Bilim

Son araştırmaya göre kola ve meyve suyu tüketmek kanser riskini artırıyor

kola şekerli içecek kanser

Batılı insanların beslenme alışkanlıkları içinde şeker önemli bir yer tutuyor. Özellikle abur cuburların vazgeçilmez bileşenlerinden bir tanesi olan şeker, aynı zamanda belirli ekmek çeşitlerinde ve soslarda da önemli hammaddelerden bir tanesini teşkil ediyor. Şekerli içecekler, insanların tek seferde yüksek miktarda şeker alımı gerçekleştirdikleri gıdaların başında geliyor. Meyve sularını ve kolalı içecekleri bunlar arasında saymak gerekiyor. Yakın zamanda sonuçları yayınlanan bir çalışma ise, bu şekerli içecekleri sık tüketenler için kötü haberler veriyor.

Hafta içinde The BMJ adlı yayın organında yayımlanan araştırma, yoğun şekerli içecekleri tüketmeyle artan kanser riski arasındaki muhtemel bağlantıyı ortaya çıkarıyor. Şekerli içecekleri, günde sadece 100 mililitre gibi, yani ortalama bir kutu kolanın üçte biri oranında tüketmenin bile kanser riskinde dikkate değer artışa neden olabileceği öne sürülüyor.

Çalışma Fransa’daki araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi. NutriNet-Santé gönüllü çalışmasından 101 bin 257 sağlıklı yetişkinin verileri analiz edildi. Bu yetişkinlerin yüzde 79’u kadınlardan, yüzde 21’i ise erkeklerden oluşurken, çalışmaya katıldıklarında ortalama yaşları 42’ydi. Katılımcılar dokuz yıla varan süre boyunca takip edildi.

Elde edilen verilere dayanarak çalışma, yüzde 100 meyve suyu ve diğer şekerli sıvıların da aralarında bulunduğu şekerli içecekleri her gün tüketmenin yüksek kanser oranlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. 2193 kanser vakasından 693’ünü göğüs kanseri, 291’ini prostat kanserini, 166’sını ise kolorektal kanser oluşturdu. Kanserin tespit edildiği ortalama yaş ise 59 oldu. Çalışmaya göre, sigara içme ve egzersiz gibi diğer risk faktörleri de hesaba katıldı.

Araştırmacılar, günlük olarak yaklaşık 90 mililitrelik kola, meyve suyu veya benzer içecekleri tüketenlerin kansere yakalanma riskinin yüzde 18 oranında arttığını ortaya koydu. Göğüs kanseri riski ise yüzde 22 oranında artış gösterdi. Hem meyve suyu hem de diğer şekerli içecekler genel olarak kanser riskini artırmayla bağlantılı, ancak belirli kanser türleriyle olan ilişkiler ya bulunamadı, ya da net bir yargıya varmak için yeterli kanıta ulaşılamadı.

Yapay tatlandırıcılı içecekler için kanser riski var mı?

Yapay tatlandırıcı içeren içeceklerin de aynı seviyede kanser riski taşıdığına dair bir bağlantı bulunmadı. Ancak aynı riskin o tür içecekler için de var olduğuna yönelik yargıya varmak için yeteri kadar veri elde edilmemiş olabilir. Belki araştırmacılar o tür içeceklerin içindeki çeşitli kimyasalların da kanser riskini artırmada rol oynadığını saptamış olabilirler. Ancak şeker şu anda esas risk kaynağı gibi görünüyor.

Kanser ve şekerli gıdalar arasında bağlantı kuran ilk araştırma habere konu olan bu araştırma değil. Geçtiğimiz mart ayında yayımlanan bir araştırma, çok fazla şeker tüketmenin farklı kanser türlerinin gelişimini desteklediğini ortaya koymuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER