirmek isteyen Sony’nin IFA 2013’te düzenlediği etkinlikte akıllı telefonlar için hazırladığı yeni fotoğraf aksesuarlarını da tanıttı. QX10 ve QX100 adı verilen lens tarzı kameralar çeşitli sızıntıların ardından nihayet resmiyet kazandı.

sony-qx100-040913

Fotoğraf makinesinin kasa kısmını ayıran Sony, sadece lens, sensör ve gerekli bileşenleri bırakarak cihazın ayrı bir biçimde çalışmasını mümkün kılıyor. Sony’nin lens kameralarında bulunan kablosuz bağlantı destekleri, pil ve microSD kart yuvası gibi parçalar sayesinde QX10 ve QX100 ayrı bir cihaz olarak, basit bir yapıda da olsa, çalışabiliyor.

Lens kameraları üzerindeki kontrol seçeneklerini oldukça basit tutan Sony, cihaz üzerinden yakınlaştırma kontrolü yapılmasına ve deklanşöre basılmasına izin veriyor. Ancak görüntü ve çekim seçeneklerini kontrol etmek veya değiştirmek için kullanıcıların QX10 ve QX100’ü bir akıllı telefonla eşleştirmeleri gerekiyor.

NFC özelliği sayesinde Sony’nin lens kameraları aynı özelliğe sahip Android akıllı telefonlarla NFC’yi kullanarak bağlantı kurabiliyor. Wi-Fi üzerinden de bağlantı kurabilmesi sayesinde QX10 ve QX100’ü iPhone sahiplerinin de kullanması mümkün oluyor. Kullanıcılar QX10 ve QX100’ü akıllı telefonlarının arkasına monte edebildikleri gibi, akıllı telefonla bağlantıyı kurduktan sonra bağımsız bir biçimde de kullanabiliyor. Çekilen fotoğrafların lensin hafızasında mı yoksa akıllı telefonun hafızasında mı saklanacağına da cihaz sahiplerinin karar vermesi mümkün. Lens kameraların akıllı telefonlara bağlanması ve kontrol işlemiyse Play Memories uygulaması üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu uygulama Android, iOS ve Kindle cihazlarına indirilebiliyor.

Daha üst sınıf bir model olan QX100’ün çıkış noktası Sony’ni Cyber-shot RS100 II dijital fotoğraf makinesi. 20 megapiksellik sensör barındıran cihaz, 3.6x optik zum yapma yeteneğine sahip. f/1.8 değerindeki maksimum diyaframın ise düşük ışıklı ortamlarda yapılacak çekimlerde kaliteli sonuçlar vermesi bekleniyor. Yurt dışı satış fiyatı 499 dolar olarak belirlenen QX100 bu ayın sonuna doğru satışa sunulacak.

Daha fazla zum arayanlar içinse bir alt kademe olarak tanımlanabilecek QX10 uygun bir seçenek gibi gözüküyor. 10x optik zum yapma yeteneğine sahip cihazın atasıysa Sony markalı bir başka dijital fotoğraf makinesi olan Cyber-shot WX200. Optik görüntü sabitleme özelliği barındıran QX10’da 18 megapiksellik bir sensör bulunuyor. QX100 ile aynı anda piyasaya sürülecek olan QX10’un yurt dışı fiyat etiketindeyse 250 dolar yazacak.

İlgili >> Pocket-lint, The Verge

İLGİLİ HABERLER