Manşetler

Qualcomm Snapdragon 820 hangi yenilikler ile geliyor?

snapdragon-820-101115

Qualcomm New York şehrinde düzenlediği bir etkinlikte yeni işlemcisi Snapdragon 820’nin resmi tanıtımını gerçekleştirdi, önümüzdeki aylarda üst sınıf cihazlarda göreceğimiz bu işlemcinin yeteneklerini paylaştı.

Qualcomm’a göre Snapdragon 820 işlemci daha iyi pil ömrü, daha yüksek verimlilik, daha hızlı performans ve bunun gibi daha birçok avantajı sunacak. 2016’nın amiral gemisi Android telefonlarında görmeyi beklediğimiz Snapdragon 820 ile sunulacak olan yenilikler ve avantajlar aşağıda listeleniyor.

snapdragon-820-karsilastirma-101115

Snapdragon 820: Daha iyi Wi-Fi

Yeni Snapdragon 820 kullanıcılara daha iyi Wi-Fi bağlantısı kurma imkanı verecek. Bu yongaset yeni kablosuz protokol 802.11ad’yi de destekliyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde çıkacak olan ve daha 802.11ac’yi takip edecek olan 802.11ad ile birlikte Wi-Fi bağlantılarıyla sağlanan hız daha da yukarıya çıkacak.

802.11ad destekli bir ağ yönlendiricisiyle bağlantı kuran Snapdragon 820 işlemcili mobil cihaz, veri transferini şu anda gerçekleştirdiğinden 20 kata varan oranda daha yüksek hızlarla yapabilecek.

Yani, tam uzunlukta bir filmi sadece 30 saniyede transfer etmek mümkün olacak. Ayrıca kablosuz yerleştirme istasyonu gibi cihazlar oluşturarak kablolardan kurtulmak, ancak klavye, TV ekranı gibi çevresel cihazlarla kablolar olmadan bağlantı kurmak mümkün olacak. Qualcomm kablosuz bağlantı özellikli yerleştirme istasyonlarının gelecek yılın başından itibaren çıkacağını kaydetti.

Snapdragon 820: Daha iyi grafik performansı

Qualcomm, Snapdragon 820 işlemcide grafik yeteneklerini de genişletiyor. Epic’in yeni Unreal Engine 4’ü için eklenen desteğin yanı sıra bazı teknolojilerin de yeniden düzenlenmesi gibi işler yapılmış. Qualcomm Trupallette ve Qualcomm Ecopix gibi teknolojiler de mevcut. Her ikisi sayesinde ekran üstündeki grafiklerin kalitesi artırılıyor. Ecopix ekranın parlaklığını artırmak yerine görüntülerin renk gamı seviyelerini değiştirerek ışığın ayarlanmasını sağlıyor.

Snapdragon 820: Daha iyi ses deneyimi

Qualcomm ses tarafında iki yeni teknoloji sunuyor. Şirket ses tarafında gerçekleştiği ilerlemeleri yoğunlaştırılmış ses deneyimi olarak nitelendiriyor, süper seviyede bir ses çalma deneyimi vadediyor. Böylelikle kullanıcılar dinlediklerini sanki yakınlarında bir yerlerden kaynaklanıyormuş gibi hissedebilecek. Örneğin bir arının vızıltısını odanın içinde veya bir patlamayı diplerinde olmuş gibi algılayabilecekler.

Akıllı telefonlarda 5.1 çevresel ses desteği çoktan mevcut. Ancak Qualcomm’un Snapdragon 820 ile birlikte sunacağı ses deneyimiyle bu bir adım öteye görülecek, kullanıcıların aksiyonun tam da merkezinde olması garanti altına alınacak.

Snapdragon 820’nin ses tarafında sunacağı ikinci gelişim de hoparlör koruması olacak. Kullanıcılar yüksek sesi, bozulma olmaksızın elde etme fırsatı yakalayacak.

Snapdragon 820: Daha uzun pil ömrü, daha hızlı şarj

Mobil cihazların en önemli sorunu olarak pil ömrü sayılabilir. Qualcomm da kullanıcılara akıllı telefon ve tabletleriyle, pilleri tamamen boşalmadan önce en uzun zamanı geçirmeleri için sıkı şekilde çalışmaya devam ettiğini söylüyor.

Snapdragon 820’de yapılan iyileştirmelerle birlikte bu işlemcinin yüzde 30 daha verimli şekilde çalışacağı belirtiliyor. Ayrıca bu işlemciyi barındıran cihazları şarj etmek de daha kolay ve pratik olacak.

WiPower şarj matı Snapdragon 820 işlemcili cihazların şarj edilmesi için kullanılabilecek. Bu şarj matı masa altına, görülmeyen bir yere yerleştirilebilecek, daha önce kablosuz şarj edilmesi mümkün olmayan metal kılıflı cihazlar da kablosuz olarak şarj edilebilecek. Ayrıca farklı gereksinimleri olan birden fazla cihazı da aynı anda, şarj noktasında sıra bekleme olmaksızın şarj etmek de mümkün olacak.

Ayrıca Qualcomm Quick Charge 3.0 teknolojisinin tanıtımını da gerçekleştirmişti. HTC One M9 ve benzeri cihazlarda yer alan hızlı şarj teknolojisinin en son versiyonu sayesinde bir cihazı yüzde 80 dolulukta şarj etmek için sadece 35 dakika yeterli olacak.

Snapdragon 820: Daha iyi modem

Snapdragon 820’de yer alan X12 LTE modem ile 600 Mbps’ye varan veri indirme ve 150 Mbps’ye varan veri yükleme hızlarına ulaşmak mümkün olacak.

Türkiye’de 4.5G şebekelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte, 2016’da piyasaya çıkacak Snapdragon 820 işlemcilerle yüksek hızlardan yararlanma fırsatı elde etmek mümkün olacak.

Snapdragon 820’deki yeni radyo şebeke modülü Wi-Fi sinyalinin kalitesini izleyerek Wi-Fi veya 4G arasında hangisinin daha iyi olduğuna karar verme yeteneğine sahip. Buna göre uygun bağlantıya otomatik olarak geçiş yapılabilecek. Ayrıca Qualcomm cihaz içindeki anteni işleme ve yönetme noktasında da gelişmeler kaydetmiş, böylelikle düşen çağrı sayısının sıfıra yaklaşması bekleniyor.

Snapdragon 820: Düşük ışıkta daha iyi fotoğraflar ve fotoğraf yönetimi

Daha iyi lensler veya görüntü sensörleri gibi donanım tabanlı iyileştirmelere güvenmek yerine, Snapdragon 820 yazılım algoritmalarıyla görüntüleme tarafında birçok iyileştirmeyi sunmaya çalışıyor.

Snapdragon 820’nin kaydettiği gelişimlerden biri düşük ışıkta fotoğraf ve video çekimiyle ilgili. Görüntülere basit şekilde HDR efekti eklemek yerine, Snapdragon 820 fotoğraf içinde aydınlatmaya ihtiyaç duyan unsurları parlatırken zaten aydınlık olan alanları etkilemeden bu işi gerçekleştirmeye çalışıyor. Etkileyici olan nokta, bunun gerçek zamanda ve sıfır gecikmeyle gerçekleştirilmesi. Bu da fotoğraf ve video çekiminde özellikle el titremelerinin yaratabileceği olumsuzlukları iyice azaltıyor.

qualcomm-snapdragon-820-zeroth-101115

Ayrıca Qualcomm, Snapdragon 820 ile birlikte Zeroth olarak adlandırılan fotoğraf yönetim özelliğini de getiriyor. Bu özellik otomatik öğrenme sisteminden yararlanarak kullanıcıların fotoğraflarını daha iyi yönetmelerini sağlayacak. Sistem hâlihazırda yemek, hayvanlar, çocuklar gibi 60 farklı nesneyi kategorilendirebiliyor. Ancak daha fazlasını öğrenme yeteneğine sahip, böylelikle zamanla daha fazla veriyi de işleyebilecek.

Sistem cihaz üzerinde çalıştığı için sürekli uzaktaki bir merkezi sunuya fotoğraf yüklemesi yapmak da gerekmeyecek. Bu da gelecekte bir fotoğrafta ne olduğunu hızlı ve kolayca bulmanızı sağlayacak.

Snapdragon 820: Daha iyi güvenlik

Daha önce demo şeklinde gösterilen iki yeni Qualcomm teknolojisi Snapdragon 820 ile birlikte son kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor.

Bunlardan bir tanesi, Qualcomm’ın Apple’ın Touch ID’sine verdiği cevap olan Sense ID. Sense ID parmak izi okuyucu sistemi sadece terli parmaklarda işlemekle kalmıyor, aynı zamanda camla kaplı yüzeylerde de işleyebiliyor. Bu da telefon üzerinde atanmış bir butona ihtiyaç duymaksızın, doğrudan ekran üzerine parmak izi okuyucusunun eklenebileceği anlamına geliyor.

Smart Protect ise otomatik öğrenme sisteminden yararlanarak telefonda zararlı yazılım olduğuna inandığı nesnelerin taramasını gerçekleştiriyor. Daha sonra Snapdragon 820 bilgiye veya deneyime dayalı bir tahminde bulunarak karşılaşılan zararlı yazılımın tehdit seviyesini belirliyor ve buna göre davranıyor.

İLGİLİ HABERLER