Eğlenceİncelemeler

Seagate GoFlex Satellite İncelemesi

seagate-goflex-satellite-inceleme-00015

Bir tablet satın almayı düşünenlerin aklındaki kriterlerinden bir tanesi de gerektiği zaman harici disk bağlayıp depolama kapasitesini artırmak veya dosya taşıma işlemini daha da geleneksel hâle getirmek. Android tabletler sahip oldukları USB portu ve Android işletim sisteminin USB desteği sayesinde bu gereksinimini karşılıyor. Ancak iPad tarafında işler biraz değişiyor. Çünkü bu tabletlerin üzerinde Apple’ın evrensel konnektörü dışında bir kapı yok, üstelik bu kapı üzerinden de her türlü bağlantıya izin verilmiyor. Zaten ortada Apple’ın etrafı çevrilmiş güvenli bahçesi gibi bir durum söz konusu.

Hâl böyle olunca iPad’lerle geleneksel taşınabilir diskleri kullanmak o kadar kolay olmuyor. Ancak Seagate’in GoFlex Satellite ürünü bu sorunun üstesinden gelmek için kablosuz ağ yöntemini kullanıyor. İçinde dahili Wi-Fi alıcısı ve vericisi bulunan SeaGate GoFlex Satellite bir kablosuz ağ noktası gibi işlev görüyor ve kendisine bağlanan Wi-Fi destekli cihazlar için bir dosya sunucusu işlevi görüyor. Bu sayede ürün iPad’lerle de rahatlıkla kullanılabilir hâle geliyor. SeaGate’in bu ürününe biraz daha yakından bakalım.

Galeri: Seagate GoFlex Satellite
[nggallery id=954]

Donanım

SeaGate GoFlex Satellite normal bir taşınabilir diske göre biraz daha büyük boyutlara sahip olan bir cihaz. İçinde 2.5 inç’lik, 500 GB kapasiteli sabit disk barındıran bu cihaz 12.0 x 9.0 x 2.2 cm.’lik boyutlara ve 267 gr. ağırlığa sahip. Ürünün üst bölümü parlak ve pürüzsüz bir plastikle, altı ise daha sert, pürüzlü ve mat bir plastikle kaplı. Alt bölümde ürünün bir yüzeyde sağlam bir şekilde durmasını sağlayan, dört köşeye yerleştirilmiş lastik ayak bulunuyor. Alt ve üst plakaların arasında kalan bölüm ise gümüş renkli bir şerit tarafından çevreleniyor. Bu şeridin sadece USB kablosunun bağlandığı bölüm siyah renkli, plastik bir kapakla kapatılmış. Cihazı bilgisayara bağlamak istediğinizde bu kapağı yerinden çıkarmanız, ortaya çıkacak porta, kutudan çıkan özel adaptörü takmanız ve sonrasında da USB kablosunu bağlayıp bilgisayar bağlantısını kurmalısınız. SeaGate GoFlex Satellite hem USB 2.0 hem de USB 3.0 desteğine sahip. Cihazın içinde çıkarılamayan lityum iyon batarya bulunuyor.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00017

Üst bölümde Seagate logosu, buna ek olarak cihazın pil seviyesini ve kablosuz ağ bağlantı durumunu gösteren iki adet LED lamba bulunuyor. Cihazın pili azaldığında, güç seviyesi yüzde 20’nin altına indiğinde bu güç seviyesini gösteren lamba kırmızıya, pil şark olurken de amber rengine dönüyor. Wi-Fi LED lambası ise Wi-Fi destekli bir cihaz bağlandığında mavi ile yeşil renk arasında gidip gelmeye başlıyor. Cihazın sol kenarında DC güç girişi mevcut. Sağ kenarda ise, bu güç girişine karşılık gelecek yerde Wi-Fi bağlantısını etkinleştirmek için cihazı çalıştıran açma kapama düğmesi yer alıyor.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00008

SeaGate Go Flex Satellite’ın kutusundan farklı ülkelerde kullanımı sağlayan priz girişleri, USB kablosu, USB bağlantısı için kullanılan adaptör ve ayrıca çakmak şarj girişi bulunuyor. Akıllı telefon ve tabletlerimizi giderek daha fazla şekilde otomobillerde kullandığımızı göz önünde bulundurursak, Seagate’in çakmak şarj girişini akıl etmiş olmasını memnuniyetle karşılamak gerek.

