Manşetler

2023 yılının amiral gemisi telefonlarında göreceğimiz Snapdragon 8 Gen 2 duyuruldu

snapdragon 8 gen 2

Qualcomm, yapay zekâ ile ilgili görevler için daha iyi ve yüksek verimli performansa odaklanan gelecek amiral gemisi yonga seti Snapdragon 8 Gen 2’nin tüm ayrıntılarını duyurdu. Gelecek yenilikler ve ilerlemeler arasında, güncellenmiş yapay zeka merkezli Hexagon işlemcisinden daha akıllı görüntü işlemeye ve 5G ağlarından en iyi performansı elde etmek için tasarlanmış yeni bir modeme kadar uzanıyor. Ayrıca Wi-Fi 7’yi de destekleyecek.

Snapdragon 8 Gen 1 ile karşılaştırıldığında, Gen 2’nin Kryo CPU’su, 3,2 GHz’de Arm Cortex-X3 tabanlı bir prime çekirdek içeriyor. Ayrıca 2,8 GHz’de dört performans çekirdeği (geçen yıla göre bir fazla) ve 2,0 GHz’de üç verimlilik çekirdeği vardır. Bunların tümü geçen yılın donanımına nazaran 200 ila 300 MHz arasında daha hızlıdır. Qualcomm, CPU’nun yüzde 40 güç tasarrufuyla önceki nesle göre yüzde 35 daha hızlı olduğunu söylüyor. Aynı şekilde Adreno GPU, yüzde 45 daha iyi güç verimliliğiyle yüzde 25’e kadar daha hızlı. Tüm çip, Gen 1 gibi 4 nm’lik bir süreç üzerine inşa edilmiştir.

Qualcomm, 4,35 kata kadar daha hızlı yapay zekâ (AI) performansı için Hexagon işlemcisinin tamamında iyileştirmeler yaptığını söylüyor. Ayrıca Qualcomm, bir dili gerçek zamanlı olarak birden fazla dile çevirmek gibi daha karmaşık görevlerin üstesinden gelebileceğini iddia ediyor.

Snapdragon 8 Gen 2 Wi-Fi 7 desteğine de sahip

Tam Wi-Fi 6’yı benimsemeye başladığımızda, Qualcomm daha ileri atıldı ve Wi-Fi 7’yi desteklenenler listesine ekledi. Snapdragon 8 Gen 2, bunu destekleyen bir çip üzerindeki ilk sistemdir. Bu yılın başlarında Mobil Dünya Kongresi’nde duyurulan Snapdragon X70 modem, 5G kapsamını ve hızını artırmaya yardımcı olmak için kendi yapay zekâ işlemcisine sahip. X70 aynı zamanda iki farklı 5G ağını aynı anda kullanabileceğiniz anlamına gelen çift aktif 5G SIM’i etkinleştirir. Bu durum kullanıcıların daha fazla yerde daha fazla sayıda çubuğu telefonlarının sinyal durumu göstergelerinde görebilecekleri anlamına geliyor.

Ses tarafında ise dinamik uzamsal ses desteği var, bu nedenle uyumlu kulaklıklarla başınızı hareket ettirdikçe ses sizinle birlikte hareket edecek. Bu, Qualcomm’un Snapdragon Sound platformu için dikkate değer bir yenilik, ancak hâlihazırda Apple, LG, Samsung gibi şirketler tarafından sunulan bir şeydir. Baş izleme desteğinden yararlanmak için muhtemelen uyumlu kulaklıklara ihtiyacınız olacak. Oyun için Gen 2, artık daha gerçekçi ışık ve yansımalar için donanım tabanlı gerçek zamanlı ışın izlemeyi destekliyor. Oppo ve Asus dahil olmak üzere şirketler, gelecek cihazlarında bunu destekleyecektir.

Qualcomm’un Spectra Görüntü Sinyali İşlemcisi artık fotoğraflar ve videolar için gerçek zamanlı semantik bölümleme kullanma becerisine sahip bir “Bilişsel ISP” etiketini barındırıyor. Bu, görüntüleme sisteminin bir görüntüdeki farklı konu türlerini tanımlamasına ve uygun görüntü ayarını uygulamasına yardımcı oluyor. Teorik olarak, kameranın yüzler, saç ve gökyüzü gibi şeyleri ayırt etmesine ve görüntü çekilirken her biri için ayrı ayrı renk ayarlamaları yapmasına yardım ediyor. Bu, siz çekerken son görüntünün vizörde nasıl görüneceğini yazılım görüntü işleme işini yapmadan önce tahmin etmeyi kolaylaştırabilir. Snapdragon 8 Gen 2, neredeyse her akıllı telefon kamera sensörünü üreten iki şirket olan Sony ve Samsung’un yeni görüntü sensörlerini destekleyecek şekilde ayarlandı.

İlginçtir ki Snapdragon 8 Gen 2, 8K video çekmeyi ve oynatmayı destekler, ancak cihaz içi ve harici ekran desteği 4K’da zirveye ulaşıyor. Bu nedenle telefonla yapacağınız 8K çekimlerinizi izlemek için dosyaları başka cihazlara veya ortamlara aktarmanız gerekecektir.

Gen 1 ile sunulan “her zaman açık” kamera özelliği, şimdi “her zaman algılama” olarak yeniden adlandırıldı ve telefon ekranınıza başka birinin baktığını algıladığında bildirimleri otomatik olarak gizleme gibi şeyleri destekliyor.

Snapdragon 8 Gen 2 hangi telefonlarda gelecek?

Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 2 için iş ortakları listesi içinde Motorola, Oppo ve Asus’un Republic of Gamers markası gibi tahmin ettiğimiz markalar bulunuyor. Ancak Samsung, listede göze hemen çarpacak biçimde eksik görünüyor. Daha önce çıkan söylentilerin işaret ettiği gibi, yakında çıkacak olan S23 amiral gemilerinin küresel çapta Snapdragon 8 Gen 2’yi içerip içermeyeceği veya Samsung’un ABD dışında satılan modellerde kendi Exynos yonga setini kullanmaya devam edip etmeyeceği net değil. Her iki durumda da, Qualcomm’un en son yonga setinin bulunup bulunmadığını netleştirmek için S23 gelene kadar beklememiz gerekmeyecek. Şirket, yeni yonga setinin 2022’nin sonundan önce cihazlarda görünmeye başlayacağını söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER