Teknoloji

Sony’nin yeni görüntü sensörü IMX500 ile daha akıllı kameraların yolu açılıyor

sony imx500
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony entegre yapay zekâ (AI) yeteneklerine sahip olan dünyanın ilk görüntü sensörünün duyurusunu gerçekleştirdi. Yeni Sony IMX500 sensör işlemci gücü ve belleği bünyesinde barındırıyor, böylelikle ek donanıma ihtiyaç duymadan öğrenme gücüne sahip bilgisayar görüşü görevlerini yerine getirebiliyor. Sony, The Verge sitesine yaptığı açıklamada, sonuç olarak daha ucuz ve daha güvenli yapay zekâ kameralarının elde edilebileceğini söylüyor.

Son birkaç yıldır akıllı telefonlardan güvenlik kameralarına kadar birçok cihaz yapay zekâ entegrasyonundan yararlandı. Yapay öğrenme sadece çektiğimiz fotoğrafların kalitesini artırmakla kalmadı, aynı zamanda bir videoyu insanın algıladığı gibi algılama, çerçeve içindeki kişileri ve nesneleri anlama imkanı sunuyor. Bu teknolojinin uygulama alanları epey geniş; sürücüsüz otomobillerden otonom izlemeye kadar birçok alanda bu teknolojiden yararlanılıyor.

Ne var ki, birçok uygulama görüntüleri ve videoları analiz için buluta göndermeye ihtiyaç duyuyor. Bu da süreci yavaşlatıyor, verinin aradaki yolculuğu da güvenli olmayabilir, korsanların erişimine kapı açabilir. Diğer senaryolarda ise, üreticilerin cihazlarına özelleştirilmiş işlemci çekirdekleri yerleştirmeleri ve böylelikle oluşacak ek işlem gücü talebini karşılamaları gerekiyor. Bu nedenle Apple, Google, Huawei gibi üreticilerin üst sınıf telefonlarında güçlü yapay zekâ birimleri bulunuyor.

Sony ise yeni görüntü sensörüyle bu yaklaşımdan çok daha düzgün bir çözümü kullanıcılara sunuyor. Üstelik şirketin görüntü işlemci pazarındaki hakimiyeti sayesinde bu teknolojinin büyük ölçekte yayılması da mümkün olacaktır. Sony, yüzde 60’ın üzerinde pazar payı olduğunun altını çiziyor ve geçen yıl 1.6 milyar sensör sevkiyatı gerçekleştirdiğini söylüyor. Bunların arasında Apple’ın iPhone 11 Pro modelinde yer alan üç kamera da bulunuyor.

sony imx500
Solda IMX500 tek başına görülüyor. Sağda ise paketlenmiş ürün IMX501 yer alıyor.

Yine de, birinci nesil AI görüntü sensör akıllı telefon veya tablet gibi bireysel tüketici elektroniği cihazlarına gelmeyecek gibi görünüyor. En azından başlangıç bu cihazlarla yapılmayacak. Bunun yerine Sony mağazalara ve endüstriyel müşterilere odaklanacak. Örneğin, Amazon’un kasasız Go mağazaları potansiyel bir uygulama niteliğini taşıyor.

Amazon’un ABD’nin çeşitli şehirlerinde bulunan Go mağazalarında yapay zekâ özellikli kameralarla müşteriler izleniyor ve raflardan aldıkları nesnelerin faturası alışveriş sonunda otomatik olarak kesiliyor. Bu mağazaların işlemesi için yüzlerce kameranın yerleştirilmesi ve çok büyük miktarlarda verinin işlenmesi gerekiyor. Yüksek donanım maliyetlerinin bu mağazaların yayılımını yavaşlattığı haberi çıkmıştı. İşte Sony’nin yapay zekâ destekli kamera sensörü sayesinde donanım gereksinimleri ve maliyetleri aşağı çekilebilir.

Maliyetleri azaltmanın yanı sıra, Sony’nin yeni görüntü sensörü gizlilik tarafında da avantajlar sunuyor. Eğer yapay zekâ yongası doğrudan görüntü sensörünün arkasına yerleştirilirse, nesne algılama cihaz üzerinde yapılacaktır. Verinin analiz edilmesi için buluta veya yakındaki işlemciye gönderilmesi gerekmeyecek. Bunun yerine görüntü sensörü, gerekli olduğu zaman yapay zekâ analizini cihaz üzerinde yapacak ve meta verisini kendiliğinden üretecektir.

Sensörün bir başka kullanım alanı da endüstriyel otomasyon olacaktır. Görüntü sensörleri fabrikalarda insanlarla yakın şekilde çalışan robotlara yerleştirilerek onların daha verimli şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır. Entegre yapay zekâ sensörünün buradaki en büyük avantajı hız oluyor. Eğer yardımcı robot bir insanın olmaması gerektiği bir yerde olduğunu saptarsa ve durması gerekirse, bununla ilgili olarak hızlı aksiyon alabilir.

Sony, IMX500’ün bu tür görevler için diğer birçok yapay zekâ kamerasından daha hızlı olduğunun altını çiziyor. Ne var ki, en büyük sıkıntının IMX500’ün daha karmaşık analitik görevleri yerine getirememesi olarak gösteriliyor. Şu an için görüntü sensörü çok basit algoritmalarla çalışabiliyor. Bu da otonom aracın sürülmesi gibi daha karmaşık ve çeşitlendirilmiş görevlerin, öngörülebilir gelecekte özel yapay zekâ donanımları gerektirmeye devam edeceği anlamına geliyor. IMX500’ü şimdilik basit, tek uygulamalı bir cihaz gibi düşünmek gerekiyor.

Ancak Sony IMX500 türünün sadece ilk jenerasyonu ve bu teknoloji gelecekte daha da gelişmiş hâle gelecektir. Şu anda kameralar akıllı, çünkü elde ettikleri verileri bilgisayarlara işlem için gönderiyor. Gelecekte ise kameranın kendisi bir bilgisayar hâline gelecek ve her işi kendisi yapabilecek.

IMX500’ün test örnekleri ilk müşterilere, 93 dolardan başlayan fiyatlarla teslim edilmeye başlandı. Sony, görüntü sensörlerini kullanan ilk ürünlerin 2021’in ilk çeyreğinde çıkmasını bekliyor.

İLGİLİ HABERLER