Teknoloji

Sony’nin geri dönüş stratejisi olumlu sonuçlar veriyor

sony imx500

sony finans raporuKaz Hirai, Sony’nin başına geçtiğinde “One Sony” (Tek Sony) adını taşıyan iddialı bir stratejiyi ortaya koymuştu. Hirai, şirketinin üç sektörde lider olmasını hedeflemişti. Dijital görüntüleme, oyun ve mobil sektörlerinde zirveye çıkmak isteyen Sony CEO’su, 5 yılın ardından bu hedeflerinden ikisini tutturmuş gibi görünüyor. Güncel Sony finans raporu da Hirai’nin başarısını gözler önüne seriyor.

Japon elektronik devi, operasyon gelirini bir önceki yıla kıyasla yüzde 15.2 oranında artırdı. Bu artışta şirketin yarı iletken birimi ve finansal servisleri önemli bir rol oynadı. Yarı iletken biriminde Sony’ye başarıyı getiren dijital görüntü sensörleri oldu. Bloomberg’de yer alan habere göre, dünyadaki telefonların yarısında Sony markasını taşıyan görüntü sensörleri bulunuyor. Akıllı telefonların hem önünde hem arkasında kamera olduğu düşünülünce Sony için bu alanın ne kadar olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Oyun birimi ise Sony’nin açık ara en yüksek operasyon gelirine ulaştığı faaliyet alanı olarak öne çıkıyor. Geride kalan çeyreğin birim adına çok iyi olmaması da bu durumu değiştirmiyor. Birimin operasyon geliri 44 milyar yenden (1.4 milyar TL) 17.7 milyar yene (542 milyon TL) geriledi. Bu düşüşte konsolun satışlarını artıracak Sony imzalı bir oyunun çıkmamasının önemli bir etken olduğu düşünülüyor. Ancak uygun fiyatlı PlayStation donanımının, PSVR’ın ve PlayStation Network üzerinden gerçekleştirilen oyun satışlarının varlığı sayesinde birim gelir elde etmeye devam etmişti.

Sony’nin mobil birimi ise akıllı telefon satışlarından gelen küçük kazançlarla yola devam etmeye çalışıyor. Masraf kesintileri, Ar-Ge için daha az harcama yapılması ve telefon satışlarının artması sayesinde ayakta kalmayı sürdürüyor. Ancak satışların 3.4 milyon seviyesine çıkmasının artış olarak değerlendirilmesinin şirket adına üzücü olduğu söylenebilir.

Ancak Sony sadece bir tüketici elektroniği şirketi değil. Şirket uzun süredir birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Örneğin, Sony’nin sinema birimi geride kalan çeyrekte bir yıl önceye kıyasla düşüş yaşasa da, son Örümcek Adam filmin bu durumu değiştirmesi bekleniyor. Müzik biriminin geliri ise Spotify gibi çevrim içi müzik servislerinden gelen ödemeler sayesinde yukarıya çıkmış durumda.

Sony finans raporu Kaz Hirai’nin hamlelerinin olumlu sonuç verdiğini gösteriyor

Japon devinin açıkladığı son rakamlar, CEO Kaz Hirai’nin bundan 5 yıl önce oynamaya başladığı kumarın tuttuğunu gösteriyor. Hirai’nin liderliği, Sony’yi 5 yıl öncesine kıyasla çok daha iyi bir noktaya taşıdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER