Teknoloji

Sony çalınan verilerinin yayılmasını önlemek için torrent sitelerine saldırıyor

sony-new-york-merkez-180113

Sony Pictures’a düzenlenen sanal saldırının ardından bilgisayar korsanları şirkete ait mali dokümanlar, e-posta suretleri, vizyona girmemiş filmler, ünlülerin sosyal güvenlik numaraları gibi hassas ve değerli verileri ele geçirmişti. Bu verilerden bir kısmı internete sızarken, tekrar çalınan dokümanlarına erişmeye çalışan Sony’nin korsanların eline geçen geniş arşivinin küçük bir bölümünü geri almayı başardığı belirtildi.

Recode sitesinde yer alan habere göre, söz konusu verilerin paylaşıldığı konumlara bizzat Sony tarafından başlatılan saldırılar düzenlendi. Konuyla yakından ilgilenen iki kaynak, Sony’nin bu saldırılar için Amazon Web Servisleri’ne ait sunucuları kullandığını ve şirketin çalınan verilerinin bulunduğu torrent sitelerine indirme hızlarını yavaşlatma ve hassas verilere erişimi kısıtlama amacıyla saldırılar düzenlediğini dile getirdi. Ancak şirketin bu çabalarının sızıntıları önleme konusunda başarılı olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Hafta içinde bir konferansta konuşan FBI’ın siber birim direktör yardımcısı Joe Demarest, 24 Kasımda Sony Pictures’a düzenlenen saldırının mevcut internet savunma sistemlerinin yüzde 90’ını aşabilecek kapasitede olduğunu belirtti. Saldırının oldukça gelişmiş bir yapıda gerçekleştirildiğinin altını çizen Demarest, devletlerin güvenlik sistemlerinin dahi bu saldırıyla başa çıkmakta zorlanabileceğini dile getirdi. Saldırının Kuzey Kore yönetimiyle bağlantısı olduğuna dair oldukça kuvvetli şüpheler olsa da, Demarest FBI’ın henüz saldırının arkasında kimin olduğunu tespit edemediğini sözlerine ekledi.

Saldırının yarattığı etkiyle mücadele etmek için dışarıdan destek alan Sony, olayın incelenmesi için güvenlik üzerine çalışmalar yapan Mandiant ile anlaşmıştı. Mandiant CEO’su Kevin Mandia, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada gerçekleştirilen saldırıya sadece Sony’nin değil, tüm şirketlerin hazırlıksız yakalanabileceğini belirtmiş ve Sony’nin durumu önlemek için pek fazla şey yapamayacağını ima etmişti. Şirket yetkilileri bu hafta da konuya ilişkin olarak FBI ile bir araya gelecek.

İLGİLİ HABERLER