Kurulum

Seagate GoFlex Satellite Windows PC’ler için (NTFS) formatlanmış olarak geliyor. Bu sayede Windows kullanıcıları USB kablosunu bilgisayara bağladıkları anda sürücüyü görüp dosya transferine başlama şansına sahip. Mac kullanıcılarının sürücüye dosya transfer etmeleri için diskte yüklü gelen Mac kurulum dosyasını çalıştırmaları ve gerekli olan sürücüleri cihaza kurmaları gerekiyor. Eğer sadece Mac kullanıyorsanız, Seagate’i sadece Mac sistemlerle dosya transferine izin verecek şekilde formatlayabilirsiniz. Seagate her iki platformda çalışacak şekilde kuruluma da olanak sağlıyor. Bu arada her ne kadar PC kullanıcıları ilk bağlamada sürücüden yararlanmaya başlasa bile, Seagate onların da sürücü içinde gelen kurulum dosyasını çalıştırmalarını ve gerekli kurulumları yapmalarını tavsiye ediyor.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00023

PC veya Mac kullanıcıları Seagate’in web sitesi üzerinden indirip kuracakları GoFlex Media Sync yazılımı sayesinde sistemlerinde seçtikleri klasörleri GoFlex Satellite ile eş zamanlayabilir, bu sayede hem bu dosyalar yedeklenirken hem de onlara mobil cihazlardan erişim de daha kolay hâle gelir. Media Sync yazılımı iTunes kütüphanesindeki şarkıları da eş zamanlama özelliğine sahip. Gerekli kurulum işlemlerini yapıp seçtiğiniz dosya veya klasörleri cihaza attıktan sonra USB kablosunu çıkarıp açma kapama düğmesine bastığınızda GoFlex Satellite’ın Wi-Fi ışığı yanmaya başlıyor. Bundan sonra akıllı telefon, tablet veya bilgisayar gibi Wi-Fi destekli bir cihazda tarama yaptığınızda “GoFlex Satellite” adını taşıyan bir Wi-Fi şebekesi görmelisiniz. Açık olan bu ağa tek dokunuş veya tıklamayla bağlanmak mümkün. Bunu yaptıktan sonra Wi-Fi ışığının renginin ara ara maviye dönmeye başladığını da göreceksiniz.

Kullanım

Hangi cihazdan bağlanırsanız bağlanın, internet tarayıcısını açıp herhangi bir web sitesine girmek istediğinizde doğrudan Seagate GoFlex Satellite’ın yönetim paneline yönlendirileceksiniz. Karşınıza çıkan düzenli sayfa üzerinden diskin içeriğini görmek mümkün. Videolar, fotoğraflar, müzik dosyaları ve dokümanlar farklı kategoriler altında, küçük resimler eşliğinde düzgün bir şekilde sunuluyor. Klasör görünümü sayesinde disk içinde Windows Gezginini kullanıyormuş gibi gezinmek de mümkün. Arama motorunun kullanarak disk içinde aradığınız her türlü dosyaya ulaşma şansına sahipsiniz. Ayarlar bölümünde ise cihazın Wi-Fi SSID değerinin değiştirilmesi, kablosuz erişimi sınırlandırmak için şifre konulması, yazılım güncelleme, dil seçimi vb. çeşitli ayarlar bulunuyor. Cihazı ilk kez kullanırken bu sayfayı ziyaret edip gerekli özelleştirmeleri yapmanızı, ağınızı güven altına almanızı tavsiye ederiz. Ne de olsa dışarıdan kimsenin erişmesini istemezsiniz. Kullanıcı arayüzü Türkçe desteğine sahip değil, ancak basit bir arayüz olduğu için İngilizce ile de rahatlıkla kullanılıyor.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00025

Bir cihaz aynı anda tek bir Wi-Fi ağına bağlanabilir. Siz de bu bağlantıyı GoFlex Satellite’a harcadınız. Bu, GoFlex Satellite’ı kullanırken internete bağlanamayacağınız anlamına gelmiyor. Kontrol panelinde, ekranın sağ alt bölümünde yer alan internet bağlantı kurulum aracını çalıştırarak ortamdaki diğer Wi-Fi şebekelerini taratabilir ve seçtiğiniz ağa, güvenli olsun veya olmasın kolaylıkla bağlanabilirsiniz. Sonuçta GoFlex Satellite arada köprü vazifesi görecek, hem üstündeki dosyalara hem de internete aynı anda bağlanmanıza izin verecek. Ayrıca GoFlex Satellite ile aynı ağa bağlı olan diğer cihazlar da bu diskin içeriğine erişebilecek. Yine bu bölümde Seagate GoFlex Satellite’a kaç cihazın bağlı olduğunu gösteren bir gösterge de bulunuyor.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00028

SeaGate GoFlex Satellite’ın içeriğine her türlü cihazdan internet tarayıcısı aracılığıyla ulaşmak mümkün. Bunun yanı sıra iPhone, iPad ve Android uygulamaları sayesinde bu cihazlarda içerik yönetimi çok daha pratik hâle geliyor. Her üç uygulama da aslında kullanıcı arayüzü olarak masaüstü web sitesinin deneyimini bire bir yansıtıyor. Söz konusu uygulamaları iTunes App Store ve Google Play Store mağazalarında ücretsiz olarak bulabilirsiniz. Uygulamaları açmadan önce cihazınızı GoFlex Satellite’a Wi-Fi üzerinden bağlamanız gerektiğini hatırlatalım.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00003

Müzik

SeaGate GoFlex Satellite kendi içinde kodlayıcı desteği sunmuyor, sadece içerik akış işlevi sağlıyor. Yani, diskin içindeki dosyaların cihaz tarafından oynatılıp oynatılmayacağını o cihazın sahip olduğu kodlayıcılar belirliyor. Müzik tarafına baktığımızda diskte yüklü olan tüm müzik dosyalarının şarkı, sanatçı, albüm veya tür gibi bilgilere göre listelenebildiğini görüyoruz. Eğer iTunes senkronizasyon özelliğinden de yararlanırsanız, çalma listeleri bölümünün de iTunes’taki listelerinizle dolu olduğunu göreceksiniz. Ekranın sağına yerleştirilmiş olan harfler sayesinde gezinmeyi alfabetik olarak, daha verimli bir şekilde yapmak mümkün oluyor.Herhangi bir şarkıya tıkladığınız veya dokunduğunuz anda onu dinlemeye başlayabilirsiniz. Albüm kapakları yeni bellenimle birlikte destekleniyor. Tekrar çalma veya şarkıları karıştırma işlevleri de sunuluyor. iPad veya iPhone gibi cihazlarda şarkılar arkaplanda çalınabiliyor. Yani bir yandan GoFlex Satellite’daki şarkıları dinlerken bir yandan da başka bir uygulama açıp orada iş görebilirsiniz.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00026

Video

Video tarafında kodlayıcı desteği önem kazanıyor. Örneğin iPad MPEG 4 ve H.264 video formatlarını, kısacası M4V, MP4, MOV ve motion-JPEG AVI dosyalarını desteklediği için GoFlex Satellite uygulaması üzerinden de bu formattaki dosyaları iPad’de oynatmak mümkün oluyor. Diğer formattaki dosyaları kullanmak için format dönüşümü yapmanız şart. iPad üzerinde filmler herhangi bir kesinti olmaksızın, düzgün şekilde oynatılıyor. Android cihazları nispeten daha fazla kodlayıcı desteğine sahip, bu da GoFlex Satellite üzerinde depolanan daha fazla dosyanın oynatılabileceği anlamına geliyor. Örneğin GoFlex Satellite içinde bulunan 1080p kalitesindeki MKV uzantılı HD videoyu ona bağlanan Samsung Galaxy S III üzerinde oynatmayı denedik. Samsung Galaxy S III gibi güçlü bir cihaz ufak tefek takılmaların dışında bu dosyayı düzgün bir şekilde görüntülemeyi başardı. Bu arada Seagate GoFlex Satellite’ın batarya ömrünü idareli bir şekilde kullanmak için cihazda bulunan videoları ağ üzerinden oynatmak yerine bilgisayara indirebilir ve ortam dosyasını doğrudan yerel kaynaktan çalıştırabilirsiniz. Özellikle PC veya Mac ile bağlanıldığında bu yöntem kullanılabilir.

Fotoğraflar ve Dokümanlar

Seagate GoFlex Satellite’a yükleyeceğiniz fotoğraf ve dokümanlar ilgili bölümler altında kolayca ulaşılacak şekilde listeleniyor. Fotoğrafları teker teker, üzerinde yakınlaştırma yaparak görüntülemek mümkün. Bunun yanı sıra slayt gösterileri oluşturma imkanı da sunuluyor. Slayt ile ilgili ayarlar üzerinde esneklik söz konusu, üstelik GoFlex Satellite üzerinde yüklü olan şarkılardan bir tanesini seçip slayt gösterisine fon müziği olarak atamak mümkün. .PDF, .XLS, .DOC gibi uzantılara sahip dosyalar da cihazda yüklü bulunan ve söz konusu dosya tiplerini destekleyen uygulamalar yardımıyla açılıyor. Ayrıca GoFlex Satellite uygulaması üzerindeki ön izleme özelliği de dosyanın içeriğini yakınlaştırma özelliği olmaksızın görme fırsatı sunuyor.

seagate-goflex-satellite-inceleme-00030

Sonuç

Seagate GoFlex Satellite aylardır piyasada, ancak son gelen yazılım güncellemesiyle birlikte cihazın verimliliğinin daha arttığını, performansın yükseldiğini söyleyebiliriz. Pilde çalışma süresi 7 saate çıkarken, bekleme süresi de 27 saate kadar yükselmiş durumda. Üstelik uygun yerlerde cihazı güç şebekesine bağlı tutup bu şekilde kullanma imkanı da sunuluyor. Aynı anda sekize kadar cihazın bağlanması da Seagate GoFlex Satellite’ı rahat taşınabilir bir dosya ve multimedya sunucusu hâline getiriyor.

Seagate GoFlex Satellite’ın fiyatı 450-600 TL arasında değişiyor. Kabul etmek gerekir ki, 500 GB kapasiteli bir harici diske göre fiyatı oldukça yüksek. Ancak kablosuz ağ üzerinden bağlanma, birden fazla cihaza aynı anda hizmet etme, iPad gibi tabletlerin veya iPhone gibi akıllı telefonların nispeten kısıtlı olan depolama alanını dinamik bir şekilde artırma imkânı bu ürünün değerleri arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER