Ulaşım

SoftBank Uber’in yüzde 20 oranında hissesini satın aldı

softbank uberJapon teknoloji devi SoftBank, uzun süredir popüler özel ulaşım servisi Uber’in peşinde koşuyordu. Taraflar arasında yatırım konusunda daha önce varılan anlaşma, sonunda resmiyete kavuştu. The Wall Street Journal’ın haberine göre, SoftBank Uber’in yüzde 20 oranında hissesinin yeni sahibi oldu.

Söz konusu anlaşma, Uber’in piyasa değerinin yaklaşık yüzde 30 oranında azalarak 70 milyar dolardan 48 milyar dolara inmesine neden oldu.

Ancak SoftBank’in yatırımı, Uber için piyasa değerinin değişmesinden daha fazla anlam ifade ediyor. Uber’in eski CEO’su Travis Kalanick geçtiğimiz yaz görevi bıraksa da, şirketin yönetimi üzerindeki etkisi sürmüştü. SoftBank’in yatırımının Kalanick’in Uber’in yönetim kurulu üstündeki etkisini azaltması bekleniyor.

Kalanick ortaya çıkan çok sayıda skandalın ardından görevinden istifa etmiş, ancak şirketin yönetim kurulundaki koltuğundan vazgeçmemişti. Yönetim kurulunda destekçileri de bulunan eski CEO, Uber’in yönetim kurulunda yüzde 16 oranında bir oy gücüne sahipti.

SoftBank’in yönetime katılması, Uber için yeni yönetim koşulları doğuracak. Taraflar arasında ekim ayında yapılan anlaşmaya göre, yönetim kurulundaki koltuk sayısı 11’den 17’ye çıkacak. Bu da Kalanick’in yönetim kurulundaki etkisinin azalacağı anlamına geliyor. Kurula yeni eklenen altı koltuktan ikisi SoftBank’in olacak.

SoftBank, ilk yatırımcılardan aldığı Uber hisseleri için hisse başına yaklaşık 33 dolar ödeyecek. Buna ek olarak, Uber’den de 1 milyar dolarlık doğrudan hisse alımı gerçekleştirilecek.

SoftBank Uber’in büyük yatırımlarının en yeni halkası oldu

SoftBank Uber ile büyük ölçekli ve teknoloji eksenli yatırımlarına bir halka daha eklemiş oldu. Bu yolculuğa 2012’de Sprint’i satın alarak başlayan şirket, 2016’da İngiliz yonga üreticisi ARM’yi bünyesine katmıştı. 2017’de de Alphabet’ten Boston Dynamics’i satın almıştı. SoftBank, yerel pazarlarda Uber ile rekabet eden Didi Chuxing, Grab ve Ola gibi servislere de yatırım yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER