Manşetler

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 duyuruldu, işte başlıca özellikleri

qualcomm snapdragon 8 gen 1

Qualcomm yıllık Snapdragon Tech Summit etkinliğinde yeni amiral gemisi akıllı telefon işlemcisi Snapdragon 8 Gen 1 için beklenen duyuruyu gerçekleştirdi. Bu, 2022’nin en güçlü akıllı telefonlarının arkasında yer alacak işlemciye erken bir bakış atma imkanı sunuyor.

Geçen yıl bu zamanlarda duyurusu yapılan Snapdragon 888’in halefi olan Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm’un geçen hafta işaretlerini verdiği, yeni adlandırma şemasını taşıyan ilk yonga seti niteliğini taşıyor. Bu yeni sistem, Qualcomm’un daha önce kullandığı üç haneli numaralandırma sistemini ortadan kaldırıyor.

Qualcomm, her yıl olduğu gibi, Snapdragon 8 Gen 1’de daha iyi performans, kamera teknolojisi, AI yetenekleri, güvenlik ve 5G ile bazı önemli iyileştirmeler vadediyor.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 özellikleri

Beklendiği gibi Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm’un Arm’ın en yeni Armv9 mimarisini kullanan ilk yongası niteliğini taşıyor. Yeni sekiz çekirdekli Kryo CPU, 3.0GHz’de Cortex-X2 tabanlı tek bir ana çekirdeğe, 2.5GHz’de Cortex-A710 tabanlı üç performans çekirdeğine ve 1.8 GHz’de A510 tasarımı Cortex tabanlı dörtlü verimlilik çekirdeğine sahip olacak. Ek olarak yeni çip, Snapdragon 888’in üzerine inşa edildiği 5nm sürecinden 4nm’lik yeni bir sürece geçiş yapıyor.

snapdragon 8 gen 1 özellikleri

Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 1’in geçen yılki modele göre yüzde 20’ye kadar daha iyi performans ve yüzde 30’a kadar daha fazla güç verimliliği sunacağını belirtiyor.

Bu arada, Qualcomm’un tıpkı Gen 1’deki Kryo CPU’da olduğu gibi, herhangi bir özel isimlendirme yapmadığı yeni Adreno GPU, Snapdragon 888’deki dahili GPU’yla karşılaştırıldığında, yüzde 25 daha iyi güç verimliliğine ek olarak yüzde 30 daha hızlı grafik işleme sunmayı vaat ediyor. Ayrıca, oyunların telefonunuzda nasıl çalıştığına ince ayar yapmak için yeni bir GPU kontrol paneli sunacak.

Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 1’de ilk kez, eksiksiz 5G özellikleri ve ilkleri vadeden Snapdragon X65 modemini de sunuyor. Qualcomm’un dördüncü nesil 5G modemi, daha önce gelen mevcut mmWave ve 6GHz altı uyumluluğunu temel alarak, 10Gbps’ye kadar hızlar ve en son 3GPP Sürüm 16 spesifikasyonu için destek ekliyor. Her zaman olduğu gibi, gerçek dünyada bu seviyede hızları göremeyeceksiniz.

Ayrıca Snapdragon 8 Gen 1, Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E’yi, Qualcomm için bir ilk olacak biçimde Bluetooth LE Audio’yu ve AptX Lossless kablosuz sesi etkinleştirmek için şirketin Snapdragon Sound teknolojisini destekliyor.

snapdragon 8 gen 1 özellikleri

Snapdragon Sight altında daha güçlü kamera özellikleri

Qualcomm’un en üst düzey işlemcisinde her zaman gördüğümüz gibi güçlendirilmiş kamera özelliklerine yine önem veriliyor. Bu sefer şirket, ilk kez yeni getirdiği “Snapdragon Sight” markası altında güçlendirilmiş kamera özelliklerini öne çıkarıyor.

Spectra ISP bir kez daha üçlü bir ISP sistemi sunuyor. Snapdragon 8 Gen 1 ise Snapdragon 888’deki 14 bitlik sistem yerine 18 bitlik bir sisteme sahip. Bu, 4.096 kat daha fazla kamera verisi ve çok parlak veya çok karanlık senaryolar için dört adede kadar ek dinamik aralık seviyesi anlamına geliyor. Ayrıca üçlü ISP (görüntü sinyali işlemcisi) saniyede 240 karede 12 megapiksel fotoğraf çekmek veya saniyede 3,2 gigapiksel artan iş hacmi sayesinde 64 megapiksel fotoğraflar çekerken HDR ile 8K’da aynı anda video çekimi yapmak gibi işlere izin veriyor.

Ayrıca Qualcomm, HDR 10 Plus ile 8K video ve 18-bit RAW çekim desteği de dahil olmak üzere daha üst düzey kamera özelliklerini destekliyor.

Snapdragon 8 Gen 1 aynı zamanda, tek bir çekimde 30 adede kadar görüntüden (888’de bu, altı görüntüye kadardı) verileri kullanabilen daha iyi karanlık mod resimleri de dahil olmak üzere çeşitli diğer görüntüleme iyileştirmelerine sahip. Buna ek olarak, geliştirilmiş otomatik pozlama, otomatik odaklama ve otomatik yüz algılama teknolojisi, 4K videoya portre efektleri eklemek için özel bir “bokeh motoru” ve çekimlerdeki renk sapmalarını çözen ve gideren bir “ultra geniş motor” ile daha iyi AI işleme teknikleri sunuyor.

Ayrıca Qualcomm, yonga üstü sistemdeki özel algılama merkezinde bulunan dördüncü bir görüntü işaret işlemcisini (ISS) de barındırıyor. Birincil kamera için kullanılan üçlü ISS’nin aksine, yeni ISS, her zaman etkin olan, her zaman açık olan bir kameraya güç sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır. Qualcomm’un, geliştiricilerin her zaman açık olan kamerayla yapabilecekleri konusunda, telefonunuzu kapattığınızı veya omzunuzun üzerinden birinin telefona bakmaya çalıştığını algıladığında ekranınızı otomatik olarak kapatma gibi bazı işleri yerine getirme gibi hedefleri bulunuyor.

Her zaman açık kamera fikri bazı açık güvenlik endişelerini gündeme getirse de Qualcomm, bu özelliğin, her zaman açık kamera için tutulacak herhangi bir kamera verisinin yerel olarak cihazdaki çipin içinde, güvenli yerleşim alanı içinde kalmasıyla, cihazınızı daha güvenli hale getirmeyi amaçladığını savunuyor. Ek olarak müşteriler, sesli asistanlar için her zaman dinleyen bir mikrofon özelliğini kullanıp kullanmamayı seçebilecekleri gibi, her zaman açık kamerayı kullanmayı tercih edebilecekler. Yine de, eklenen yetenek ve üreticilerin bunu kendi cihazlarına nasıl uyguladıkları, Snapdragon 8 Gen 1 barındıran ilk cihazlar çıktığında izlenecek bir şey olacak.

İşin yapay zekâ tarafında Snapdragon 8 Gen 1, şirketin öncekinden dört kat daha hızlı ve 1,7 kata kadar daha verimli olduğunu söylediği yedinci nesil AI motoruyla Qualcomm’un en yeni Hexagon işlemcisine sahip.

Şirket, yukarıda bahsettiğimiz kamera işlevselliği, Leica lens efektlerini taklit eden bir “Leica Leitz Look modu” ve anten verimini optimize etmek için telefonunuzu nerede tuttuğunuzun gelişmiş tespiti dahil olmak üzere artırılmış yapay zekâ performansının sağlayabileceği çeşitli kullanım örneklerini gösterdi. Ek olarak Qualcomm, mobil oyunları geliştirmek için DLSS tarzı bir etki sunmak için yapay zekâ destekli örnekleme ekliyor. Bu, şirketin Snapdragon 8 Gen 1 işlemcili cihazlarda oyun oynarken otomatik olarak gerçekleşeceğini söylediği bir şey olarak nitelendiriliyor.

snapdragon 8 gen 1

Snapdragon 8 Gen 1 güvenlik özellikleri

Son olarak, güvenlik iyileştirmeleri de var. Snapdragon 8 Gen 1, Android Ready SE standardı için destek sunarak dijital para cüzdanları, dijital araba anahtarları, sürücü ehliyetleri, kimlikler ve e-postalar için destek sağlamanın yanı sıra “özel Güven Yönetim Motoru” ile donanım düzeyinde yeni bir güvenlik katmanı ekliyor. Hücresel ağlara doğrudan bağlanmak için yerleşik iSIM desteği de bulunuyor.

Yeni adlandırma sistemine rağmen Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm’un yongaları için çerçevenin ötesine geçmiyor gibi görünüyor. Bunun yerine şirketin yıllık amiral gemisi işlemcilerinden beklediğimiz olağan nesil yükseltmelerini sunuyor. Yine de, Google’ın Tensor veya Apple’ın A-serisi işlemcileri gibi özel tasarım çiplerinin giderek daha popüler hâle geldiği bir dünyada, Qualcomm’un rekabet kızışırken bile kendi sahip olduğu en iyi çiplerinde geride kalma niyetinin olmadığını görmek güzel bir gelişme sayılır.

Snapdragon 8 Gen 1 işlemcili ilk akıllı telefonları 2021 bitmeden göreceğiz. Bu, Qualcomm’un en yeni çipinin kendimiz için ne kadar güçlü olduğunu görmemizin çok uzun sürmeyeceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER