Teknoloji

Snapchat halka arz sonrası yeni kullanıcı kazanmakta zorlanıyor

snapchat finans raporuSnapchat’in çatı şirketi Snap’in hisseleri, bundan üç ay önce borsada işlem görmeye başlamıştı. 6 yıllık geçmişi bulunan popüler mesajlaşma uygulaması hakkındaki önemli bilgiler, halka arz ile gün yüzüne çıkmıştı. Snapchat’in günlük kullanıcı sayısının 158 milyon olduğu ve şirketin 2016’yı 400 milyon dolar gelir ve 500 milyon dolar zararla tamamladığı açıklanmıştı. Yayınlanan ilk Snapchat finans raporu, halka arzın ardından şirket için tablonun daha karanlık hâle geldiğini gösteriyor.

Şirket, yılın ilk çeyreğini 2.2 milyar dolar gibi büyük bir zararla kapattı. Bu rakamın ortaya çıkmasındaki asıl faktör, halka arz nedeniyle yapılan ödemeler oldu. Snapchat için asıl tehlike olarak ise günlük aktif kullanıcı sayısındaki büyüme oranının yüzde 5’te kalması öne çıkıyor. Uygulamanın günlük aktif kullanıcı sayısı, ilk çeyrekte 166 milyona ulaştı. Şirketin geliri ise geçtiğimiz yılın ilk üç ayına kıyasla yüzde 286 oranında arttı ve 149.6 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sonuçların değerlendirildiği toplantıda konuşan Snap CEO’su Evan Spiegel, Snapchat Android uygulamasında yapılan değişikliklerin üzerinde durdu. Spiegel, bu değişiklikler sayesinde yüzde 30 oranında daha fazla kullanıcı kazandıklarını belirtti. Günlük paylaşılan snap sayısının 3 milyarın üzerine çıktığını söyleyen CEO, bir önceki çeyrekte bu rakamın 2.5 milyar seviyesinde olduğunu ifade etti. Kullanıcıların uygulamada geçirdiği günlük sürenin ise 30 dakika olduğu açıklandı. Hem CEO Spiegel hem de şirketin ana strateji sorumlusu Imran Khan, yeni sunulan özelliklerin ve orijinal içeriklere yapılan yatırımın Snapchat’e rekabette avantaj sağlayacağını vurguladı.

Snapchat finans raporu Spectacles’ın performansı hakkında da bilgi veriyor

Finans raporu, şirketin Spectacles adını taşıyan gözlüğünün de bir gelir kaynağı olmaktan ziyade deneysel proje özelliğini koruduğunu gösteriyor. CFO Drew Vallero, şirketin yılın ilk çeyreğinde Spectacles satışından 8 milyon dolar kazandığını ve geçen yılın sonunda da bu rakamın 4.5 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Vallero, bugüne kadar Spectacles ile 5 milyon Snap gönderildiğini sözlerine ekledi.

Sonuçların değerlendirildiği toplantıda Snapchat yöneticilerine, Facebook’un alanlarını işgal girişiminden endişe duyup duymadıkları da soruldu. Spiegel, bu soruyu “Eğer kreatif bir şirket olmak istiyorsanız, diğer şirketlerin ürünlerinizi kopyalamasından zevk almalısınız.” şeklinde yanıtladı. Spiegel, “Yahoo’nun arama kutusuna sahip olması onu Google yapmaz.” benzetmesiyle sözlerini tamamladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER